Hvordan begynte du med koding? 👶
Det begynte vel med at jeg begynte å kikke litt i manualen til en Commodore 128 som jeg hadde. På videregående fant vi ut at det var mulig å programmere kalkulatorene. Så begynte jeg vel å se litt på C++, før jeg begynte på NTNU, der vi lærte Java som introduksjonsspråk.
Senere tok jeg faget Industriell datasystemkonstruksjon, der vi fikk en grundig introduksjon i embedded-programmering på 8-bits mikrokontrollere.
Det var her embedded-interessen min virkelig startet.
Senere, mens jeg var student, begynte jeg å jobbe i Atmel i Trondheim, som utviklet de mye brukte AVR-mikrokontrollerene, som finnes nesten over alt, blant annet i de kjente Arduino-kortene.
Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️
Huddly lager smarte kamera for videomøter. Vi bruker en blanding av hardware, software og AI, som er ganske unik, og var derfor svært tidlig på markedet med et kamera som kunne gjøre ting som auto-zoom og mennesketelling i kameraet, uten bruk av ekstern software.
Jeg jobber med embedded-software generelt, men har gravd meg aller mest ned i USB, som har vært viktig, da de første to produktene våre er rene USB-kamera.
I tillegg til embedded-software har jeg jobbet en god del med støtte for Chrome OS, siden kameraene våre blant annet brukes i Google Meet Video Conferencing Hardware.
Jeg kan ikke gå så mye i detalj, men akkurat nå holder jeg på med USB 3.2 Gen2. Utfordringen her er at USB-analysatoren jeg har ikke støtter 3.2 Gen2.
Hvis noen har tilgang på noe sånt utstyr som de har lyst til å leie ut er det bare å ta kontakt.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕
Jeg har hjemmekontor. Heldigvis lager vi produkter som egner seg utmerket for hjemmekontor. Alle i firmaet er selvsagt utstyrt med våre egne kamera, og videomøter og arbeid hjemmefra er vi jo vant med.
Vi kjører møter som vanlig, bortsett fra at alle er på video nå. Når vi har hatt behov for å jobbe flere sammen på en oppgave, har vi kjørt lengre videomøter i bakgrunnen, så det er ikke så forskjellig fra å være på kontoret.
«Derfor har det blitt noen sykkelturer for å hente og levere utstyr, noe jeg er veldig glad for.»
Den største utfordringen når man jobber med embedded, er at man ofte trenger å ha hardware tilgjengelig, eller at man trenger en hardware-lab for å gjøre noen modifikasjoner. Derfor har det blitt noen sykkelturer for å hente og levere utstyr, noe jeg er veldig glad for.
Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚
Rust ser spennende ut, men jeg er usikker på når det er klart for generell bruk i embedded-systemer.
Bortsett fra det, så har jo C++ utviklet seg mye de siste årene, så det er vel på tide å få satt meg skikkelig inn i det som har kommet i C++ 17 og 20.
Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻
Støykansellerende headset (like viktig hjemme som i kontorlandskapet), et velfungerende CI-system (uvurderlig når man skal teste USB på flere plattformer), USB-analysator, ssh, kaffetrakter.
Slik viser han Teams-statusen i trappa
Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥
Det er jo ikke gøy å debugge USB-problemer i Windows.
Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋
Det er utrolig viktig at norske utviklere tør å tenke stort nok, og ha troen på at vi kan være konkuransedyktige ute i den store verden.
«Selv kommer jeg fra et lite sted, og er nok i utgangspunktet litt beskjeden av meg.»
Selv kommer jeg fra et lite sted, og er nok i utgangspunktet litt beskjeden av meg.
Men jeg har virkelig lært av noen av de jeg har jobbet med opp gjennom årene, som heldigvis ikke har hatt noen av de samme sperrene som jeg er født med.
Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️
Jeg har tre barn, så jeg tilbringer jo mye tid med familien, og det er jo veldig hyggelig!
Når jeg endelig får litt tid for meg selv, er det stort sett sykling det går i.
Jeg har akkurat kjøpt nytt hus, og i den forbindelse trenger jeg litt bedre styring av garasjeporter, med integrasjon mot alarmsystem osv, så jeg har startet på et lite embedded-prosjekt med en Raspberry PI, noen reléer, endebrytere og så videre. Det skal bli gøy å ha et lite prosjekt som hovedsaklig er for min egen del.
Slik styrer han akvariet sitt med XC
Øyvind Teig gir deg full gjennomgang av hvordan han bygde XMOS-systemet.