Hvordan begynte du med koding? 👶
Det første jeg kan huske å ha kodet var en ball som spratt på Commodore 64. Det var ikke så fryktelig spennende og venninnene mine var lite imponert.
Det var først på NTNU, eller NTH som det het den gangen, jeg etterhvert ble introdusert for Java i en prosjektoppgave og innså at koding kan være gøy. Etter det ble det gradvis mer og mer programmering i forbindelse med masteroppgave hos min etterhvert første jobb hos Dynamica, med styring og simulering av små “robot-birds” på seismiske kabler.
Så ble jeg lokket inn i Telenor og jobbet i forskningsavdelingen med tjenesteplattformer, jeg var med på en startup som heter Gintel for virtuelle callcenter-løsninger og etterhvert i Telenor Mobil med web-, app- og SMS-løsninger for privat og bedriftsmarkedet. Jeg jobbet mye med API-er og sikring av disse.
Det ble etterhvert mer og mer arkitektroller på grunn av outsourcing, så jeg fikk lyst å drive mer med utvikling igjen og begynte i JProfessionals som konsulent.
– Som en god indisk gutt, valgte jeg IT
Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️
Nå er jeg innleid hos Difi og jobber med ID-porten. Det er en OpenId Connect-løsning implementert i en mikrotjeneste-arkitektur, basert på Spring Boot og med DevOps basert på Jenkins pipeline, Puppet, Hiera, Docker Swarm (for on demand-miljø), automatisert testing, og så videre.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕
Det kjøres toukers sprinter og standup hver dag før lunsj. Det er veldig god samhandling mellom produkteier, testere, utvikling og forvaltning, så da er det jo bare fryd og gammen. Det er et relativt byråkratifritt miljø, så arbeidsdagene går mye med på å gjøre faktisk arbeid, og det føles godt.
Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨
Jeg er veldig glad i fungerende økosystemer, mer enn enkelt-teknologier, men det er jo naturligvis Java-økosystemet som er basisen for det meste som jeg liker best.
Anlaug lager frontend til radonmålere
Det mest spennende som kommer nå er jo selvfølgelig Maskinporten fra Difi. Der maskiner kan autentisere seg på lik linje som mennesker på ID-porten.
Hva er du mest stolt av? 🏆
Det jeg har brukt mest tid på de siste årene, er å få etablert en felles API-løsning med Single Sign On for Telenor, som brukes av Mitt Telenor, Mine Sider, eksterne tredjeparter og bedriftskunder.
Det utviklet seg etterhvert til å bli en mikrotjeneste-arkitektur med REST-API-er for Backend For Frontend som kjører i Kubernetes cluster, med API GW fra Google (Apigee) og Oauth2.0, og mange politiske kamper om blant annet å få kjøre DevOps.
Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷
Det vanskeligste må være dersom man har det for travelt til å noen gang få ryddet opp i teknisk gjeld, og løsningene man jobber på blir mer og mer uhåndterlige. Jeg har vært heldig og stort sett fått støtte for å sette av litt tid til modernisering og forbedringer, selv om det alltid er noe man “aldri” får gjort.
Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋
Det er vanskelig å svare for alle, da det er mange forskjellige folk der ute. Norske utviklere er generelt mer allsidige enn utviklere fra en del andre land. Mye fordi det ikke er så stort jag etter å bli leder her i Norge og fordi vi har mer flat organisasjonsstruktur i praksis.
Om det skulle være noe, skulle jeg ønske, for samfunnsutviklingen sin del, at flere norske utviklere fikk sjansen til å starte opp bedrifter og innovere. Venture-kapitalen sitter ikke like løst her til lands utenfor oljeindustrien ennå, dessverre. En stor andel utviklere jobber som konsulenter og blir fortalt hva de skal gjøre, og får veldig godt betalt for det, så det er få insentiver for å skape nye vekstområder for Norge. Kanskje en sak for den nye digitaliseringsministeren?
Og så bør mange bli flinkere på å flytte på seg dersom de ikke trives. Det er sunt med litt sirkulasjon.
Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️
Mye tid går med på finne på noe med guttene hjemme på henholdsvis 47 og 7 år. På vinteren blir det mye alpint og på sommeren er det sykling. Og, ja, det går en del tid med på dataspill og Netflix.
Faglig har jeg kost meg med maskinlæring siden mye av teorien er nært beslektet med en del fag fra kybernetikk. Dessverre er jeg ikke like flink til å fullføre “hobbyprosjekter” hjemme som prosjekter på jobb :)
Joanna må takle 3 pebibyte data og 90.000 eventer i sekundet
Løser det med Kafka og Spark Cluster.