Vi veit at de fleste norske utviklere begynner å få nok av sitte på hjemmekontoret hver eneste dag, hele uka, uke etter uke.
Men når vi endelig får kontroll på koronasmitten igjen og kan trekke tilbake til kontorene våre - vil vi være der fem dager i uka? Skal vi jobbe som før? Og skal kontorene se ut som før?
Nei, nei og nei, melder utviklerne i kode24-klubben. Vi spurte dem om hvordan arbeidshverdag de ønsker seg post korona, til ukas Innboks på kode24-timen.
Kort fortalt maner de til en blanding av hjemmekontor og bortekontor, vraking av åpne kontorlandskap og mer samarbeid når vi faktisk møtes.
Litt hjemmekontor, litt bortekontor
- Tre dager på kontoret og to dager hjemme, hadde jeg fast hos en tidligere arbeidsgiver, lenge før korona. Det synes jeg er en optimal fordeling, forteller klubbmedlem "Håvard E", og oppsummerer:
- Da får man fordelen med gode, konsentrerte dager hjemme, og følelsen av å tilhøre et fellesskap med det tilhørende på jobben.
Dette savner vi fra kontoret, etter ett år med hjemmekontor
Det er denne linja de fleste legger seg på; mange savner kontoret, men ikke alt med kontoret, og ser derfor for seg en blanding av hjemmekontor og bortekontor.
- 50/50 hjemmekontor og fysisk kontor. Og støtte for hjemmekontor, så folk faktisk får kjøpt seg skikkelige stoler og bord, uten at folk må dra fram HMS-kortet, foreslår Trond Klakken.
- Fysisk kontor to-tre dager i uka. Flertallet av de ansatte bør være på kontoret noen faste dager, for å raskt avklare spørsmål, gjøre det lettere å parprogrammere og så videre, melder Arne O. Ose.
Møtes for å samarbeide
Men hva skal vi faktisk gjøre, de dagene vi møtes på kontorene våre? Samarbeide, mener utviklerne i kode24-klubben. Det skal være et poeng i det å faktisk møtes.
- En ordning det man har samhandlingsdager på kontoret, og fokusdager på hjemmekontor, eller på kontoret for de som foretrekker det, tror jeg er en god idé, skriver Kristofer Giltvedt Selbekk.
- Fysisk kontor opptil, men ikke mer enn, én til to dager i uka. Og de dagene med fokus på workshops, sosialt, parprogrammering og så videre, svarer Thomas Kjeldahl Nilsson.
- Jeg håper at når vi møtes, så blir det heldagsmøter eller til og med en "resort" med overnatting og sosialt på kvelden, drømmer Johannes Brodwall.
Slutte med åpent kontorlandskap
Om vi skal tilbake på kontoret for å samarbeide, kan det hende kontorene våre bør se annerledes ut, også. Mange norske utviklere er i alle fall enige om at én ting må ta slutt: Det åpne kontorlandskap.
- Det som i alle fall er uaktuelt for meg er å sitte i åpent landskap noen gang igjen, smeller det fra Johannes Brodwall.
- Død over åpent landskap. Team-rom med maks fem er mye bedre, mener Filip Andre Larsen Tomren.
Norske utviklere jobber dårligst i åpent landskap
- Åpne landskap fungerer bra for samhandling, men ikke konsentrasjon og faktisk koding, stemmer Trond Klakken i.
- Også for meg er det helt uaktuelt å gå tilbake til å pendle inn til et bråkete åpent landskap fem dager i uka. Den tiden er over. Ledelsene i selskapene kan ikke under covid si "Vi er jo like produktive remote, jo!", for så å gå helt tilbake til gamledager når pandemien er over. Det blir for dumt, skriver Thomas Kjeldahl Nilsson.
- Vanlige åpne landskap har fått meg til å le siden jeg startet i IT-bransjen. Noen sparer 2 millioner kroner på lokaler uten tilgang til kontorer for de som trenger eller ønsker det, og altfor få stillerom. Samtidig sitter vi konsulenter og brenner av 150.000 kroner per time uten å få jobbe optimalt effektivt. Et slik prosjekt har tapt innsparingen på kontorplassene på litt over en uke, og taper titalls millioner på et år, mener Lars Fredriksen
Ikke alle vil være hjemme
Utviklere flest vil altså et par dager på kontoret i uka, for å samarbeide, uten åpent landskap. Men som vi har vist i mange omganger, er det ikke alle som har det like fint på hjemmekontoret.
- Er det lov å si at man foretrekker å sitte på kontoret? spør Håkon Bogen forsiktig.
- Har permanent okkupert stuebordet med eksterne skjermer, så ser frem til å demontere dem og komme tilbake på kontoret. Tror sikkert de som har et eget kontor på hjemmekontoret vil sitte mest hjemme, men for min del er det ikke veldig praktisk egentlig, skriver han videre.
Spørsmålet er hva utviklere uten gunstige hjemmekontorer gjør om hjemmekontor blir den nye normalen på lang sikt.
- Da blir det jo arbeidstaker som må betale for den ekstra plassen, som er sinnsykt mye mer kostbar enn å få sponsa stol, skjerm og lignende, skriver Bogen.
- For oss som bor i Oslo koster det jo fort et par millioner ekstra å kjøpe leilighet med plass til kontor til begge.
Hver tredje utvikler plages av møblene på hjemmekontoret
Savner tilbud og bruker egne penger. - Men jobben skal betale! mener fagforeningene.