Hvorfor valgte du studiet ditt? 🤞
Jeg drev med HTML og CSS tilbake i 2008, da jeg satt opp egen blogg og aldri likte standard-design man kunne velge mellom, men jeg forsto ikke på det tidspunktet at HTML og CSS var en del av noe man faktisk kunne ha som potensiell karriere.
Så ble jeg introdusert for det på nytt da mannen min begynte å studere datateknologi i 2013, og da han viste meg prosjektene så tenkte jeg litt arrogant: "Men man må da ikke være rocket scientist for å få til det der".
Tanken hadde først fått modnet i 2018, så da søkte jeg endelig. Jeg søkte meg egentlig inn på interaksjonsdesign på grunn av interessen for brukervennlighet og design, og siden jeg trodde jeg ikke var "smart nok" til et mer teknisk krevende studie, men siden førsteåret er felles for alle og interessen for programmering økte, endte jeg opp med å bytte til frontend- og mobil.
Jeg valgte Høyskolen Kristiania fordi jeg hadde hørt at skolen gir et mer industrirettet fokus og mer hands on-læring. Vil også nevne at jeg venta lenge med å studere fordi jeg ikke fant noe som passet ønskene mine for en karriere, bortsett fra teknologistudiet, da:
Man blir aldri utlært, man kan få mange ulike arbeidsoppgaver, som teknolog kan man spesialisere seg etter man har begynt å jobbe og er derfor ikke bundet til en spesiell retning, man kan jobbe fra hvor som helst og er relativt godt betalt.
Hadde forøvrig ikke skrevet en eneste linje kode før jeg starta på studiet høsten 2018, så når jeg ser tilbake på det føler jeg meg egentlig ganske bold som turte å studere utvikling.
Hva lærer du om akkurat nå? 📚
Vi har dette semesteret hatt en fantastisk foreleser (shoutout til Johannes Brodwall i Sopra Steria) i faget "avansert Java", hvor vi lærte om parprorgrammering, TDD (Test Driven Development), Maven dependencies og postgreSQL.
Dette emnet hadde jeg gruet meg til, men det var så spennende. Vi koda web server og sockets selv, og parsed om det var POST eller GET request. 😁
Vi har også hatt et emne som heter "grensesnittdesign" hvor vi har lært noe Vue.js, da vi lagde booking-system for studentklinikken på skolen.
Fra januar blir det React og Android-programmering med Kotlin, og til høsten igjen Swift og iOS.
Akkurat nå har vi et prosjekt som kalles "smidig"; agile methodoligies eller Scrum, da... Ellers har det hittil gått i generell digital teknologi, informasjonssikkerhet, databaser, JavaScript, HTML og CSS.
Er det noe du synes du lærer for mye eller for lite om på studiet? 💡
Som utvikler tenker jeg at man burde vært godt rustet i sikkerhet når man skal lage gode, trygge og robuste applikasjoner. Men det synes jeg ikke at vi har lært nok om, og det tenker jeg noen ganger på.
«Hvor sannsynlig det er at jeg kommer til å utvikle en for usikker applikasjon?»
Jeg lurer på hvordan det vil bli i arbeidslivet når jeg får mye mer ansvar og skal utvikle disse applikasjonene; hvor sannsynlig det er at jeg kommer til å utvikle en for usikker applikasjon? Jeg vet jo at jeg sannsynligvis vil jobbe med flere andre, men hva om de heller egentlig ikke kan tilstrekkelig om sikkerhet?
Jeg mener generelt at Høyskolen Kristiania sørger for en mer moderne og relevant pakke med emner, godt med hands on-erfaring i form av prosjekter og praktiske emner, og at vi derfor stiller godt i arbeidslivet etter endt utdanning.
Kunne også godt tenkt meg å lære mer om cloud, maskinlæring eller datavisualisering. Men da må jeg kanskje få tatt mer matematikk og søkt master på OsloMet eller UiO. Ellers burde det kanskje nevnes at det virker som vi bare touch-er forsiktig borti alle temaene, så egentlig føles det ut som om jeg ikke kan noe ennå...
Hvordan står det til med mangfoldet på studiet ditt, synes du? 🌍
Hvis jeg har telt riktig er vi 11 jenter av 65 studenter i klassen. Jeg synes ikke det er et så bra tall... Det er bedre enn før, men det er enda en vei å gå.
Noen av de andre studiene, som for eksempel e-business og interaksjonsdesign, har flere jenter, mens andre som intelligente systemer (bare 1!) og programmering igjen har færre. Dette synes jeg ikke er tilstrekkelig, og det er synd.
Jeg tror teknologi må presenteres tidligere og i en annen sammenheng for at flere jenter skal velge det som karriere. Kan selvsagt ikke snakke for alle, men hvis jeg forsto tidligere hvordan det egentlig er, og hva man gjør, så ville jeg nok studert teknologi for lenge siden.
Hadde du spurt meg for fire år siden så hadde jeg sagt at programmering og teknologi er for megasmarte og logiske matematikere, og at det ikke slo meg som kreativt. Hehe! Så feil kan man altså ta.
- Kjempeviktig å få bort den stereotypiske utvikleren
- Skal vi utvikle løsninger som når alle, kan vi ikke bare være én type mennesker.
Har du studert eller jobba med noe annet tidligere, og skal du studere noe mer etter studiet? 🛫
Jeg har gjort mye rart før jeg endte her...
Jeg har vært fotograf, doula (fødselspraktiker - støtte før, under og etter fødsel), jobbet med salg både B2B og B2C og som IT-sourcer (rekruttere IT-kompetanse). Jeg er en uredd ja-person og pleier derfor å ende opp med å gjøre/være med på mye merkelige greier.
Jeg vurderer mer og mer å ta en master (elsker å være teknologistudent), men er neimen ikke sikker på hva det skulle være. Synes egentlig "alt" innenfor teknologi er spennende.
Informasjonssikkerhet frister veldig, forensics på politihøyskolen frister, programmering og systemutvikling på UiO frister, det er mye som frister! Vi får se hva karakterene sier, da. I Oslo har man flere valg. Det ville sikkert ikke vært et nederlag å gå ut i jobb etter bachelor heller, altså. Det meste av spesialisering og kompetanse får man jo først når man begynner å jobbe.
Programmerer du noe, jobber eller gjør noe frivillig arbeid utenfor studiet? ☕
Ja, det blir jo en del jobb etter skoletid med mer skolerelevante oppgaver, samt deltidsjobben som IT-sourcer, men håper at jeg skal få tid til noen egne prosjekter i jula, kanskje sammen med mannen min. Jeg er nysgjerrig på open source-prosjekter, og håper jeg i fremtiden kan bidra med noe på den fronten.
Jeg er ellers med i teamet til den frivillige organisasjonen Women In Tech Oslo, hvor vi holder en månedlig hands on-workshop for å introdusere flere for spennende teknologier, og kommer til å hjelpe til som frivillig i Mobile Era Conference.
Jeg var intern i SAP sitt Next-Gen Student Community-program forrige semester, og er nå i Schibsted sitt Buddy-program hvor jeg har fått tildelt en mentor som er systemutvikler, og vi møtes månedlig. Veldig lærerikt! Jeg var også veileder i HTML og CSS dette semesteret, og håper jeg får veilede i Java til våren og Avansert Java til høsten.
«Hittil har jeg følt at jeg lærer overveldende mye hele tiden. Alt er så nytt.»
Når det kommer til egne prosjekter har andreåret hittil ikke gitt meg sjansen til noe annet enn å fullføre et online-kurs i Java, siden emnene har vært så krevende til nå. Har et ønske om at det skal endre seg fremover etterhvert som jeg også blir stødigere og bruker mindre tid på ting enn jeg som relativt ny utvikler foreløpig gjør. (Skrev min første linje kode for ett år og fire måneder siden).
Hittil har jeg følt at jeg lærer overveldende mye hele tiden. Alt er så nytt.
Hvordan tror du det blir å jobbe som utvikler i Norge? 🔮
Det kommer veldig an på. Jeg tror ikke jeg personlig hadde likt å være en typing machine som gjør det samme hele tiden, som også er grunnen til at jeg valgte utvikling som studie.
Å utvikle er jo veldig kreativt, òg. Jeg har mye skaperlyst og skaperglede, og vedlikehold av eldre allerede eksisterende kode tror jeg ikke hadde vært drømmen for meg. Selv om jeg forstår at jeg sikkert må gjøre noe av det, òg.
Vraker Java, velger JavaScript
Også Høyskolen Kristiania dropper Java på grunnkurs. Men de velger ikke Python.
Foruten om det tror jeg Norge er et fint sted å jobbe, og jeg opplever andre utviklere som overraskende åpne og glade i å dele erfaring og kunnskap. Inntrykket mitt er også at de som gjør en god jobb blir sett og anerkjent. Men det er kanskje varierende ut fra hvor man jobber.
Jeg har inntrykk av at Norge er teknologisk langt fremme, både i form av større anerkjente selskaper, men også innenfor startups, så her kan man kanskje, dersom man er dyktig, velge og vrake litt i hva man vil jobbe med. Og da lønna er relativt høy, er man sikret en OK inntekt.
Siden man kan spesialisere seg i så mange ulike retninger, er det kanskje også en jobb for enhver utvikler? Og ikke minst: Siden det nærmest er flere jobber enn dyktigere utviklere, er man foreløpig ganske trygg når det gjelder å få seg jobb.
Hva har du mest lyst til å jobbe med når du er ferdig? 🎯
Det er veldig vanskelig å svare på, siden jeg bare er halvveis i bachelor, men siden jeg akkurat har lagt Avansert Java bak meg, er jeg veldig nysgjerrig på Kotlin og Android-programmering. Eller egentlig app-utvikling generelt. Vi har emnet Android-programmering etter jul, som jeg gleder meg veldig til.
Ellers synes jeg maskinlæring, datavisualisering, AI, VR, AR og Mixed Reality virker spennende. Jeg tror nok jeg ender opp med noe rundt system- eller app-utvikling da, kanskje cyber security.
«Vi har emnet Android-programmering etter jul, som jeg gleder meg veldig til.»
Jeg trodde jeg var interessert i design, men innser mer og mer at jeg liker å kode, og kanskje egentlig ikke er så kreativ at jeg liker å utforme design selv.
Har forøvrig alltid vært en skikkelig kritiker når det kommer til app-er, nettsteder og systemer, så jeg burde jo forhåpentligvis klare å lage noe brukbart selv. Jeg setter pris på design og visuelt tiltalende sider, men også funksjonelle og brukervennlige systemer. Har alltid hatet systemene vi brukte da jeg jobbet i butikk, for eksempel. Som var verken pene eller brukervennlige, in my honest opinion. 😅
Jeg synes PST, Kripos eller Forsvaret høres spennende ut, men det er kanskje fordi jeg smått drømmer om å jobbe med noe som gir mening og verdi for andre, og samtidig jobbe med cyber security. Og synes også det høres veldig spennende ut å jobbe som konsulent for et av de store konsulenthusene. Da tror jeg man får mange spennende prosjekter som man kan lære mye av.
Hva blir viktig for deg når du faktisk skal velge deg en arbeidsgiver? 🏁
Det viktigste for meg er et sosialt sted, med hyggelige kolleger som ønsker å lære bort, og at jeg kanskje får en mer senior person jeg fast kan henvende meg til. I alle fall i starten.
Se hvordan kvinnene nå inntar IT-studiene
Men det er langt fra 50/50. - Trist, synes Patricia Aas.
Jeg mener at vi alle besitter ulik kunnskap og ekspertise, og at "sharing is caring". Jeg ønsker å bidra til at andre rundt meg kan være den beste utgaven av seg selv, og det mener jeg alle burde ha som mål. Ikke bare en selv og sine individuelle mål, men også som team og ellers som kollega eller medstudent. Det er mye enklere å lære nye ting og bli dyktig med gode folk rundt seg, som støtter og kanskje til og med heier. Et slikt sted håper jeg at jeg ender opp.
Det nest viktigste er at arbeidet er spennende og ikke samlebånd-oppgaver. Jeg ønsker ikke at hver dag skal være helt lik. Jeg trenger litt variasjon, ellers går jeg etterhvert lei. Det føler jeg at utvikling gir meg. Selv om man jobber på et prosjekt over lengre tid, gjør man ikke samme greia i prosjektet gjennom hele prosjektperioden.
Jeg regner med jeg ender opp med å starte som konsulent, for å sørge for bratt læringskurve når jeg går ut i arbeidslivet, og for å bli kasta på masse forskjellige prosjekter over tid. Men det er ikke umulig at jeg senere starter som selvstendig eller i startup, når jeg er mer drilla både på teknologier og kunnskap.
- Skulle ønske det var flere fra distriktene her
Kodestudenten Andrine Lossius skal bli sivilingeniør, og håper flere fra bygda velger det samme.