Hvorfor valgte du studiet ditt? 🤞
Jeg valgte å studere utvikling fordi jeg alltid har hatt en stor fascinasjon for datamaskiner og hvordan de funker. Lærte meg HTML og CSS da jeg gikk i 10. klasse og bygde videre på det med bittelitt PHP, men det var ikke før jeg begynte på studiet at jeg faktisk fikk til noe skikkelig kode.
Egentlig har jeg alltid likt backend best; det å få større prosjekter til å snakke sammen på en hensiktsmessig måte synes jeg er veldig interessant. Der kan jeg også være kreativ uten å være direkte kreativ i den tradisjonelle formen med farger og fasonger. Men i utgangspunktet synes jeg all utvikling er spennende og å få en PC til å reagere på noe jeg har gjort.
Opprinnelig valgte jeg frontend- og mobil-utvikling fordi jeg får litt av begge verdener. Jeg lærer mest om programmering og hvordan gjøre det på en ordentlig måte, også får jeg litt om design. Men det er ikke spesielt utbredt design. Så langt har vi hatt ett fag. Så egentlig ville jeg jo gått programmeringslinja, men der er det et helt irrelevant krav som er satt opp for å komme inn.
Høyskolen Kristiania valgt jeg fordi det føltes riktig. De hadde et tilbud som var tilfredsstillende opp mot hva jeg følte var relevant og hadde lyst til å lære. Samt at første året er samkjørt løp så hvis man ikke føler for å gå videre på det man starter på, kan man bare bytte til noe annet.
Hva lærer du om akkurat nå? 📚
Før sommeren hadde jeg Android-programmering, Innovasjon og Prototyping, Webutvikling og API-design og Smidig Prosjekt. Det var dette semesteret jeg følte at jeg har hatt mest utvikling og lært aller mest. Jeg føler skolen var veldig flinke til å tilrettelegge for at vi kunne lære ting på egenhånd, ut fra hva vi hadde i forelesninger.
Det var spesielt interessant med Webutvikling og API-design, synes jeg, da vi brukte Node og lagde en miniversjon av Facebook på 48-timers individuell eksamen med venneforespørsler, vegg, profiler, poster, chat, testdekning og en del andre ting.
Derfor skroter norske universiteter Java på grunnkurs
Har valgt et mer egnet språk. - Doblet min utviklingshastighet, forteller foreleser.
Android var også spennende, men aller mest fordi det er første gang vi utviklet for et dedikert OS. Til gjengjeld synes jeg Android-utvikling var noe herk på grunn av Googles dokumentasjon. Vi lagde TicTacToe med uslåelig AI i Kotlin (PacMan-style for min del) og en selvvalgt app hvor jeg valgte å fokusere på positivitet og la brukeren bli påminnet ting de er glade for i livet gjennom selvlagde poster.
I Smidig Prosjekt jobbet vi sammen med No Isolation for å lære Scrum. Problemstillingen vi ble forelagt var "hvordan kan vi bruke teknologi til å forebygge ensomhet" og de foreslåtte målgruppene var studenter og asylsøkere. Gruppen min synes ikke noen av disse hørtes spesielt appellerende ut og siden jeg er en gamer ble vi enige om å fokusere på ensomme gamere i stedet. Vi lagde en plattform som lot gamere finne andre å spille med utifra de spillene de eide selv. Her koblet vi opp API-et til Steam og Twitch for å hente hvilke spill og informasjon om disse. Dette er et verktøy jeg selv har trengt tidligere og som jeg ikke har klart å finne. Derfor ble det en interessant oppgave for denne problemstillingen. Totalt hadde vi 8 eksamener dette halvåret, noe som var intenst.
Til høsten skal vi ha iOS-programmering, Kryssplattform og Sikkerhet i Mobile applikasjoner, samt et valgfag hvor jeg har valgt Embedded Systems. Sistnevnte ser jeg veldig frem til fordi vi skal ha C, og resten tror jeg også blir veldig interessant.
Er det noe du synes du lærer for mye eller for lite om på studiet? 💡
Det jeg har merket over de siste to årene er at hvert fag egentlig bare gir fra seg en liten smakebit av hva det har å by på. Så man lærer masse, får en god karakter og tenker at man "kan alt". Deretter får man seg et skikkelig slag i ansiktet når man innser at man bare kan 5 prosent av faget.
«Det er fint å kunne kjenne igjen angrep når de kommer.»
Vi hadde et sikkerhetsfag i 1. klasse og det kunne jeg tenke meg å lære mer om. Det er mye teori vi har snakket om, og det kunne vært fint å lære mer om det praktiske rundt det. Det er fint å kunne kjenne igjen angrep når de kommer, og hvordan ting blir utført. Uten å vite for mye om det, tror jeg også bransjen hadde satt pris på dette.
Skolen er veldig fokusert på at vi skal lære de teknologien som brukes mest i bransjen og derfor har vi brukt Java og Kotlin, samt React som rammeverk. Vi er heldige fordi vi har utrolig mye praksisarbeid og veldig lite teori utenom forelesningene, noe jeg setter veldig pris på. At vi faktisk får programmere.
Samtidig hadde det vært gøy å lære mer om hvordan man lager skikkelig API-er. Vi lagde et veldig lite ett da vi hadde Webutvikling og API-design, men dette var i hovedsak bare CRUD mot en database. Jeg kunne tenke meg å utforske mer om hvordan man lager API-er lignende det Chrome har for extensions, for eksempel. Integrere kode med kode.
Hvordan står det til med mangfoldet på studiet ditt, synes du? 🌍
Det er et stort overtall av menn i forhold til kvinner. Tror vi er 35-40 totalt på frontend og bare 3-5 er kvinner. Jeg synes det hadde vært fint med litt jevnere fordeling.
Har du studert eller jobba med noe annet tidligere, og skal du studere noe mer etter studiet? 🛫
Jeg begynte på bacheloren min i 2014 og da jobbet jeg samtidig med å bygge opp min egen YouTube-kanal hvor jeg lagde "let's play"-videoer (ca. 300.000 visninger i måneden og 35.000 abonnenter). Etterhvert innså jeg fort at det ikke var riktig tid å starte på studiet, og jeg hoppet derfor av for å fokusere på å jobbe som YouTuber AKA selvstendig næringsdrivende.
«Det hender jeg våkner på morningen og føler det er helt surrealistisk at 'leksene' mine er å programmere hele dagen.»
Dette drev jeg med på fulltid i 3 år, før jeg tok min første kontor/voksenjobb. Etter å ha holdt på med det i 1 år bestemte jeg meg for å begynne på bacheloren igjen og kunne ikke vært mer fornøyd. Det hender jeg våkner på morningen og føler det er helt surrealistisk at 'leksene' mine er å programmere hele dagen.
Etter jeg er ferdig med bacheloren min kunne jeg godt tenke meg å ta en master, dette fordi jeg synes det er veldig gøy å studere. Men det kommer også helt an på hva slags tilbud som ligger på bordet når jeg er ferdig med bacheloren, om jeg tar master med en gang eller om jeg venter noen år, eller gjør det på deltid.
Programmerer du noe, jobber eller gjør noe frivillig arbeid utenfor studiet? ☕
Samtidig som jeg studerer så jobber jeg deltid i Vivaldi som utvikler. Her skriver jeg i hovedsak JavaScript hvor vi bruker React, og i disse dager jobber jeg mye med Flow.
Derfor lager Opera-eksene Vivaldi
- Vi så et behov for en ny browser.
I andreklasse ble det ikke så mange andre sideprosjekter enn det, ettersom skolen tok så mye tid, men i førsteklasse lagde jeg noen mini-utilities i Java. Blant annet synes jeg det er et evig styr å rydde på skrivebordet mitt så jeg skrev et lite program som ryddet og sortert filer for meg i forskjellige mapper, avhengig av om det var dokumenter, media, kode, etc. Jeg skrev også et program for å hjelpe streamere å holde oversikt over morsomme øyeblikk som skjedde i streamen ved å skrive ned tidspunktet for dem i en fil. I samme slengen kom jeg da i "skade" for å skrive en 'accidental keylogger' i Java, gjennom JNativeHook (dette var i 1. klasse). Noe jeg lærte masse av, men jeg ble aldri helt ferdig.
De siste året har jeg også vært veileder for de som går i førsteklasse nå, både i Java og JavaScript. Da har jeg vært ansatt av skolen.
Hvordan tror du det blir å jobbe som utvikler i Norge? 🔮
Først og fremst tror jeg nok det norske markedet for utviklere er veldig lukrativt. Det føles ut som om vi har en veldig fremoverlent og rettet bransje og det finnes noe for enhver smak.
- Synd å være konsulent som sin første jobb
Rafael Winterhalter står bak Byte Buddy, med 20 millioner nedlastinger i måneden, og er glad han ikke starta som konsulent.
Fra utsiden (og utifra hva Ukas Koder hos dere) gir inntrykk av, virker det som om man står veldig fritt til å jobbe med de oppgavene man selv vil internt i bedrifter og også som om folk virkelig brenner for det de gjør.
Jeg tror Norge er et av de bedre stedene å jobbe som progger fordi man både får frihet og ganske bra lønn. Samt at det er noe magisk over det man gjør som utvikler - noe som kan slå både bra og dårlig ut mot at kolleger og sjefer som ikke kan det, kan tro "det bare er å gjøre det" og at det blir satt høye krav og kort leveringstid, for eksempel.
Hva har du mest lyst til å jobbe med når du er ferdig? 🎯
Aller mest har jeg lyst til å gjøre en forskjell. Det er ikke så innmari farlig 'innenfor hva', men jeg har ikke lyst til å jobbe med noe som bare 20-30 mennesker bruke internt. For meg er det viktig å jobbe med noe hvor jeg føler at "her lager jeg funksjonalitet som er nyttig for brukeren".
Tror at jeg må innom en av de store techgigantene innen arbeidskarrieren min, men det er ikke så farlig om det er milliarder av brukere. Dette fordi de har så mange forskjellige prosjekter, og derfor kunne det kanskje vært interessant å jobbe som konsulent også. I det lange løp kunne jeg godt tenke meg å jobbe innenfor Fintech, for eksempel.
«Jeg har ikke lyst til å jobbe med noe som bare 20-30 mennesker bruke internt.»
Men kunne jeg valgt helt fritt så vil jeg jobbet i PST, Kripos eller Forsvaret. Av teknologier så vil jeg gjerne skrive i språk som er fremoverlente. Det var utrolig deilig å bruke Kotlin, for eksempel, men helst utenfor mobilmiljøet, da jeg ikke synes mobile enheter er spesielt appellerende.
Hva blir viktig for deg når du faktisk skal velge deg en arbeidsgiver? 🏁
Her føler jeg at jeg ikke er helt Ola Nordmann. For meg er det viktigste at jeg får oppleve noe og fleksibilitet. At jeg ikke blir stuet vekk på et lite kontor og satt til å gjøre rutineoppgaver eller i det lange løp jobbe med noe jeg ikke vil.
Arbeidsgiver må ha forståelse for at man har et liv utenfor jobb, på samme måte som arbeidstaker skal ha forståelse for å prioritere viktige arbeidsoppgaver i perioder med press. Å ha millionlønn kommer litt i andre rekke for min del hvis det kan erstattes med frihet til å jobbe remote og opplevelser med kolleger.
Jeg har også et konstant ønske om å tilnærme meg ny kunnskap hvis jeg kjeder meg, så å få lov til å sette meg inn i andre teknologier og nye ferdigheter som kan brukes i jobb er svært viktig. Til slutt er det jo så klart at man har godt kameratskap blant kolleger på kontoret!
Vraker Java, velger JavaScript
Også Høyskolen Kristiania dropper Java på grunnkurs. Men de velger ikke Python.