Verktøyene POW!-Benedicte ikke klarer seg uten

Ukas Koder Benedicte Raae om livet med familiebedrift og menstruasjons-app.

- Lilly Labs består av meg (seniorutvikler og mamma), Ola (juniorutvikler og pappa) og Lillian (vår ikke-lenger-så-lille intern på 6 år), forklarer Benedicte Raae. 📸: Privat
- Lilly Labs består av meg (seniorutvikler og mamma), Ola (juniorutvikler og pappa) og Lillian (vår ikke-lenger-så-lille intern på 6 år), forklarer Benedicte Raae. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Da jeg gikk i 10. klasse på Majorstuen ungdomsskole dro norsklærer Morten Seip på et eller annet slags internettkurs og kom tilbake overbevist om at dette var noe for meg (og et par andre).

Jeg husker ikke helt om det ble et valgfag eller ikke, men jeg husker vi lagde nettside for Majorstua ungdomsskole.

Første turen på internett, derimot, var en gang på barneskolen. Mamma hadde tatt med seg modem og en slepbar laptop hjem. Vi koblet opp, skrev inn vg.no, eller var det db.no, og så skjedde det egentlig ingenting... Modemet lagde lyd, men det tok jo en evighet før noe lastet. Ikke helt love at first sight, for å si det sånn.

På videregående ble jeg ansvarlig for Fossrevyen 2000 sine hjemmesider, og der måtte vi selvfølgelig ha en bildekarusell. Det ble et hardt møte med JavaScript. Jeg brukte to dager på å finne ut av hvorfor karusellen ikke ville fungere. Det viste seg til slutt at heightheigth, og da alt endelig fungerte måtte jeg innrømme at dette var ganske så gøy.

Videre tok jeg veien innom Datateknikk på NTNU, så et år som konsulent, før jeg ble selvstendig næringsdrivende sammen med Anders Oredsson i firmaet Appelsin. Vi hadde hatt suksess med iPhone-appen Remoteless, en fjernkontroll for Spotify, og satset på iPhone-utvikling.

- For første gang i mitt liv har jeg satt opp et ordentlig hjemmekontor med ekstern skjerm og greier, humrer Benedicte Raae. 📸: Privat
- For første gang i mitt liv har jeg satt opp et ordentlig hjemmekontor med ekstern skjerm og greier, humrer Benedicte Raae. 📸: Privat Vis mer

Etter Appelsin startet jeg det som nå er blitt til Lilly Labs, hvor modellen etter hvert ble å splitte tiden mellom å være utleid konsulent og jobbe på egne prosjekter.

Lilly Labs består av meg (seniorutvikler og mamma), Ola (juniorutvikler og pappa) og Lillian (vår ikke-lenger-så-lille intern på 6 år).

Det har blitt en god del prosjekter underveis: Apper, tjenester, foredrag og litt open source. På et tidspunkt fant jeg heldigvis tilbake hjem til webben og mitt første språk JavaScript.

Og her har jeg tenkt å forbli!

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Hovedfokuset mitt om dagen er POW! — the privacy-first menstrual cycle journal. Den er laget i rammeverket GatsbyJS, og all brukerdata er ende-til-ende kryptert gjennom UserbaseJS. I tillegg bruker jeg MaterialUI som komponentbibliotek.

For å holde fokus i vinter, mens jeg også jobber tre dager i uka hos kunde, har jeg begynt å streame POW!-arbeid hver søndag på YouTube.

Hos kunden utvikler jeg et verktøy som visualiserer og overvåker IT-infrastruktur. Der bruker jeg også MaterialUI i tillegg til D3 for det visuelle. Det er en React-applikasjon med en liten Express/NodeJS-backend.

- Jeg har også en 100 prosent ekte hobby; jeg rir igjen, etter en pause på 20 år, forteller Benedicte Raae. 📸: Privat
- Jeg har også en 100 prosent ekte hobby; jeg rir igjen, etter en pause på 20 år, forteller Benedicte Raae. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Jeg prøve å komme igang med jobbingen senest 10:00 på hjemmekontoret, etter å sust "intern-en" i barnehagen på min nye whee.no-elsykkel.

Mandager er den dagen jeg kanskje koder minst, men avslutter den med en JavaScript-studiegruppe. Tirsdag, onsdag, torsdag koder jeg for kunde.

Fredag er POW! Focus Friday, og søndag 10:00-11:30 POW! Funday Sunday Stream på YouTube.

For første gang i mitt liv har jeg satt opp et ordentlig hjemmekontor med ekstern skjerm og greier. Jeg har hatt flest år uten kontor i min karriere, men pre-pandemi var jeg litt mer digital (som oftest kortreist) nomade.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

I det siste er jeg blitt skikkelig gira på å gå mer i dybden på JavaScript, og koser meg med JavaScript the Hard Parts-foredragsseriene på FrontendMasters.

«Jeg husker det var helt magisk i 2015.»

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

  • 1Password: Hvordan jeg klarte meg uten vet jeg ikke lenger.
  • Netlify: Nå tar jeg det som en selvfølge at hver bidige pull request blir automagisk bygget og får sin egen unike URL, men jeg husker det var helt magisk i 2015. Etter hvert har jeg blitt helt avhengig av Deploy Previews.
  • Prettier: Da denne feilet på stream skjønte jeg hvor grisete jeg nå skriver kode...
  • CleanShot: Skjermdumpene ser plutselig hakket stiligere ut.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Som nevnt er det alltids noen sideprosjekter på gang.

I desember, for eksempel, var vi med på GatsbyJS sin Silly Site Challenge, og forrige uke fikk vi vite at vårt bidrag bottledhappiness.app var en av de 20 vinnerne. 🎉

Men jeg har også en 100 prosent ekte hobby: Jeg rir igjen etter en pause på 20 år. Hest er best, og så videre.