Hvorfor valgte du studiet ditt? 🤞
Da jeg gikk på videregående interesserte jeg meg ikke noe særlig for realfag, men mer for språk, kultur, samfunnsutvikling og økonomi.
Men jeg hadde IT som valgfag, og det vekket vel en interesse for teknologi. Jeg husker særlig at jeg synes det veldig gøy da vi lagde nettsider.
Jeg visste at jeg ville studere noe hvor jeg ikke låste meg til en konkret bransje eller fagfelt, for jeg er ganske tverrfaglig av meg.
Så da jeg leste jeg om et helt nytt studieprogram som kombinerte teknologifag med økonomifag tenkte jeg at dette måtte være en helt perfekt kombinasjon.
Hva lærer du om akkurat nå? 📚
Dette er det første semesteret med frie emner, som vil si at vi får velge emner selv.
Et av emnene jeg har valgt er funksjonell programmering i Scheme. Jeg har også et emne med innføring i avanserte sider ved Python, hvor vi har jobbet med regulære uttrykk, bildehåndtering, interaksjon med operativsystem og enkel maskinlæring og dataanalyse med Sklearn og Pandas.
Dette har vært et av de mer hands on-fagene jeg har hatt på studiet.
Er det noe du synes du lærer for mye eller for lite om på studiet? 💡
Det første året på studiet var veldig teoretisk, og jeg husker jeg slet med å skjønne hvorfor vi skulle lære oss å implementere datastrukturer, som for eksempel lenkelister og køer, når de finnes innebygd.
Men det har gitt et godt grunnlag for forståelse i videre emner, så jeg forstår jo hvorfor det er lagt opp på den måten.
Utover det kunne jeg generelt tenkt meg oppgaver og problemstillinger som i større grad er tatt fra det virkelige liv. Forrige semester hadde vi for eksempel et emne hvor vi utviklet en app for Meteorologisk Institutt. Det var lettere å forstå seg på problemstillingen, og det føltes mer motiverende å utvikle løsningen når vi kunne koble den til et ekte case.
Dette skulle jeg gjerne sett mer av i andre emner.
Hvordan står det til med mangfoldet på studiet ditt, synes du? 🌍
Kvinneandelen på IT-studier er som jo fortsatt ganske lav, men akkurat på Digøk er kjønnsfordelingen noe bedre enn de andre studieprogrammene på Ifi.
Jeg vet at kvinneandelen på Ifi også har gått opp de siste årene, som jo er en positiv utvikling.
Mener UiO svikter kvinnelige studenter
Bråk rundt jenterom, trakasseringsregler og likestillingsråd.
Generelt tror jeg det er kjempeviktig å få mer mangfold i IT-bransjen, og få bort den stereotypiske utvikleren som drikker energidrikk og jobber i en mørk kjeller. Vi skal utvikle løsninger som skal nå alle, og da kan vi ikke bare være én type mennesker.
Har du studert eller jobba med noe annet tidligere, og skal du studere noe mer etter studiet? 🛫
Jeg har bodd et år i Frankrike hvor jeg studerte fransk språk og kultur. Nå til våren drar jeg på utveksling i Taipei, og så er jeg ferdig med bachelor til sommeren.
Planen etter det er jo å starte på en master, men jeg vet ennå ikke om dette blir videre på Ifi, eller om jeg tar noe videre i utlandet. Jeg har for eksempel sett på noen masterprogrammer ved universiteter i California som virker spennende!
Programmerer du noe, jobber eller gjør noe frivillig arbeid utenfor studiet? ☕
Jeg har en deltidsjobb i edtech-startupen Learnlink, hvor jeg jobber som læreransvarlig. Med verv og deltidsjobb flyr tiden, så jeg har stort sett hatt nok å gjøre med de programmeringsemnene jeg har på studiet.
Men nå mot semesterslutt har jeg såvidt begynt å lære meg JavaScript. Jeg har også veldig lyst til å få mer praktisk erfaring med utvikling gjennom sommerjobb eller internship.
Se hvordan kvinnene nå inntar IT-studiene
Men det er langt fra 50/50. - Trist, synes Patricia Aas.
Hvordan tror du det blir å jobbe som utvikler i Norge? 🔮
Jeg har inntrykk av at man som utvikler får mye ansvar og utfordringer, og at lærekurven derfor er ganske bratt i begynnelsen. Samtidig har jeg inntrykk av at man blir godt fulgt opp, både faglig og sosialt, og at man får tillit fra de man jobber under.
Personlig er jeg veldig utadvendt og liker å samarbeide når jeg skal løse problemer, og det får man også muligheten til, fordi man som oftest jobber i team.
Det som også virker fint med jobben som utvikler er at man kan prøve seg på ulike områder, og ende opp der man fungerer og trives best. Hvis man ønsker å jobbe på et prosjekt som virker spennende kan man spørre om det, og hvis man er lei av et prosjekt kan man spørre om å bli satt på noe annet. Sånn sett virker jobben som utvikler veldig fleksibel.
Hva har du mest lyst til å jobbe med når du er ferdig? 🎯
Etter å ha utviklet en Android-app forrige semester fikk jeg øynene enda mer opp for frondend-utvikling. Jeg kan gjerne tenke meg å lære meg React og JavaScript ordentlig, og så jobbe med for eksempel webutvikling.
Jeg tror også at jeg går et tverrfaglig studie som også gir kompetanse innenfor økonomi hadde det vært gøy å jobbe i en bransje eller fagområde hvor jeg kunne brukt den kompetansen også, som for eksempel bank eller forretningsrådgivning.
Jeg tror mange utviklerteam har veldig godt av å få økt forståelse og for forretningssiden av løsningen man utvikler.
Hva blir viktig for deg når du faktisk skal velge deg en arbeidsgiver? 🏁
Når jeg kommer ut i arbeidslivet blir det nok aktuelt å starte i et konsulentselskap først, hvor jeg kan utvikle meg og lære nye ting samtidig som jeg får god oppfølging.
Jeg synes også det er viktig at man som ansatt blir sett, og at arbeidet man gjør blir lagt merke til.
Dersom jeg trives godt og oppnår gode resultater vil jeg også ha muligheten til å utvikle meg videre i bedriften, og gjerne jobbe tettere mot skjæringspunktet mellom teknologi og forretningsutvikling.
- Vi har altfor få kvinnelige utviklere
kode24 sjekka kvinneandelen i Norges største utviklingsmiljøer. Men ikke alle kunne svare.