I kode24s serie Sommerkoderen tar vi en prat med norske sommervikarer og sommerstudenter. 🌞 Denne gangen møter vi Hedda Mathilde Langvik (21); datateknologi-student ved NTNU, med sommerjobb i Vipps i Oslo.
Hei Sveis! kan du fortelle litt om hvor og hva du jobber med i sommer? 👷
Jeg jobber på Vipps sitt kontor i Robert Levins gate, midt mellom Operaen og Oslo Sentralbanestasjon. Med andre ord: midt i smørøyet!
Vi skal jobbe på noe som skal gagne de andre ansatte i Vipps. Mer spesifikt skal mitt team jobbe med å lage en testside som utviklere i Vipps kan bruke for å sjekke at funksjonen Netthandel fungerer som det skal.
Vi lager da en "fake" nettbutikk der man kan betale med Vipps, slik at de kan sjekke at riktig API-er blir kalt og at man får forventet respons. Jeg har til nå hovedsakelig jobbet med frontend, som betyr det man ser på nettsiden av knapper, tekst, header osv., men ønsker også å lære mer om full-stack, som betyr at man også kan bestemme hva som skal skje når man trykker på eller gjør ulike ting på nettsiden.
Vi bruker hvert fall React med JavaScript som rammeverk i frontend, og Django med Python som rammeverk i backend.
Hva slags oppfølging og kontakt med kollegene dine får du i sommer? 🤗
Alle utviklerne har hver sin mentor slik at vi alltid har en hovedperson å gå til om vi lurer på noe. I tillegg har vi fått et område på kontoret der det er plass til alle - - med én meter avstand 😉 - slik at vi sitter i nærheten av hverandre og kan bruke hverandre til hjelp og støtte.
Man har også muligheten til å jobbe hjemmefra, som er kjempefint for meg som må pendle over en time med bil hver vei til jobb.
Da kan jeg jobbe hjemmefra om jeg ikke rekker inn til kontoret eller føler for å progge litt fra sofaen.
Sommerstudentene prøver på eget initiativ å finne på noe sammen etter jobb en gang i uken, og så er det sosialt med resten av Vipps sitt sommerteam 1-2 ganger annen hver uke. I tillegg har vi alle felles lunsj, som skaper et ekstra, sosialt avbrekk i hverdagen.
Du er jo fortsatt student, kan du fortelle litt om hva studiet ditt går ut på? 🎓
Jeg har akkurat blitt ferdig med tredje året på datateknologi i Trondheim. Det er et integrert masterstudium så vi skriver ingen bachelor, men kjører rett på med fem år skolegang.
Vi avslutter da med masteroppgave og ender opp som sivilingeniører i datateknologi! På dette studiet lærer vi å programmere i språk som Python, Java og JavaScript, men dette kan variere litt fra hvilke valgfag man går for etter hvert.
I tredje klasse så splittes vi i fire ulike retninger, som vi velger selv. Alternativene er Algoritmer og datamaskiner, Programvaresystemer, Kunstig intelligens og Databaser og søk, der jeg har valgt sistnevnte. Det er ikke så stor forskjell på retningene, og det er som regel lett å bytte hvis man er misfornøyd med hva man valgte. Dette har ikke vært nødvendig for meg, fordi jeg trives kjempegodt med retningen og generelt på studiet!
Både fagene og medstudentene mine gjør studiehverdagen morsom og interessant.
Trondheim er i tillegg en ekstremt fin studentby, der mye er tilrettelagt for studenter og du finner aktiviteter og hobbyer som passer alle og enhver. Jeg har to år igjen på studiet, og kjenner allerede at jeg gruer meg til det er over fordi det er en så morsom linje med så utrolig mange bra mennesker.
Hvor godt synes du studiet ditt har forberedt deg på det faktiske arbeidslivet? 📚
Det er noen fag som kommer godt med og som jeg har fått bruk for, spesielt faget webutvikling på NTNU. Selv om jeg går databaser er det vanskelig å ta i bruk det jeg har lært, fordi det for det meste går i teori og lite praksis.
Likevel føler jeg at jeg generelt henger med når vi lærer det praktiske fordi jeg har teorien i bakgrunnen, så alle datafagene kommer generelt godt med!
Det er noen fag som er litt utdatert, men det skal godt gjøres å henge med i dagens teknologiutvikling!
Alt i alt syns jeg nok at NTNU kunne vært flinkere på å integrere mer praksis inn i fagene, men samtidig gjør det at man trenger mer oppfølging som krever ressurser, så det er forståelig at de ikke prioriterer det.
Fra de jeg kjenner som er ute i jobbmarkedet, sier de fleste det samme: teorien kommer veldig godt med for å lære det praktiske, men de har lært absolutt mest av sommerjobber og så videre.
Ergo: alt jeg lærer på skolen kommer godt med, men man vil aldri bli ferdig utlært når det kommer til datateknologi!
Får du jobbet med teknologiene du vil i sommer? 🧪
Sitter per nå på frontend, men er veldig nysgjerrig på å lære mer fullstack!
Det fine med Vipps er at de er veldig opptatt av at vi skal lære det vi selv vil, og så setter de opp "knowledge share" en gang i uken. Der kan vi sette opp temaer vi vil lære mer om, og så fikser mentorene kurs og presentasjoner om de ønskede temaene.
Hva synes du er det vanskeligste ved å jobbe som utvikler? 😅
Det vanskeligste med utvikleryrket er å vite hva man skal google for å finne riktig svar!
Jeg kan ha en kjempegod tanke i hodet, og ønsker så å vite hvordan jeg kan utføre det i kode. Da kan jeg sitte i en halvtime, eller kanskje en time på Google og lese og lære før jeg til slutt finner ut hvordan jeg løser problemet.
Og til slutt; hva er planene dine videre? 🔮
Jeg har fremdeles to år igjen på studiet, så jeg skal først fullføre det. Jeg kan absolutt tenke meg å ende opp hos Vipps!
Jeg trives så utrolig godt her etter kun tre uker og det er så mye mer som gjenstår før sommeren er omme. Utover det har jeg ingen planer, men tror jeg har en spennende og lærerik fremtid i vente!