2020 er endelig over. For å feire det deler vi nok en gang ut kode24-prisen!
Hvem som vinner kode24-prisene for 2020 bestemmes av deg - ja, du som leser dette, hei på deg - gjennom at du stemmer på dine favoritter blant våre nominerte, nederst i denne artikkelen.
I fjor var det disse som stakk av med seieren:
- Årets sitat: "Noen ganger er jeg redd for at noen skal se rett gjennom meg. Avsløre at jeg egentlig ikke er så god til å kode.", Aleks Gisvold
- Årets bidragsyter: Bekk
- Årets hobbyprosjekt: "Kodekunst", Kjetil M. Golid
- Årets blogginnlegg: "Slik kommer du i gang med Vue", Gaute Meek Olsen
- Årets kontorpult: "Tastatursjefen", Helge Silset
Hvem det blir i år, ja, det er det altså du som bestemmer.
Akkurat hvem som ble nominerte har en samlet kode24-redaksjon bestemt selv, både Jørgen og Ole Petter. Gratulerer til dere alle sammen! Dere fortjener alle å vinne altså, virkelig. Vi snakker om dere i ukas kode24-timen også, forresten:
Så: Ta deg en titt, bestem deg for hvem du liker aller best, og stem i slutten av artikkelen, eller ved å åpne Google Forms-skjemaet direkte her. Så snakkast vi om vinnerne på nyåret.
Arne-Morten lagde el-olabil til barna
Årets hobbyprosjekt 🧶
kode24 elsker hobbyprosjekter, og 2020 har levert i bøtter og spann, blant annet fordi koronaen plutselig har gitt mange mer å kode om. Her er våre favoritter.
- Pontus Edvard Aurdal, Telenor: "Fun Light Julebrus-indeksen"
Viser snittprisen på en flaske julebrus-saft fra Finn.no. En enkel og ikke minst morsom ide, som er elegant utført. Så kom det også alvor ut av det, da det satt spørsmålstegn ved Finn.no sin praksis ved bruk av API-ene deres. - Kristoffer Giltvedt Selbekk, Bekk: "Sjau"
System for å arrangere dugnader over nett uten å møtes fysisk. De beste hobbyprosjektene løser et problem man opplever selv, og det gjør Selbekk med Sjau, som har stort potensialet også utenfor hans eget borettslag. - Arne-Morten Danielsen, DNV GL: "El-olabilen"
Her har du en vaskeekte, moderne Reodor Felgen, som snekra sammen en elektrisk bil til barna sine med deler du aldri trodde kunne bli brukt til denslags. Vi elsker det, både som medfedre og medteknologer. - Erlend Aasen Gloppestad: "Bybarn"
Ett av mange koronaprosjekter, og et hobbyprosjekt med et virkelig hjerte. Å hjelpe bybarn og -foreldre med å finne på ting utendørs under en pandemi fortjener skryt. - Simen Kristoffersen: "Lesekloden"
Selv om prosjektet starta i 2018, var det i 2020 det tok av, da læreren og hobbykoderen kasta seg rundt for å lage gratis opplegg for hjemmeskolering. Imponerende innsats, med hederlig formål.
Se hvordan hun forenkla skjemaet, og økte søknadene med 45 prosent
Årets guide 💡
Mange av de som skriver hos kode24 vil lære deg noe. Her er guidene vi synes har vært aller best i 2020.
- Ivan Skodje, ITverket: "- Du kaster bort alles tid med forkorta variabel-navn!"
Denne treffer en spiker som de fleste kjenner seg igjen i midt på hodet, med gode eksempler og en morsom tekst. Godt lest, og godt likt. - Erik André Jakobsen, student: "Lag en enkel nedtelling med JavaScript"
Denne guiden tar for seg et ganske enkelt prosjekt, men forklarer alle steg så enkelt og godt at alle trolig lærer noe om noe. Sånt vil vi gjerne ha mer av. - Vigdis Nybø, Netlife: "Se hvordan hun forenkla skjemaet, og økte søknadene med 45 prosent"
Det mangler ikke på guider til skjemaer der ute, men denne tar for seg noe helt konkret fra den virkelige verden, så alle henger med - enten du er en gammel UX-veteran eller aldri rører noe annet enn selve koden bak. - Pål-André Kjøniksen, Skill: "Slik viser han Teams-statusen i trappa"
Å vise lys i trappa opp til hjemmekontoret som speiler Team-statusen, og dermed om barna kan komme på besøk eller ei, er så genialt at noen bør lage et reelt produkt av dette sporenstreks. Også er innlegget superspennende for alle som er nysgjerrige på nocode-løsninger. - Teodor Ande Elstad, Computas: "Kjøpe mekanisk tastatur? Her er guiden du trenger!"
Både kode24-leserne og redaksjonen er glade i mekaniske tastaturer, men det er kaninhull det kan være vanskelig å manøvrere i som nybegynner. Her får du vite alt du trenger, og vi elsker slik meningsløs kunnskap.
Studenter mister sommerjobben, utviklere stiller som mentorer
Årets initiativ 💪
Det skjer mye bra i norsk utviklerbransje, spesielt i et år prega av pandemi og smittevern. Her er noe av det beste som har skjedd i år.
- NAV: Åpne kildekoden til Det Sentrale Folketrygdsystemet
Bevaring av historie inkluderer bevaring av kode, og lite kode er så viktig for Norge som koden som driver velferdssystemet vårt. At NAV åpna denne kodebasen er både supergøy og kjempeviktig på én gang. - Bekk: Pangea
Bekk veit å slå på stortromma når de først gjør noe, og da de arrangerte denne digitale konferansen dette koronaåret var det med så mye greier og konserter og konkurranser og styr at vi strengt tatt fortsatt ikke helt har skjønt hva som skjedde. Men vi likte det. - Aleks Gisvold: Sommermentorer for studenter uten sommerjobb
Mange kodestudenter fikk i år beskjed om at de ikke kunne komme på sommerjobbene sine likevel, og dermed mista de viktig erfaring fra arbeidslivet. Gisvold foreslo at norske utviklere skulle stille som mentorer - og det synes vi bokstavelig talt er prisverdig. - Vivaldi: Pauseknapp i nettleseren
Vi skjønner selvfølgelig at den norske nettleseren Vivaldi også gjorde dette for oppmerksomhet, men vi liker både tanken på å innføre noe i nettleseren for å hjelpe folk som satt "koronalimt" til skjermen, og det å faktisk finne på noe nytt i det som har blitt en ganske kjedelig nettleser-bransje. - FHI: Fagrådet til den nye Smittestopp-appen
Første versjon av Smittestopp-appen fikk massiv kritikk fra en hel haug norske utviklere, og ble senere stansa etter varsler fra Datatilsynet. Da den nye appen skulle utvikles tok FHI kritikerne inn i varmen, gjennom et fagråd som skal hjelpe dem med å unngå de samme feilene. Her har vi alle noe å lære.
Derfor er Elise for mangfold, men mot kvotering
Årets innlegg 👏
Ikke alle som skriver hos kode24 skriver rene guider. Mange byr på seg selv, eller forteller historier som er verdt å høre på. Her er de beste innleggene fra året som gikk.
- Nicolai Gjellestad: "Nicolai er utbrent: - Jeg var utvikler, teamleder og prosjektleder"
Vi elsker utviklere som tør å åpne seg, og det gjør leserne våre, også. Nicolai tør å snakke åpent om et utbredt problem, som dessverre er noe tabubelagt, og det applauderer vi. - Elise Kristiansen, Aplia: "Derfor er Elise for mangfold, men mot kvotering"
Elise har skrevet flere gode innlegg på kode24 i år, om mangfold og kjønn i utviklingsbransjen. Vi nominerer det siste, som handla om hvorfor hun ikke mener kvotering er noen løsning på likestillingen. Elise skriver alltid godt om et superviktig tema, som dessverre også kan være omstridt - det er vi kjempetakknemlig for at hun tør og vil. - Per-Arne Rindalsholt, pensjonist: "Hvordan programmerte vi med hullkort?"
Pensjonisten Per-Arne har blitt en legendarisk figur på kode24 i 2020, med sine beretninger om en svunnen tid i norsk utviklerbransje. Blant annet har han skrevet et kjempemorsomt og fascinerende innlegg om det å kode med hullkort, som forhåpentligvis også bidrar til å bevare denne viktige historien. - Christin Gorman, Kodemaker: "- Tør å vise litt kode i koden din!"
Alle redaktører drømmer om skribenter som ikke legger lokk på seg, og Christin er en sånn en. Her skriver hun morsomt og ikke minst engasjert om overdreven abstraksjon av kode, som mange kjenner seg igjen i, men kanskje ikke tør å rope like høyt om. - David Skaufjord, frilanser: "Slik hacka vi i Norge på 90-tallet"
Vi er regelrette fans av Skaufjord, og har ennå ikke helt kommet over at han faktisk vil skrive for oss. Men det gjorde han i 2020 også, blant annet denne klassikeren om hans mer eller mindre vellykka forsøk på hackervirksomhet på 90-tallet. Her har du noe å kose deg med i romjula, om du mot formodning ikke har gjort det ennå.
Hvordan og hvorfor koder noen i C++?
Årets podcast-gjest 🎧
kode24-timen starta endelig med gjester i 2020. Vi hadde en liten gjestepause da vi ble kasta ut av studioet vårt på koronavåren, men så kjørte vi på igjen, med gjester over Zoom. Vi nominerer alle sammen!
- Kristofer Giltvedt Selbekks, Bekk: "Tips for React i 2020"
"Vi får storfint besøk av React-guru, Bekk-konsulent og Entur-utvikler Kristofer Giltvedt Selbekk, som gir sine beste tips til hvordan du lykkes som React-utvikler i 2020. " - Magnar Sveen og Christian Johansen, Kodemaker: "Clojure, ClojureScript og funksjonell programmering"
"Magnar Sveen og Christian Johansen fra Kodemaker er på besøk! Vi stiller hundre smarte og dumme spørsmål om funksjonell programmering generelt, og Clojure og ClojureScript spesielt. Også finner vi ut av hvordan man uttaler Adventur Delux." - Petter Holstad Wright, Shortcut: "iOS/app-utvikling i 2020"
"Vi får besøk av apputvikler Petter Holstad Wright i Shortcut! Han forteller om veien til å bli iOS-utvikler, hvordan det er å jobbe i Xcode hele dagen med Swift/SwiftUI, ulempene med hybridapper i React Native og Flutter - og hvorfor vi i det hele tatt trenger apper i 2020." - Tor Henning Ueland, Dagbladet: "Gravejournalistikk, caching og robotjournalister"
"AKKURAT NÅ: Vi får besøk av tech lead og redaksjonell utvikler Tor Henning Ueland i Dagbladet! Hør hvordan han jobber med alt fra gravejournalistikk til caching og robotjournalister, i en bransje hvor man aldri vet hva som skjer når." - Siri Annethe Moe Jensen og Geir Kjetil Sandve, Universitetet i Oslo: "Studenters første møte med kode"
"Vi får besøk av lektor Siri Annethe Moe Jensen og førsteamanuensis Geir Kjetil Sandve ved Institutt for Informatikk (IFI) på Universitetet i Oslo! Og tar en preik om blant annet hvordan studentene møter kode for første gang på IN1000, med Python - ikke Java." - Anders Ekkje Slettebø, Webstep: "Tilgjengelighet - tips, synder og myter"
"Jørgen og Ole Petter har endelig fått seg gjester igjen! Vi snakker med Anders Ekkje Slettebø, som er den ene halvparten av podcasten Ubrukelig, om universell utforming og/eller tilgjengelighet."
- Håvard Fossli, Agens: "Hvorfor vi sverger til rene native-apper"
"Vi får besøk av CTO og apputvikler Håvard Fossli i Agens, som forteller litt om seg, selskapet, hvorfor de sverger til rene native-apper, hvordan Skate City havna på Apple Arcade og hvorfor han ikke ble psykolog."
- Knut Melvær, Sanity: "Sånn skal vi ta over verden"
"Vi får besøk av utviklerkompis Knut Melvær i Sanity - det norske hodeløse CMS-et. Eller er det et hodeløst CMS vi bør kalle det? Vi spør! Også snakker vi overraskende mye om en anonym burgerkjede. Og bruker opp gratiskvota i Zoom. Drama!"
- Maximilian Øystå Lloyd: "En selvlært, selvstendig konsulent"
"Maximilian Øystå Lloyd har brent skolebøkene sine på forsida av Aftenposten, og droppa ut av videregående for å bli utvikler. Hvordan går det med han nå, fire år senere? Vi preiker om det å ikke ha noen utdanning, det å drive for seg selv og det å ville gjøre mye med lite kode!"
- Patricia Aas, TurtleSec: "Alt om C++"
"Vi får besøk av C++-utvikleren, foredragsholderen, Twitter-celebriteten og TurtleSec-sjefen Patricia Aas! For vi har tusen spørsmål om C++, pluss om Patricia sjælv og hennes fortid i Opera!"
- Malte Loller-Andersen, Knowit: "AI-koding i praksis"
"Hvordan, helt konkret, programmerer man en kunstig intelligens? Hva kan vi bruke dem til? Hva er egentlig maskinlæring? Og hva er greia med TensorFlow? Få ikke-maskinell læring og ekte intelligens, når vi stiller Malte Loller-Andersen i Knowit de dumme spørsmålene!"
Årets hjemmekontor ☕
I år har vi hatt mange bilder av hjemmekontorer på kode24, både gjennom spalter som Ukas Koder og fordi vi har bedt om bilder av alt fra datamuser til arbeidsplasser til Innboks-runder. Vi går aldri lei, og her er våre nominerte til Årets hjemmekontor.
Emma Rasmusson, Accenture: "Kjøkkenkoderen"
Marius Jakobsen: "the Battlestation"
Einar Otto Stangvik, VG: "Hackeren"
Dag Philip Lango Thorbjørnsen: "Fanboy-en"
Kai Håvard Talimere Mortensen-Langhaug, Kinly: "Rockekoderen"
Stem på dine favoritter! ✊
Puh - greit, da er det på tide å stemme. Og om skjemaet ikke fungerer av en eller annen embedding-relatert årsak, finner du Google-skjemaet bak denne lenka.
Tusen takk for at du vil være med å hylle de som hylles bør, og tusen takk til alle dere andre som har bidratt i året som har gått, uten å bli nominert. Det er dere det er flest av, og vi setter skikkelig pris på hver eneste en av dere! 💘
Vinnerne av kode24-prisen:
- Folk jeg ikke kjenner stopper meg i gangen
- Overveldende, forteller Aleks Gisvold. Bekk jubler også, og utvikleren med Årets Pult forteller historien bak. 🏆