Hvordan begynte du med koding? 👶
Jeg begynte med koding først når jeg startet på universitetet, men helt siden jeg var liten var jeg glad i logikk og “programmerte” ved hjelp av spill som lignet noe på det som har blitt mye mer populært i de siste årene for barn, som for eksempel Scratch eller lignende.
Aller første kompilerbar-kode jeg skrev var en “Hello World” i Java. Det var gøy! 😃 Etterhvert lærte jeg flere språk og det ble mer og mer moro å få datamaskiner (både maskinvare og programvare) til å løse ting.
Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️
Jeg bygger og utvikler en egen skytjeneste for universitets- og høyskolesektoren i Norge; UH-IaaS. Navnet står for Universitet- og Høyskolesektoren - Infrastructure as a Service. 😁
Det er et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen.
Jeg jobber med DevOps, det vil si alt fra planlegging og forskning til utvikling, testing, orkestrering og overvåking. Det er veldig spennende å være med på å lage skytjenester andre kan bruke. Det er jo mer moro enn å bare bruke de selv. Det er heller ikke å bare følge en ferdig oppskrift når man skal lage skytjenester – det er mye forskning og utprøving som ligger bak.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕
Jeg starter dagen med kaffe i min favoritt pingvin-kopp. 🐧 Deretter er jeg klar for det faste morgenmøtet.
Jeg jobber i et remote prosjekt, hvor halvparten av oss sitter i Oslo og halvparten i Bergen. Vi har faste videomøter hvor vi diskuterer saker, hva vi har gjort og planlegger hva man vil jobbe med den dagen, så etter det er det bare å jobbe videre. Det blir en remote standup-møte på morgenen, kan du si.
På jobben min er vi ganske åpne for å lære oss og prøve ut nye ting, og finne på nye løsninger. Vi samarbeider tett, jobber aktivt med å holde oss oppdaterte til enhver tid og støtter alltid hverandre, så få dager er helt like
Randi koder Spring Boot for Difi
Ukas Koder Randi Øyri lager ID-porten og Kontakt- og reservasjonsregisteret.
Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨
Det er ikke lett å velge ett språk og ett rammeverk. Det kommer an på hva man jobber med. Styrken kommer vel fra å kunne kombinere språk og rammeverk som passer for oppgaven som skal løses.
For maskinlæring og arbeid med VM-er er det ofte Python og Bash, for frontend kan det fort bli React og JavaScript, men det kommer an på hva man skal gjøre!
Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆
Jeg synes skytjenesten vi forsker på nå er en av de kuleste og viktigste arbeidene jeg har vært med på hittil. Vi er en av de få, hvis ikke de eneste, i offentlig sektor som jobber på denne måten til daglig, og alt vi bruker og lager er jo også open source.
Så det er ikke bare at vi bygger skytjenester for utdanning og forskning, men vi bidrar til community og gjør den kunnskapen tilgjengelig for alle. Jeg synes det er viktig at flere enn bare de største selskapene i verden har kunnskap om hvordan man bygger “cloud services”.
Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷
Det er nok det med å holde seg oppdatert på teknologiutviklingen, som bare går fortere og fortere. Jeg vil jo lære alt! Ja, så optimistisk er jeg! 😁
Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋
Jeg synes vi bør bli mer synlige på den internasjonale arenaen, og bli flinkere på mangfold. Jo flere folk fra flere bakgrunner vi har, jo mer og bedre kunnskap vi får.
Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️
På fritiden er jeg involvert i frivillig arbeid. Jeg er nestleder i javaBin (den norske Java-brukerforeningen) og er med i kjernegruppen til JavaZone.
«Jeg prøver å løfte fram dem som gjør noe bra – uansett kjønn og bakgrunn.»
Jeg driver med en del IoT-prosjekter, prøver teknologier som jeg har lyst til å lære meg og ikke minst snakker gjerne om alt dette på ulike nasjonale og internasjonale konferanser og samlinger.
Jeg jobber også aktivt med å få fram viktigheten av mangfold, inkludering og samarbeid i samfunnet, og spesielt i IT. Jeg prøver å løfte fram dem som gjør noe bra – uansett kjønn og bakgrunn – og løfte fram dem som ikke nødvendigvis blir sett eller hørt like mye som de fortjener. Dette er en av hjertesakene mine!
- Det første jeg koda var en ball på Commodore 64
Ukas Koder Anne Marte Hjemås i JProfessionals feirer 20 år som utvikler.