Sparebank 1 hevder selv å ha en av Norges største inhouse-utviklingsavdelinger, og har i år hatt flere blogginnlegg her på kode24.
Nå har de også satt seg ned for å oppsummere 2018 og spå litt om 2019, til kode24 sin nye artikkelserie.
Akkurat som Bouvet melder også Sparebank 1 om en oppsving i bruken av Python, mens de blant annet forsøkt å kvitte seg med Oracle WebLogic Portal.
Og om året som kommer har de mange spådommer; blant annet mer funksjonell programmering på frontend.
Her er hva Anders Gjendem, Gunnar Kriik og Vidar Moe i Sparebank tenker om året som gikk, og året som kommer.
Hvilke nye teknologier begynte Sparebank 1 å bruke i 2018? ✨
I 2018 har vi kommet ordentlig igang med å bruke Kotlin i kodebasen vår.
Vi har inntil i år hatt hele backenden vår skrevet i Java. På tross av dette, har vi de siste årene hatt fokus på å ta i bruk en del funksjonelle konsepter i kodebasen vår. Den viktigste er kanskje immutabilitet. Kotlin gjør det enklere både å skrive både immutabel og mer funksjonell kode med mindre sermoni. Vi har skrevet en liten bloggpost om dette her.
I 2018 har vi også levert vår første Python-app i produksjon. Vi bruker Python for maskinlæringstjenestene vi bygger. Python har mange gode biblioteker for jobbing med forskjellige typer maskinlæring, så det er blitt et naturlig valg når vi jobber med dette.
Vi kan også nevne at vi bruker OpenShift over Docker som kjøretidsplattform for nye applikasjoner. Dette gjør at vi er godt skodd for å teste ut nye teknologier og språk på en kontrollert måte.
Hvilke teknologier sluttet dere å bruke i løpet av 2018? 💩
Det er en del teknologier vi har hatt fokus på å pensjonere lenge.
Et eksempel her, er Oracle WebLogic Portal (WLP). Vi har fortsatt noen få usecase igjen kjørende på denne plattformen, selv om noen av oss har jobbet jevnt en god stund for å få de ut. Vi håper å slette de siste kodelinjene fra WLP iløpet av våren.
På frontend har vi nogenlunde samme historie for Backbone. For de som vil høre mer om dette, så delte Stian Conradsen og Anders Gjendem mer rundt arkitekturreisen vår på JavaZone i september.
Hanne skriver Vipps på nytt med Kotlin
Hvilke teknologier tror dere kommer til prege backend-utvikling i 2019? ⚙️
I og med at vi har så gode erfaringer med både Kotlin og Python, tror vi at disse kommer til å få et ytterligere oppsving også utover neste år.
Hvilke teknologier tror dere kommer til prege frontend-utvikling i 2019? 🎨
Å jobbe med frontendutvikling blir enklere for hvert år som går. Det gjelder både økosystemet, språkene, verktøyene og editorene. Denne fascinerende utviklingen vil definitivt fortsette neste også år.
Samtidig ser vi en sunn modning innen frontendutvikling når det gjelder både verktøy og språk. Bruk av React sammen med Redux har blitt en slags de-facto standard mange steder, og dette forventer også vi å fortsette med. React Hooks blir noe vi absolutt skal se nærmere på.
Slik bruker du nye React Hooks
React Hooks er her for å bli — dette er hva det betyr for deg.
Det er derimot naturlig å se for seg at det blir mer fokus på funksjonell programmering også i frontend, spesielt da med å ta i bruk språk som Elm eller Purescript.
Samtidig skjer det veldig mye spennende i webfrontend-universet, og noen teknologier som vi holder et tett øye med, er WebAssembly, Reason, GraphQL, VueJS, med flere. Kanskje også 2019 blir året for Progressive Web-Applikasjoner (PWA)?
Hva tror dere blir bransjens største utfordringer i 2019? 🔥
Vi tror utvikler-bransjens største utfordring i 2019 blir å jobbe smart og fornuftig innenfor den nye personvernlovgivningen.
Spesielt hvis en kombinerer dette med maskinlæring, så kommer en borti interessante problemstillinger. Vi har skrevet litt om dette også.
For etablerte bedrifter tror vi også at det å jobbe strukturert med innovasjon, potensielt innenfor disruptive områder, samtidig som en driver dag-til-dag forretning, kommer til å bli en stadig viktigere utfordring.
Bouvet om 2018: Mer Python, mindre jQuery
Bouvet oppsummerer året, og spår AI-utfordringer i 2019.