kode24 ber norske utvikleravdelinger se tilbake på kodeåret som gikk, og spå litt om året som kommer.
Utviklerne i Bekk er blant dem som profilerer seg som levende opptatt av teknologien de bruker, blant annet gjennom sin årlige teknologiradar, en aktiv blogg og faste React-innlegg her på kode24.
Nå har utvikler Kristofer Selbekk, radar-redaktør Tia Firing, CTO Trond Arve Wasskog, fagsjef Jøran Lillesand, avdelingsleder Jørn Ola Birkeland og fagsjef Erik Wendel har kokt hodene sammen for å kåre årets vinnere og tapere, og spå litt om hva 2019 kommer til å by på.
Hvilke nye teknologier begynte Bekk å bruke i 2018? ✨
Det har vært gøy å se Java få opp dampen med nye versjoner. Etter mange år i dvale har endelig oppdateringene begynt å komme så raskt at ikke alle rekker å oppgradere kodebasene sine. Vondt for noen, men godt nytt for Java-miljøet! Dette er ganske representativt for 2018: det var ikke året for de store lanseringene.
Til gjengjeld er det flere nye teknologier og rammeverk som har begynt å feste grepet:
- 2018 var året da «alle» tok i bruk Kubernetes (på godt og vondt).
- Veldig mange har (i varierende omfang) introdusert Kotlin i Java-økosystemer. Kotlin har så god interoperabilitet at det kan introduseres og testes ut med veldig liten kostnad for de fleste Java-utviklere.
- Elm har også begynt å få vind i seilene. Sammenlignet med React er det fortsatt bare en fis i vinden, men det er interessant å se et helt nytt språk etablere seg i frontenden.
Hvilke teknologier sluttet dere å bruke i løpet av 2018? 💩
Det er ikke lenger tvil om at React har vunnet kampen blant web-rammeverkene, og at alternativer som Angular og Backbone er på vei ut.
Vue.js ser ut til å ha fått et bra fotfeste internasjonalt, men i Norge er det React som gjelder.
– Jeg har blitt veldig begeistret for TypeScript!
Typet JavaScript står sterkt, men Flow ser ut til å ha tapt terreng til fordel for TypeScript. Skal du innføre typet JavaScript i 2019 bør du tenke deg godt om før du velger Flow.
Blokkjeder kom seg aldri helt ut av startgropen, og i 2018 falt det tydelig ned i skuffelsens avgrunn. Kanskje får vi se et comeback for denne teknologien med litt mer moderate forventninger i 2019.
Hvilke teknologier tror dere kommer til prege backend-utvikling i 2019? ⚙️
Vi har tro på at 2019 blir Kotlin sitt store år, med både migrering av gamle kodebaser fra Java og oppstart av nye prosjekter.
Uavhengig av språk tror vi også trenden med mer funksjonell programmering kommer til å fortsette – både med større utbredelse av rene funksjonelle språk, og med funksjonelle konsepter i andre språk. Spesielt ser vi at F# for alvor har etablert seg.
«Spesielt ser vi at F# for alvor har etablert seg.»
Event-drevet arkitektur er ikke noe nytt, men vi ser en økende interesse for det nå, og vi tror det kommer til å få enda større utbredelse i 2019. Interessant nok har event-driving vært mest vanlig i Microsoft-miljøer, men nå ser det ut til at flere kommer etter.
Mange har kastet seg på mikrotjeneste-hypen de siste årene, og enkelte har nok gått litt hardt til verks. 2019 kan fort bli året der flere merker hva som egentlig skal til for å ha kontroll på en mikrotjenestearkitektur. Forhåpentligvis vil det bety at det investeres mer i infrastrukturstøtte heller enn at monolittene gjør comeback.
Hvilke teknologier tror dere kommer til prege frontend-utvikling i 2019? 🎨
Det er liten tvil om at React kommer til å stå med store bokstaver 2019 skal oppsummeres. Samtidig blir det interessant å se hva som skjer når stadig flere får kjenne på kompleksiteten ved å utvikle og forvalte store applikasjoner i JavaScript.
Drømmer om at alle går fra Javascript til Elm
Vi tror enda flere kommer til å prøve ut typet JavaScript, spesielt TypeScript, i 2019.
Samtidig vil nok folk også oppleve at heller ikke det er noen silver bullet, og det kan føre til at Elm og potensielt Reason får enda større utbredelse.
Hva tror dere blir bransjens største utfordringer i 2019? 🔥
Den aller største utfordringen IT-bransjen i Norge står ovenfor i 2019 er mangel på flinke folk. Etterspørselen er stor, og sånn markedet er nå utdannes det rett og slett for få utviklere.
Samtidig er det oppløftende å se at 2018 ble et år der minoriteter i IT virkelig kom på agendaen i Norge. Det vil med all sannsynlighet både øke tilgangen til kompetanse, og sørge for at vi blir en bedre bransje!
«2018 ble et år der minoriteter i IT virkelig kom på agendaen.»
Det er også en utfordring at mange tradisjonelle virksomheter sliter med å rigge seg for digital produktutvikling.
Ledere uten digitalkompetanse, papirarkitekter uten fingeren på pulsen og en kjøttvekt-tilnærming til både ansettelser og bodyshopping av konsulenter fører til svake team som mangler mandatet, autonomi og kompetansen som skal til for å drive både virksomheten og samfunnet fremover.
Heldigvis er det slettes ikke bekmørkt. Stadig flere store offentlige og private virksomheter tar dette på alvor og gjør store, vanskelige grep for å bedre situasjonen.
Bouvet om 2018: Mer Python, mindre jQuery
Bouvet oppsummerer året, og spår AI-utfordringer i 2019.