"NDC Oslo 2020 blir virtuell - JavaZone vurderer det samme" skrev kode24 i mars, kort tid etter koronapandemien virkelig hadde kommet til landet.
JavaZone, Norges største utviklerkonferanse, meldte at de så for seg tre muligheter: Utsette, redusere eller avlyse konferansen sin.
- Da vi kom utover i april, fant vi ut at det antagelig ville være urealistisk å gjennomføre et tradisjonelt “fysisk” JavaZone i september. Vi valgte derfor å utsette den fysiske konferansen til januar 2021, forteller leder Anders Karlsen og leder av programkomiteen Jan Erik Robertsen i JavaZone til kode24.
- Vi synes likevel at det ville vært veldig synd hvis det ikke ville blitt noe JavaZone i starten av september, slik det har vært i mange år. Derfor valgte vi å lage en strømmekonferanse nå i september, som vi valgte å kalle JavaZone VR.
Slik blir JavaZone VR
JavaZone VR, hvor den "virtuelle virkeligheten" innebærer "video på nettet", skjer onsdag 9. september.
- Det blir foredrag i fire parallelle spor fra 09:30 til 17:00, som alle sendes direkte.
- De fire sporene sendes fra Teknologihuset og NAV i Oslo, fra Kantega i Trondheim og fra diverse verdenshjørner i det "virtuelle" sporet med internasjonale foredragsholdere.
- Blant foredragene finner du "Overvåke gata eller finne korrupsjon? Norges data er ferdig indeksert" av Hallvard Nygård, "Creating a Delivery Platform; the pain and profit" av Anders Brujordet i Schibsted, "Det skal være lett å gjøre rett - eller hvordan lage nettbank med 20 team og samtidig sove godt om natten" av Vidar Moe og Ola Hast i Sparebank 1 og keynotene "Scalable, Harmonious Concurrency for the Java Platform" av Ron Pressler og "Career Advice for Programmers" av Trisha Gee.
- JavaZone VR koster ingenting å se på.
- Heng på i pausene mellom foredragene, det kommer til å skje noe da, også, lokker Karlsen og Robertsen.
Fordeler med strømming
At mange av foredragene strømmes fra tre ulike steder handler blant annet om at disse foredragsholderne faktisk kan ha et lite publikum, uten for mange tilstede.
- For publikum blir det da litt som å se konferansen fra Overflow-salen, og vi vet jo at den er veldig populær, forklarer arrangørene.
- Hvorfor tar dere ikke betalt for å se på foredragene?
- Vi er jo en non-profit-organisasjon, så billettpengene brukes i stor grad på utgifter til mat, drikke, deltagergaver og så videre til billettkjøperne. Siden man må skaffe seg mat, drikke og lokasjon selv denne gangen, syntes vi det var riktig å gjøre det gratis for alle, svarer Karlsen og Robertsen, som er glade for gavmilde partnere.
- Ser dere noen fordeler ved en virtuell JavaZone?
- Det er jo lettere å få internasjonale speakere til å komme, når de slipper å reise, så vi er veldig stolt over de vi har fått med oss der. Også synes vi det er veldig moro at vi kan ha et track som sendes fra Trondheim; vi i javaBin har jo avdelinger i hele landet, og det er artig at vi kan vise oss fram fra andre steder enn i Oslo i JavaZone-sammenheng.
«Det er jo lettere å få internasjonale speakere til å komme, når de slipper å reise.»
- Vanskelig å finne norske talere
JavaZone 2020 i 2021
Det blir altså ingen fysisk JavaZone i 2020. Men arrangørene satser på å ha en JavaZone 2020, likevel - i januar 2021.
- JavaZone i januar blir i Oslo Spektrum, og så langt det er mulig en tradisjonell JavaZone-konferanse. Når det er sagt kommer vi nok til å ha færre billetter enn vanlig tilgjengelig, for å sikre avstand mellom deltakerne. Så en protip blir derfor å sikre seg billett så fort som mulig, gliser arrangørene.
- Men hvor sikre er dere på at denne faktisk kan arrangeres i januar?
- Er det noe vi er helt sikre på, er det jo at det ikke er noe som er sikkert. Men vi er optimistiske, og har troen på at det lar seg gjennomføre, svarer Karlsen og Robertsen.
- Vi kommer nok til å ta en endelig avgjørelse på dette medio november. Hvis vi må avlyse kan deltagerne velge å få refundert billetten, eller overføre den til JavaZone 2021 i september 2021.
Jørgen (36) og Ella (1) tester JavaZone 2019
God frukt og gøy ballbinge, men litt sterke pølser.