Hvordan begynte du med koding? 👶
Det hele startet da jeg var rundt 11 år. En heftig HTML-koding på et utrolig lavt nivå, hvor det fløt over av Marquee og Blink-elementer. Det var jo tross alt "helt rått" - og det genererte merkelig mye wow-faktor i kretsen min for den lille nettsiden jeg lagde i forbindelse med Monster Truck Madness “fan-boying”, som var mitt første møte med "frontend-koding".
Det tok litt lenger tid før jeg oppdaget server-side koding - rundt en alder av 16. Dette var i forbindelse med en lokal “CS”-konkurranse på et LAN-party jeg var med å arrangere, og her måtte vi ha en oversikt over hvem som ledet, hvem som møtte hvem og så videre - det hadde vært for mye “cheating” tidligere. Her møtte jeg da PHP for første gang. Her ble det også benyttet en database-arkitektur hvor vi brukte den velkjente databasevarianten MS Access 97. Videre ble det et lite avbrekk med Flash/AS-programmering, som viste seg å være både interaktivt og moro. Det var noe eget å kunne lage spill, nettsideanimasjoner og whatnot.
I studietiden ved UiO ble det meste skrevet i C#. Av og til var det noen sidestikk med et språk som jeg ikke kunne fordra. Dette språket var Java. Når jeg jobbet med Java, opplevde jeg at det manglet en slags "virtuell kos". Men, dette viste seg å være helt feil. I min første jobb startet jeg nemlig med Java, og har vel egentlig siden den stund funnet både ro, kos og kjærlighet i det økosystemet.
Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️
Jeg jobber nå som innleid konsulent hos Posten og Bring. Her er jeg med å utvikle løsninger både for bedrift og privat, hvor mitt hovedfokus sentrerer seg rundt bedriftsløsningene. Her er blant annet sporingsløsningen en del av mitt daglige brød.
For det meste koder vi i Java, hvor vi ligger i front med Java (11), React og Spring Boot på Reactive. I tillegg har vi også begynt å leke med et funksjonelt løp hvor vi benytter Kotlin og rammeverket Arrow - dette krydrer virkelig hverdagen.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕
Den typiske arbeidsdagen min starter allerede på toget. Her sluker jeg en kopp 500 ml kaffe som jeg har i veska, musikk på øret og koding i hendene - rimelig perfekt, med andre ord.
Etter å ha ankommet kontoret, har vi få faste møter gjennom dagen, bortsett fra standup - så også her blir det mye tid til effektiv koding og kaffekos. Ellers er jeg en person som liker å delta i diskusjoner, så veiretninger og arkitektuelle beslutninger er også en del av den daglige rutinen. På teamet jeg er på nå, har vi sporadisk "fun fridays” hvor vi har innslag av innblikk i ny teknologi, interesser og lignende. Alt dette mens vi har boller og sjokolade lett tilgjengelig.
Hackathonet varte i 24 timer. Dette fikk de bygd
QR-basert pantesystem for plast, og en lotterimaskin for sneip, snus og tyggis.
Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨
Enda jeg er en utvikler som liker meg best med backend, er jeg likevel veldig glad i frontend. Det hotteste for meg akkurat nå er derfor både Kotlin med Arrow i “spissen”, og Javascript.
Javascript har blitt så mye mer i de siste årene, og språket tillater en hel bråte med interessante og elegante løsninger på frontend-problemer. Dette trigger meg veldig. Jeg ser på meg selv som en React-gutt, enda jeg var lenge i sengen med Angular/AngularJS.
På fritiden går det en del i utvikling av IoT og smart-hus. Jeg er akkurat i gang med å lage min egen skallsikring, og har mange andre idèer - såvel gode som dårlige. WiPy er en enhet jeg har virkelig forelsket meg i de siste månedene!
Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆
I min første jobb, hvor jeg jobbet hos Telenor, var jeg blant annet med på et prosjekt som tok for seg å definere en ny identitetsløsning. Dette var en spennende reise hvor vi tok i bruk mengder ny teknologi og arkitekturprinsipper innenfor sikkerhet, sky og API-er. Fokuset var selvsagt på sikkerhet, men også enkelthet, API-utførelse og eleganse. Denne løsningen er tilsynelatende ennå i bruk, og beskytter både privat-, bedrift- og ulike app-løsninger.
Marte koder betaling og identifikasjon
Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷
Det vanskeligste med å være utvikler for meg, er å forstå at en ikke rekker å prøve alle de morsomme mulighetene man har. Tidsklemme var et konsept jeg tidligere ikke kunne skjønne hva var - men dette har virkelig vist seg for meg i de siste årene.
Det er så mye moro teknologi, programmeringsspråk og dingser en gjerne skulle ha kasta seg over og slukt, men som en dessverre ikke alltid får tid til. I disse smart-tider prøver jeg meg på et ord som jeg føler kan passe bra i forbindelse med utfordringen; “smart tidsbruk”.
Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋
Et litt vanskelig spørsmål. Generelt har man alle noe å bli bedre på, men det jeg tror er et godt høstingspunkt kan være sikkerhet. Ofte har utviklere litt for stor fart fremover, slik at sikkerhetsaspektet blir noe en retrofitter til slutt. I mange tilfeller fungerer det, men man kan også brenne seg unødig. Dess tidligere inn i kretsløpet, jo bedre - og gjerne med drypp gjennom hele løpet.
Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️
Når jeg ikke jobber går det mye tid med til både løping og sykling. Vintersesongen er fylt med ski og toppturer, samt innekvelder med gaming og koding av smart-greier som jeg føler aldri kan bli smarte nok. Utenfor disse slagene blir det også mye baking, da jeg er over gjennomsnittet glad i kaker og søtt - dog er dette litt amputert i disse dager, da oppussing av hus er i fokus.
Roy Solberg:
– Tenk som en hacker!
Solberg avslører feilene til norske utviklere. De er lette å finne, og bør være lette å tette.