Clubhouse: - Har nok sosiale plattformer jeg ignorerer

Mange norske utviklere rister på hodet av Clubhouse, mens de som bruker det håper flere blir med.

Clubhouse lar deg delta i eller høre på samtaler mellom folk - altså bare med lyd, uten noe video eller tekst. Ikke alle norske utviklere er overbevist om at det er en gode ide, for å si det mildt. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Clubhouse lar deg delta i eller høre på samtaler mellom folk - altså bare med lyd, uten noe video eller tekst. Ikke alle norske utviklere er overbevist om at det er en gode ide, for å si det mildt. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Clubhouse er en iPhone-app hvor du kan høre på folk bable fra en virtuell scene, som du kan komme opp på sjælv, om du har noe på hjertet.

"Alle snakker om den sosiale appen Clubhouse" skrev Johan Brockfield i Making Waves (nå NoA Ignite) i Skvulp-nyhetsbrevet som ble publisert på kode24 den 11. mai i fjor.

"Alle" på den tida innebar ikke så mange nordmenn. Ikke før nå, i 2021, har Clubhouse begynt å spre seg her til lands. Først og fremst blant mediefolk, næringslivstopper, politikere og andre skravlete forståsegpåere.

Men har den blitt tatt inn i varmen av norske utviklere?

Vi spurte kode24-klubben til ukas Innboks.

Nok fra før

- Jeg som tenkte Mickeys Clubhouse, starter kode24-klubb-medlem Trym Kristian Bjørnvik, før han avslører at han ikke kommer til å hive seg på hype-toget.

Han er langt fra alene om akkurat den konklusjonen.

- Har allerede tre-fire sosiale plattformer jeg ignorerer, trenger ikke én til, skriver Frank R. Haugen, før han fortsetter:

- Og hvis jeg vil snakke med noen, så har jeg Teams, Discord, Messenger og gode gamle GSM til det. Hva er denne fetisjen for å finne noe nytt hele tiden, når det nye er akkurat som det gamle; jeg ser ikke helt hva som skiller Clubhouse fra en Discord voice-chat, egentlig?

Liker åpenheten, ikke personvernet

Michael Odden synes på sin side ikke konseptet er "fundamentalt ubrukelig", og liker tanken på at alt er åpent for alle - i motsetning til for eksempel Discord, som er delt opp i servere. Men han er ikke noen stor tilhenger av et sosialt medium hvor alt foregår direkte, der og da.

- Clubhouse er fundamentalt uinteressant nå, for min del, da jeg uansett ikke er interessert i å tilpasse dagen min etter noe så vilkårlig. Async med mulighet for kvalitetsikring er supert! skriver Odden, som innrømmer at han er en "konsistent late adopter".

Dessuten er Odden og flere andre i kode24-klubben, som Benedicte Raae, bekymra for personvernet til Clubhouse.

Blant annet har Confrere-grunder Ida Aalen vært ute og advart mot appens "skyggeprofiler" og kontaktliste-snoking, og etterlevelsen av GDPR er et spørsmål blant annet tyske myndigheter nå vurderer.

«...litt interessant med en plattform som fokuserer på hva du har å si.»

Noe å si

- Har ikke prøvd det selv, men samboeren tilbrakte noen timer i går på å høre på folk snakke om sine kjæledyr, forteller Henrik Andreas Wigestrand i kode24-klubben.

Før han kommer med det kanskje beste argumentet for Clubhouse vi har hørt hittil:

- I en tid hvor mesteparten av sosiale medier er basert på hvem du er, hva du har eller hvordan du ser ut, er det litt interessant med en plattform som fokuserer på hva du har å si.

Lunsj-følelse

Selv om de fleste i kode24-klubben er ganske lunkne til Clubhouse, finnes det de som faktisk bruker appen aktivt, også.

Håkon Bogen fra Beining & Bogen, for eksempel. Han har blant annet avholdt en Clubhouse-prat om hvorfor ikke appen ble laget i Norge.

- Hvem som helst kan jo bare sette i gang en diskusjon, det er gøy. Kommer definitvt til å gjøre det flere dager, skriver Bogen.

- Ellers er det litt "sitte i lunsjen og prate kode"-feel, altså blir jo ikke så mye å lære siden man ikke kan vise eksempler, men fortsatt interessant. Jeg har også vært en del sosiale grupper hvor man prater om tilfeldige tema, det kan jo utviklere også sette pris på!

Petter Klingen Wright er en av utviklerne som bruker Clubhouse aktivt. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Petter Klingen Wright er en av utviklerne som bruker Clubhouse aktivt. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Hit or miss

Shortcut-utvikler Petter Klingen Wright er en annen aktiv Clubhouse-bruker akkurat nå.

- Jeg føler det kan være litt hit or miss, men når det er bra, så er det veldig bra! forteller Wright.

- Tidvis er det litt som at man har et rom med "dette er ikke et spørsmål, men mer en kommentar"-folk. Andre ganger kommer det veldig interessante perspektiv fra folk man ikke nødvendigvis kjenner til fra før, men som kanskje har en litt annen bakgrunn enn den gruppa man vanligvis diskuterer ting med, fortsetter han.

- Så jeg håper jo at norsk tech tar det mer i bruk!