Hadde vi i kode24-redaksjonen fått ei krone for hver gang noen spør oss hva vi tror om et utvikler-kurs, en kode-bootcamp, en høyskoleutdanning eller en studiesirkel som utdanner unge utviklere i faget - ja, da hadde vi sikkert hatt minst nok til en PinUp-isrunde til sommern.
Poenget er at folk spør - for folk vil utdanne seg til utviklere om dagen. Men de er usikre på hvordan.
Må man ha en lang utdanning? Holder det med et nettkurs? Trenger man utdanning i det hele tatt? Hva med arbeidslivserfaring?
Non-profit-grunderbedriften GET Academy i Larvik tror de har svaret, og har hele 70 elever inne på et halvannet års utdanningsløp for å bli utviklere.
Nå kan man få fagbrev som utvikler på videregående
Motbeviser langt studieløp
- Jeg mener vi har vist at det ikke stemmer at man må ha et langt studieløp for å bli utvikler, forklarer medgründer i GET Academy og tidligere systemutvikler Terje Kolderup til kode24.
Av dem som starter på det siste året av den halvannet år lange utdanningen i akademiet, får visstnok hele 75 prosent jobb. For eksempel jobber et par av elevene hans nå som utviklere i Kongsberg Gruppen, forteller Kolderup.
Han forteller at studentene ved slutten av teoriutdanningen tester i snitt rett under fire av ni på Greps-testen, en norskutviklet ferdighets-test for utviklere.
- Dette er omtrent det samme som det Greps ser fra folk med høyere utdannelse og to års erfaring, ifølge Kolderup.
Kolderup tror hemmeligheten til GET Academy er hard jobbing med utviklerteori, praktisk læring, og nøkkelkompetanse for det 21. århundre: Som samarbeid, kommunikasjon og stressmestring.
- Vi ser på IT-utvikling som et håndverksfag og lærer det bort ved at studentene begynner å gjøre. Og så korrigerer, guider og veileder vi dem videre.
En annen måte å drive skole
I 2017 ble en idé rundt interaktiv formidling av matematikk videreutviklet til den Larviks-baserte utviklerskolen GET Academy. Sammen med pedagogene Geir Solid og Eskil Domben, la Terje Kolderup (G.E.T.) en plan for det helt uavhengige studieløpet.
Selvlærte utviklere tjener mer enn de med bachelor
- Vi ville vise en annen måte å drive skole på, med mål om å inspirere til endringer også i det offentlige skolesystemet på sikt, forklarer han.
GET Academy er i tillegg et non-profit ideelt AS, noe som hindrer dem i å ta utbytte. Overskuddet skal gå til å vokse, fastslår Kolderup.
- Vi ser oss selv som sosiale entreprenører og har valgt dette fordi vi er genuint motivert av å bidra positivt i samfunnet både ved å hjelpe folk ut i jobb.
- Fra starten av har NAV og diverse arbeids- og inkluderingsbedrifter vært samarbeidspartnere, og ved å være non-profit har vi også ønsket å kommunisere noe om den reelle idealismen som ligger bak.
«Det er høyt frafall i VGS, samtidig som utdannelse i IT-utvikling kun tilbys som høyere utdanning.»
Gamere i 20-årene
Du trenger ingen spesiell bakgrunn for å søke akademiet, det er åpent for alle. Du trenger ikke engang ha fullført videregående skole.
- En typisk søker hos oss er en gutt i 20-årene som er glad i gaming. De er allerede vant til å konsentrere seg over lengre tid foran PC-en, og mange i denne gruppen er også svært motivert for å blir IT-utvikler, forklarer han.
Det er høyt frafall på videregående, sier Kolderup, samtidig som utdannelse som utvikler kun tilbys som høyere utdanning med krav om nettopp fullført videregående skole.
- Det er mange som faller ut av videregående, og slik vi har rigget oss i Norge, skal ikke disse kunne bli IT-utviklere - et av de yrkene som det er størst etterspørsel etter. Vi mener dette er feil! messer han.
- Hos oss får de muligheten, og det er derfor de kommer.
Sånn vil norske Scrimba bli størst i verden på kodekurs
Teoretisk start
Utdanningsløpet for en student i GET Academy er todelt, forklarer Kolderup.
Først går man gjennom et løp studenten hovedsakelig betaler selv, som de kaller Start IT.
Den består av tre to-måneders-moduler med bygging av single-page-applikasjon uten rammeverk, et større case med fokus på team-jobbing, og til slutt objektorientert programmering i C#.
Deretter bærer veien videre til GET IT; en års-lang praksisplass ute i en bedrift.
Bedriftene betaler
- Pensumet er den teknologi-stacken som gjelder i den enkelte bedrift, men typisk handler det om å være en fullstack-utvikler på et grunnleggende nivå. Pensum blir altså ulikt for hver enkelt student, forklarer Kolderup.
Han forteller at de gir mye personlig oppfølging og jobber hardt for å se hver enkelt og gi tilbakemeldinger. Og det er ikke alltid koden det er viktig å gi tilbakemelding på:
- Men på alle de andre menneskelige evnene og ferdighetene som en arbeidsgiver er opptatt av, altså akkurat det vi kaller nøkkelkompetanser, forteller skolegründeren.
Ansetter gjerne utviklere uten utdanning i 2021
Rigger for vekst
Mottakelsen fra bedriftene skal være god.
- Noen få bedrifter har vært uinteressert og sagt at de vil bare ha folk med master, men de fleste bedriftene vi snakker med har IT-utviklingsbehov på et nivå hvor våre kandidater gjør en super jobb.
Han forteller at bedriftene de samarbeider med ønsker unge folk de kan ha glede av lenge, og at selv om utdanningen i akademiet er bratt og kort så fortsetter den ute i bedriftene.
Nå ser gründergjengen for seg at de skal ekspandere.
- Vi ser at modellen vår virker og ønsker å tilby den i hele Norge, så vi rigger oss for vekst og har plass til mange flere, forteller Kolderup.
I fremtiden planlegger de å etablere seg i de store byene og i utkanten der det er store bedrifter som trenger utviklere.
- Vi er en ny og nesten utømmelig kilde til nye IT-utviklere!
- Tilfeldig at jeg ble utvikler med utdanning
kode24s Jørgen Jacobsen synes du skal slutte å dømme selvlærte utviklere - for han kunne vært en selv.