Hvordan begynte du med koding? 👶
Interessen for teknologi begynte med elektronikk i 7-8 års alderen. Det ble en hel del lodding og kobling i kjelleren, frigjøring av magisk røyk fra komponenter og oppsett av alarmsystemer på gutterommet.
Det ble mye artig på mekanikkfronten også. Jeg bygget egen bil med gressklippermotor, modellbiler fra grunnen, trehytter og katapulter.
Interessen for PC hadde vært der lenge, men kom for fullt når jeg var rundt 13. Dette vokste videre mot casemodding, der jeg deltok i flere kåringer på TG og OsloLAN. Det ble noen bygg med vannkjøling, rikelig med glorete, anfallsfremkallende belysning og spennende styringssystemer.
Etter dette fikk jeg blod på tann på stereofronten i både bil og hjem. Reservehjulet måtte som 18-åring vike for hjemmestøpt basskasse i glassfiber, og det ble en del artige høyttalerbygg i garasjen.
Denne brede tekniske interessen ekspanderte naturlig mot programmering i 19-års alderen. Det som tidligere ble gjort med logiske kretser skulle nå løses med kode. Det begynte med embedded i form av Assembly mot Atmel-mikrokontrollere for blant annet trafikklysstyring.
Interessen vokste fort, og dekket etter få år C, C++, Java, Python, MATLAB, LabVIEW og etterhvert Rust.
Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️
Dessverre kan jeg ikke være helt konkret, siden prosjektet vi jobber med nå ikke er lansert.
Mer generelt; som del av applications på Nordic Semiconductor jobber jeg med HW og FW for å vise hva våre SoCer (System-on-Chip) kan brukes til.
Et rått prosjekt jeg har vært del av er vår Thingy:52. Dette er en plattform med en rekke sensorer, høyttaler, mikrofon, lys med mer, som kommuniserer over Bluetooth Low Energy. Denne er ideell for hobbyister og høynivåutviklere som enkelt kan komme i gang på web og mobil, og koble seg mot en formbar trådløst fysisk enhet.
Av teknologier kan man nevne Bluetooth 5, LTE, C, Python, Jenkins, CMake, Git og Zephyr RTOS.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕
Stort sett begynner jeg med å oppdatere meg på Slack, Teams og e-post. Deretter tar jeg gjerne en kikk i backlogen før jeg gyver løs på en modul i C eller et verktøy i Python.
Som scrum master passer jeg også på at oppgaver er klart definert og prioritert, avholder daglig standup samt sørger for informasjonsflyt i teamet.
Det jeg synes er mest givende med embedded er at det man lager får en fysisk manifestering. Jeg har før jobbet med høynivå, der kode kun lever på en server eller i en nettleser. I vår verden kommuniserer vi trådløst med harde real-time krav, henter inn sensordata og styrer fysiske enheter.
Spesielt artig er det når man må komme til bunns i noe, og man må frem med logikkanalysator, power analyzer, oscilloskop og debugger for å finne ut av hva som er galt.
Sa opp jobben for å lage IoT-byggesett
- Hvorfor må maskinvare være så vanskelig?
Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨
Selv synes jeg Rust er et veldig artig språk.
Ellers har jeg fattet stor interesse for Zephyr, som er et RTOS spesielt rettet mot mikrokontrollere.
Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆
Noe av det kuleste jeg har laget er en egen sous vide-maskin (et temperaturkontrollert vannbad for å tilberede mat).
Jeg kjøpte en frityrkoker på Clas Ohlson og rev den fra hverandre. Det ble installert sikringer, jordfeilbrytere, solid state releer og en Arduino. Firmware ble skrevet i C og det var et display for å vise statuser, pådrag og temperatur.
Som om ikke det var nok laget jeg et GUI i LabVIEW som viste temperaturprofilen og som kunne styre badet. I tillegg ble det et stykke på vei modellert i Matlab, for å kunne kjøre modellprediktiv kontroll.
«Da hun kom hjem og middagen skulle vært klar, satt jeg fortsatt med loddebolt og laptop på kjøkkenet for å finne en bug.»
Jeg skulle lage laksemiddag til fruen med dette “vidunderet” en dag. Da hun kom hjem og middagen skulle vært klar, satt jeg fortsatt med loddebolt og laptop på kjøkkenet for å finne en bug. Den programmerte laksen ble servert som nattmat og ble ganske god.
Historien endte meg at madamen kjøpte en sous vide-maskin til meg til jul. Denne var mye mer brukervennlig, sikker og kostet bare en fjerdedel av prisen.
Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷
Det er tidvis utfordrende å stoppe og si seg fornøyd med koden før man sender til review.
Man kan alltid holde på lenger for å fikse bagateller.
Mikrokontrolleren som tok maker-verden med storm
Historien bak ESP - om forbindelser til Norge, 'Russian hackers' og open source i Kina.
Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋
Noen er gode på dette, men jeg vil slå et slag for enhetstesting.
Ved å skrive testene først og koden etterpå, får man som regel bedre kode, man får sjekket corner cases og dette kan kjøres som del av kontinuerlig integrasjon.
Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️
Fokus blir stort sett på familie og venner utenom jobb.
Ellers sykler jeg gjerne en tur, spiller golf, brettspill, eller holder på med egne prosjekter som kan sees på min hjemmeside.
André (30) har kode i bane rundt jorda
- Det er jeg selvfølgelig stolt av, forteller Ukas Koder og FPGA-utvikler André Firing i Inventas.