I en skråning i Praha i Tsjekkia står det en nybygget villa med panoramautsikt.
Det finnes ingen nøkler for å låse opp villaen, den har ingen lysbrytere. Huset har lært seg at det avholdes et møte i andre etasje hver onsdag og tilpasser ventilasjonen deretter, og når familien som bor i villaen ikke er hjemme åpner huset selv for vareleveranser.
Denne uken har vi lest den fascinerende historien om Villa Sophia, en bolig tuftet på kunstig intelligens. Ekteparet Panek/Pankova og de to døtrene deres bor i det som kanskje er verdens mest avanserte smarthus akkurat nå. Fordi huset stadig lærer av beboernes handlingsmønstre, er det i kontinuerlig forandring.“It develops with you and with your needs, which can be challenging,” som Michaela Pankova sier.
Tankene vandrer straks til Bill Gates’ futuriske hjem Xanadu 2.0, bygget allerede i 1997. Vi har hørt om smarthus i over 20 år, men likevel bor de færreste av oss i noe som kan minne om et. Er det manglende kompatibilitet mellom systemer som gjør utviklingen så treg, eller er etterspørselen bare … lav?
Vi har riktignok fått smarthøyttalere som kan slå på lyset, som forstår navnet på noen få norske artister på Spotify og sparer oss for det ene sekundet det tar å åpne Yr-appen for å sjekke været. Men så er det stopp. Vi må fortsatt vaske klærne våre selv, og ta inn og ut av oppvaskmaskinen (noe vi gjør mer enn før fordi vi jobber mer hjemmefra).
Smarthuset skal gjøre det enklere å bo, fordi det fjerner kjedelige arbeidsoppgaver. Men de færreste har gruet seg til å slå på en lysbryter eller stille inn radiatoren; det er helt andre arbeidsoppgaver som skaper ulyst og konflikt i et hjem. Er det for mye å be om et AI-hus som bruker evnene sine på gulvvask og bretting av tøy, både det som er nyvasket, og ikke minst det tøyet som er brukt, men ikke klart for vask?
Vi knuser 7 myter om tilgjengelighet
10 favoritter denne uken
- Sliter du med kreativ tørke? Prøv Oblique Strategies.
- - Prototyping isn’t optional anymore
- The evolution of the Google sign up form: The mirror of the Internet’s development
- Disrespectful Design — Users aren’t stupid or lazy
- Embracing the tension between code and design
- Spotify, Epic Games og andre teknologiselskaper har samlet seg mot Apples App Store-policy gjennom Coalition for app fairness
- Snapchat og Instagram — i den rekkefølgen — er norske BI-studenters foretrukne mediekanaler
- Polarisering og desinformasjon stammer i større grad fra vanlige medier og fraværet av nyheter enn fra “fake news”, viser fersk forskning … men likevel: The supply of disinformation will soon be infinite, grunnet AI.
- How TikTok’s design helps its algorithm “see”
- Har du erfaring med å fasilitere fysiske og digitale workshops? Bidra med input til en masteroppgave om et svært aktuelt tema.
Møt Android-utvikleren som lagde harmannenfalt.no
Fint og morsomt
"Both Figma and MS Paint have great qualities. It depends on the person and what you want to achieve", fra Why I’m switching from Figma to Microsoft Paint
- Totaly Mundane — blandbook.com
- Burger King med smart eksperiment i skjæringspunktet mellom en ekte fotballklubb og videospillet FIFA 20
- Digitale fysikkeksperimenter
- "Watch a robot AI beat world-class curling competitors
- Jazz Musician Lettering (se ukens logo)
- Inviter med deg en geit i neste video-møte. Ja, en ekte geit.