Hvordan begynte du med koding? 👶
Jeg har alltid vært glad i problemløsing og gledet meg alltid til de logiske nøttene vi fikk i slutten av mattetimene på VGS. Overraskende nok fant jeg ut at det var mye dette programmering handlet om, og jeg søkte meg derfor inn på datateknologi på UiB etter videregående.
I starten av studiet var det veldig mye nytt for en som aldri hadde kodet før, og jeg jobbet hardt for å henge med i forelesningene. Vi lærte om objekter i Java allerede første semesteret, og dette slet jeg veldig med å forstå skikkelig.
Men, en uke før eksamen til jul, gikk det plutselig opp et lys for meg. Det var veldig rart, men alle bitene bare falt på plass og jeg kan stolt si at jeg nailet eksamen.
Etter dette var koding det kuleste jeg visste om, og det var ingen tvil om at det var utvikler jeg skulle bli.
Siste året på bacheloren tok jeg et fag som het "Funksjonell programmering", og da åpnet en helt ny verden seg. I dette faget lærte vi Haskell, som vi brukte til å lage parsere og små interpretere, og jeg var frelst. Dette var starten på min fascinasjon for programmeringsspråk-teori og jeg endte med å ta en master innen dette.
Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️
Jeg er konsulent og har sittet på prosjekt hos Vy siden jeg startet i fjor høst.
Teamet mitt jobber med et nytt dør-til-dør reisesøk i Vy-appen og på vy.no. Tech stacken her er helt nydelig, med Elm i frontend og Kotlin i backend (også har vi React Native på app, men det har jeg ikke rørt ennå...).
Jeg jobber aller mest med web, og vy.no består av flere små og litt større Elm-apper. Elm for meg er "Haskell, bare at det kan brukes til noe", så jeg stortrives med å få bruke det hver dag!
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕
En helt vanlig dag sitter jeg i et nesten tomt kontorlandskap hos Vy. Ofte snakker jeg med en eller flere på teamet på video, enten for å parprogrammere eller for litt UPP (utviklerpisspreik™️).
«Det ble ingen tydelig skille mellom arbeidsdag og fritid, og jeg levde liksom i en liten boble alene i leiligheten.»
Selv om jeg er mye på kontoret sitter de fleste andre på teamet mitt hjemme, så vi har som alle andre måttet finne måter å samarbeide på digitalt. Det fungerer helt greit, men jeg savner veldig den spontane kaffepraten og det å kunne prikke noen på skulderen for et kjapt spørsmål.
Etter de siste koronainnstramningene er jeg usikker på hvordan hverdagen blir fremover, men jeg krysser fingre og tær for at vi som går/sykler til jobb fortsatt får lov til å komme på kontoret. 🙏
På et tidspunkt i sommer fikk jeg nemlig fullstendig knekken av hjemmekontor. Det ble ingen tydelig skille mellom arbeidsdag og fritid, og jeg levde liksom i en liten boble alene i leiligheten, og det er ikke noe jeg ønsker meg tilbake til.
Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚
Jeg må innrømme at under koronaperioden har motivasjonen min for å lære nye ting utenfor arbeidstid falt kraftig.
Men jeg har én ting jeg er veldig nysgjerrig på, og som jeg har tenkt å sette meg inn i når jeg finner motivasjonen igjen; Phantom types. Phantom types er visst brukt i elm-css for å gi flere garantier compile-time (slik jeg har forstått det 😅).
"A phantom type is a parameterized type where one or more parameters on the left hand side do not appear on the right hand side."
Hvor spennende høres ikke dette ut?! Jeg vet ikke hvor mye konkret jeg kan bruke dette til, men jeg gleder meg til å bryne hjernen på litt mer teori enn jeg gjør til hverdags på prosjekt.
Lager tilgjengelige tabeller for helsenorge.no
Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻
Jeg er en skikkelig fargetema-nerd. For eksempel gidder jeg ikke bruke IntelliJ til frontend (selv om det skal ha den beste Elm-pluginen) fordi jeg ikke kan velge fargetema sånn som i VS Code.
Jeg bytter gjerne fargetema flere ganger i uken bare for å få en ekstra boost i hverdagen.
Her er noen VS Code plugins som gir meg en diggere arbeidsflyt: Bracket Pair Colorizer 2 (fargekoder matchende brackets), GitLens (viser commit-meldingen til forrige endring, for hver linje), TODO Highlight, og Elm selvfølgelig.
Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥
Er det lov å si "Du må ha hjemmekontor resten av uka"?
«Jeg blir alltid like usikker når jeg skal åpne VoiceOver og navigere meg rundt med skjermleser.»
Neida, noe som hadde vært enda verre er å bli spurt om: "Datepicker-en som har ligget i komponentbiblioteket siden tidenes morgen fungerer ikke med skjermleser, kan du fikse det?". Jeg blir alltid like usikker når jeg skal åpne VoiceOver og navigere meg rundt med skjermleser, alt med det verktøyet føles så knotete.
Er dette fordi vi har for dårlig fokus og opplæring i slike verktøy, eller er verktøyene for dårlige? Jeg vet ikke, men jeg har i hvert fall ikke blitt komfortabel med VoiceOver ennå...
Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋
Dette var et vrient spørsmål, særlig for ei som kun har jobbet i ett år og på ett sted. Men en ting i hvert fall jeg og teamet mitt kan bli flinkere på er å snakke med hverandre når vi sitter fast, særlig om tekniske oppgaver!
- Synd det er så få muligheter for å jobbe med spill
Det er fort å tenke at det ikke er vits å dra inn noen andre hvis man sitter langt inni en oppgave man jobber alene om, men ofte trengs bare en overordnet forståelse av problemet for å kunne stille de riktige spørsmålene. Noen ganger trenger man ikke mer enn å formulere problemet for noen andre før man finner løsningen selv heller.
Nå som vi sitter remote er det kanskje viktigere enn noen gang å huske på dette, da det kan være enda lettere å kjøre seg fast når man sitter alene på hjemmekontoret og veien til en kollegas skulder virker lang.
Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️
Jeg elsker squash, og spiller blant annet hver onsdag med squashgruppa til Bekk.
Ellers ble jeg helt hektet på sying da Norge gikk i lockdown, og akkurat nå holder jeg på å sy en kjole som jeg håper å bruke på julaften. 💃
Kjenner du forresten igjen gardinene jeg har på meg på bildet?
- Gleder meg til hver gang jeg må tenke ut en bra spørring!
Ukas Koder Ragnhild Olsen er glad hun omskolerte seg fra grafisk designer.