Hvordan begynte du med koding? 👶
Det begynte med at broren min viste meg en Ruby-guide da jeg var 16.
Jeg synes det var gøy se at de enkle programmene kjørte i terminalen, men interessen holdt vel ikke så mye mer enn en uke.
Det var først da jeg begynte på NTNU, og hadde ITGK at jeg "for alvor" begynte å interessere meg for koding igjen.
Siden jeg ikke gikk en typisk kodelinje - nanoteknologi - var det litt begrenset hvor mange programmeringsfag vi hadde på fagplanen, men jeg tok de jeg kunne, i tillegg til at jeg hadde deltidsjobb som IT-hjelp for studenter de siste tre årene.
Under masteroppgaven drev jeg med simuleringer. Simuleringene ble definert i Go, og jeg brukte Matlab for å behandle dataen. I tillegg lagde jeg en haug med batch-script for å automatisere alt sammen.
"Hvorfor batch?" spør du? Fordi jeg ikke visste at man kunne installere bash på Windows-maskiner...
Da jeg innså at det var vrient å få en faglig relevant jobb innenfor nanoteknologi, annet enn å ta en doktorgrad, søkte jeg meg til programmeringsjobber.
Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️
Jeg jobber med nettsidene til reMarkable. De er bygget med Gatsby og Sanity, i tillegg til et par andre headless-tjenester for blant annet eCommerce.
Jeg begynte i reMarkable i mars, og gikk da fra et prosjekt hos en kunde med nærmere 4000 ansatte, og godt over 100 år med historie. Man kan trygt si at det er ganske annerledes å jobbe for en såpass ung bedrift. Av og til kan det være litt nervepirrende å føle at man sitter på såpass mye ansvar – vi er tre utviklere som har ansvar for remarkable.com, og da hele den tekniske riggen for salg.
Men det er mest spennende. Nå i sommer er det litt lavere tempo, så jeg benytter muligheten til å ta unna litt teknisk gjeld på checkout-sidene.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕
Jeg starter som regel jobbdagen kl. 09:00.
I mai og i juni har vi så smått begynt å kunne være på kontoret igjen, men de dagene da jeg har hatt hjemmekontor forsøker jeg å gå ei litta tur til nærmeste kaffesjappe, for å få en litt mer formell start på dagen.
Mengden møter varierer litt fra uke til uke, men med unntak av standup er kalenderen som regel ganske åpen. Som en person som ikke har vært fan av hjemmekontor tidligere, synes jeg at det har fungert overraskende bra.
Men det største savnet har nok vært å kunne stille spørsmål til og å sparre med sidemann.
Det har kanskje vært ekstra spesielt å ikke ha den muligheten, når man er helt fersk. Jeg rakk så vidt 9 arbeidsdager i ny jobb før Norge stengte ned, og hjemmekontor ble pålagt.
Joakim (25) har sommerjobb i Oslo, fra Lofoten
Sommerkoderen: - Føler ikke at studiet har gjort meg oppdatert på språkfronten, forteller sommervikar Joakim Sjøhaug i Bekk. 🌻
Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚
CSS Houdini! Det har bare ikke vært så innmari lett å sette seg inn i frem til nå, da nettleserstøtten for de kuleste featurene er relativt minimal.
Men det kommer seg!
Jeg prøver som regel alltid å løse visuelle ting med kun CSS, men av og til må jeg “krype til korset” og dra inn litt JS.
Det jeg synes er så spennende med CSS Houdini, er at man kan koble seg på nettleserens CSS-engine, og å utvide hva som er mulig av styling og layout.
Dette krever jo for så vidt at man bruker JS, men prinsippet bak er liksom ikke i like stor grad "hijacking" av CSS, som i visse tilfeller kan skape ekstremt mye repainting og rekalkulering av layout.
Jeg anbefaler å sjekke ut https://houdini.glitch.me, hvis man synes dette høres spennende ut.
Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻
Jeg har nok ikke det mest avanserte oppsettet. Som mange andre bruker jeg VSCode, Hyper og Notion.
Hvis jeg skulle plukket ut de mest nyttige plugin-ene i editoren, må det bli GitLens og Prettier. Utover det er det nok reMarkablen min. Det høres garantert ut som produktplassering, men jeg har alltid brukt notatbøker for visualisering, og for å holde orden på tankerekkene mine, og det er ekstremt digg å ha uendelig med notatbøker i sekken.
Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥
Å bli bedt om å gjøre noe uten å skjønne hvorfor.
Jeg er for så vidt ikke veldig fan av å gjøre ting der jeg er uenig i bakgrunnen for oppgaven heller, men da er det i det minste en mulighet for at min subjektive oppfatning er feil.
- Tok testen på hjemmekontor med samboeren som eksamensvakt
Anders er trolig eneste i Norge med internasjonal tilgjengelighets-sertifisering.
Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋
Universell utforming!
Men dette ansvaret ligger ikke bare hos utviklere. Jeg har opplevd at prosjektledere har sagt rett ut at universell utforming ikke er en prioritet.
Jeg tror imidlertid at man gjør seg selv en bjørnetjeneste hvis man lager egne oppgaver for universell utforming. Akkurat som med automatisert testing er det noe man bør ha kontinuerlig fokus på. Jeg tror også mange – meg selv inkludert – kan bli flinkere til å rose hverandre.
Min erfaring er at utviklere i Norge er veldig flinke på konstruktiv kritikk, men ja til mer uoppfordret skryt i hverdagen!
Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️
Jeg har nok alltid et eller annet hobbyprosjekt på gang, men det er de færreste av dem som blir ferdige.
Komboen overambisiøs og utålmodig er ikke akkurat ideell. Når det er fint vær er favoritt-"aktiviteten" å drikke øl i parken med venner, tett etterfulgt av å cruise rundt og utforske byen på sykkel.
- Mye frihet i valg av teknologi og rammeverk
Sommerkoderen: Vi er så heldige at vi får være på kontoret i Oslo hele sommeren. 🌻