Det er for få kvinnelige utviklere. Dette er et problem i dag, i morgen og om 10-15 år. Vi må se etter løsninger allerede på skolebenken.
For det utdannes ikke i nærheten av mange nok utviklere – hverken mannlige eller kvinnelige.
Se hvordan kvinnene nå inntar IT-studiene
Men det er langt fra 50/50. - Trist, synes Patricia Aas.
I artikkelen «Se hvordan kvinnene nå inntar IT-studiene» hos Kode24 peker grafene på at antall kvinnelige søkere til IT-studier og andre tekniske utdanninger øker etter fallet i 2007.
Men hvordan kan vi øke interessen fra et tidlig stadium og opprettholde den med gode rollemodeller som inspirerer jenter til å fullføre utdanningen?
Tidlig krøkes
Jeg mener at man rett og slett må tidlig krøkes: Jenter må bli interessert i tech og koding i tidlig alder.
Det finnes allerede flere gode initiativer jeg vil løfte frem, som Girl Tech fest, Tech Women Norway, ODA nettverket og ADA, som fokuserer på å rekruttere jenter inn til realfaglige – og da spesielt IT-relaterte – studier.
Et annet godt eksempel er Lær Kidsa Koding, som er en arena der barn kan få god oppfølging allerede fra tidlig alder.
«Vi må gjøre det gøy og kult for jenter å like data og koding, samtidig som vi fjerner noen av fordommene ved å være nerd.»
Vi må gjøre det gøy og kult for jenter å like data og koding, samtidig som vi fjerner noen av fordommene ved å være nerd. Dette må starte tidlig og følges opp gjennom hele oppveksten, med mulighet for å utvikle seg selv på skolen og i fritiden.
Rollemodeller med tech-bakgrunn
Vi trenger relevante rollemodeller for jenter som viser tidlig interesse for tech.
Med det mener jeg kvinnelige forbilder som faktisk jobber med koding på daglig basis, og ikke bare kvinner som jobber i tech-bransjen.
Bedrifter snakker ofte om å øke kvinneandelen i ulike fora. Betyr det at bedriften skal øke antall kvinnelige utviklere, eller den kvinnelige andelen av ansatte i bedriften generelt?
- Vi har altfor få kvinnelige utviklere
Vi sjekka kvinneandelen i Norges største utviklingsmiljøer. Men ikke alle kunne svare.
Dette er to forskjellige problemstillinger, og jeg tror mange går for det andre alternativet, rett og slett fordi det er enklere å oppnå. Vi er ikke i nærheten av å utdanne nok kvinnelige utviklere til at flere norske bedrifter kan gå for det første alternativet – det alternativet som gir oss flere relevante rollemodeller for jenter som vil kode.
Ingen quickfix
Alle ønsker å øke sin andel av kvinnelige ansatte, men det går ikke uten å stjele fra konkurrenter og dermed senke deres andel.
Fokuset må ligge på rekruttering til bransjen.
Vi som tech-bedrifter må øke samarbeidet med utdanningsinstitusjoner slik at utdanningen blir mer relevant, og fokuset på at studentene faktisk gjennomfører utdanningen må opp sammen med antall studieplasser. Årets statsbudsjett ga 70 nye plasser til teknologi, et urovekkende lavt tall.
Jeg mener at vi ikke trenger opptakskrav til IT-studier som lærer deg å programmere, hverken for jenter eller gutter, da engasjementet for faget tar deg lenger enn en sekser i matte vil gjøre.
«Det å senke kravene for å ta inn kvinner på intervju mener jeg vil ha en uheldig effekt.»
Det å senke kravene for å ta inn kvinner på intervju mener jeg vil ha en uheldig effekt. Hva tenker en kvinnelig kandidat som gleder seg til intervju når hun får vite det? At hun egentlig ikke er god nok, men får en heldig sjanse? Hva tenker de som er kommet et steg videre? Har de senket kravene hele veien, men vil ikke si det? Eller hva med de som jobber der?
Det settes spørsmålstegn hele veien. Som rekrutterer ville jeg heller satt spørsmålstegn ved screeningmetodikken til selskapet enn søkerne.
For du trenger ikke å senke lista for kvinnelige utviklere – de er mer enn flinke nok allerede – det er bare ikke mange nok å ta av.
Evry senker kravene for kvinnelige søkere
Lavere kriterier for intervju, tilpassa jobbannonser og kvinnenettverk. Slik jobbes det for å øke kvinneandelen blant utviklere.