"FHI sletter alle data fra appen Smittestopp og stopper inntil videre innsamling av data etter varsel om forbud fra Datatilsynet" melder Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.
Appen deres Smittestopp, som blant annet skulle varsle både iOS- og Android-brukere om de hadde vært i nærheten av koronasmittede, har blitt sterkt kritisert fra dag én. Blant annet fordi kildekoden til appene ikke har vært åpen, og fordi mange har vært bekymra for personvernet i systemet.
I et 20 sider langt brev, som du kan lese her, varsler Datatilsynet at appen kan bli funnet ulovlig. Og FHI stopper nå all innsamling av ny data, og sletter dataen appene allerede har samlet inn.
Slik fanger man et virus med telefonen
Misfornøyd FHI
"Vi mener at Smittestopp ikke er et forholdsmessig inngrep i personvernet ut fra dagens situasjon, ut fra løsningene som er valgt i appen, oppslutningen om Smittestopp og smittesituasjonen i Norge" skriver Datatilsynet, før det konkluderes:
"Folkehelseinstituttet ilegges et midlertidig forbud mot å behandle personopplysninger knyttet til Smittestopp."
FHI er ikke overraskende uenig i konklusjonen, selv om de altså velger å stanse appen inntil videre.
– Vi er ikke enige i Datatilsynets vurdering, men ser oss nå nødt til å slette alle data og sette arbeidet på pause som følge av varselet. Vi svekker med dette en viktig del av vår beredskap mot økt smittespredning, fordi vi taper tid til utvikling og testing av appen. Vi får samtidig redusert evne til å bekjempe smittespredningen som pågår nå. Pandemien er ikke over. Vi har ikke immunitet i befolkningen, ingen vaksine, og ingen effektiv behandling. Uten Smittestopp-appen vil vi være dårligere rustet for å forebygge nye utbrudd som kan komme lokalt eller nasjonalt, sier direktør i FHI, Camilla Stoltenberg, i en pressemelding.
Fornøyd teknologi-Twitter
Hva som skjer videre med Smittestopp er ikke avgjort. Men engasjementet mot appen, i nåværende form, har vært spesielt stor blant norske utviklere og teknologiinteresserte.
Her er et lite utvalg av dagens reaksjoner på Twitter:
Smittestopp: Megafrustrerende at vi lett kunne unngått dette bare de hadde hørt på tech-verden som prøvde veldig hardt å opplyse, hørt på Apple/Google eller simpelthen sett seg rundt i Europa/verden.
— Benedicte Emilie (@benedebr) June 15, 2020
De verste er at de skriver som om dette har kommet helt ut av det blå og de aner ikke hva som kunne vært gjort annerledes. Når tech-miljøet har fortalt de fra dag 1 om hva som burde vært gjort annerledes. FHI valgte derimot å sitte med havresekken og kun lytte til bukken Simula. https://t.co/yFr8iifchL
— Glenn F. Henriksen (@henriksen) June 15, 2020
Der kom det, @Datatilsynet pålegger @Folkehelseinst å slette data fra Smittestopp. Kjære @camisto - appen vil aldri virke i sin nåværende form, gjør som Tyskland og ta i bruk Google+Apple sitt verktøy slik hundrevis av eksperter ber dere om. #smittestopp https://t.co/1Kbi3StbHs
— IT-kvinnen Håkon Nilsen ✊ (@hnilsen) June 15, 2020
Kudos til @Datatilsynet for å stoppe #smittestopp midlertidig. Forholdsmessigheten av et så personverninngripende tiltak er ute av proporsjoner. Paneldebatten jeg skal bidra i sammen med @gunpeggy hos @tekna og @juristforbund blir anderledes nå!https://t.co/xe2qxdKB4O
— Simen Sommerfeldt (@sisomm) June 15, 2020
"Jeg slutter å male huset mitt etter varsler om at å kaste maling på veggen med vannballonger er feil måte å gjøre det på. Det medfører dårligere vedlikehold av huset, mener jeg."
— Henrik Austad (@henrikau) June 15, 2020
"Gratulerer" @Folkehelseinst med å klare unngå ta noe som helst selvktritikk for å ha laget en ulovlig app. De påstår fremdeles appen er viktig for "beredskap", men hvordan kan den det da den ikke installeres eller brukes?🤔 #smittestopp
— espen (@leftieFriele) June 15, 2020
Jeg har sluttet å vanne blomstene i hagen ved å pisse på dem, etter å ha fått forbud fra min kone fordi det lukter vondt. Det gjør at risikoen for at blomstene tørker øker, mener jeg. https://t.co/agdsaE3MZS
— Andreas (@Herrbrun) June 15, 2020
Utkast til klage på vedtak hos Datatilsynet:
— Sigve Indregard (@sigvei) June 15, 2020
«Men... men... stoler dere ikke på Kongen?»
Hadde de gjort jobben skikkelig første gang, hadde ikke dette blitt en slik fiasko, og smittesporing kunne blitt utført på en god måte. https://t.co/tqUqMNJ5hF
— ᴬᵗᵃʳⁱ ᴬᵐˢᵗʳᵃᵈˢᵉⁿ (@amstradsen) June 15, 2020
Jeg kan forstå det er kjedelig for @Folkehelseinst å slette all dataen, men de kan kanskje ta innover seg at de burde vært mer lydhøre over kritikken som kom tidlig. Det er dumt vi mister dataen, men verre at de ikke samlet den på en forsvarlig måte https://t.co/rQpQTZlmlK
— Eivind Elseth (@eivindelseth) June 15, 2020
@Folkehelseinst har fremdeles ikke tatt innover seg at de har hatt feil kurs fra dag én, selv om de fikk kraftig tilbakemelding fra et samlet fagmiljø på utvikling, datasikkerhet og personvern. Det er bra vi har et tilsyn som har mulighet for å gripe inn.
— Kim A. Bøe (@kimaboe) June 15, 2020
Det er så utrolig trist at det måtte gå så langt. En samlet bransje har fra dag én ropt varsko, og FHI, selv etter utallige tilbakemeldinger fra stort sett alle hold står FORTSATT på sitt?!
— Kristian 🐟 (@KristianMedK) June 15, 2020
Dette er en ganske skremmende holdning, rett og slett. https://t.co/clWvSbFBXZ
✨
Åpen kildekode-utvikler forsvarer korona-appens lukkede kildekode
- Jeg hadde tatt det samme vanskelige valget, skriver Rafael Winterhalter, som selv er en viktig bidragsyter av åpen kildekode.