Hvordan begynte du med koding? 👶
Jeg vil si at det tidspunktet da jeg først begynte med koding, var etter et introkurs i Java da jeg studerte på Hyper Island.
Jeg hadde fiklet litt med nettsider, PHP og Wordpress tidligere, men det var ikke for kodingens skyld.
Det første jeg husker som ga meg et skikkelig kick (tro det eller ei) var en Java-applet.
Dette var en akvariumssimulator i et simpelt GUI hvor fisker svømte rundt. Etter hvert ble det innført en "killer fish", altså en hai som tok livet av de mindre fiskene.
Det å mestre dette førte til en fascinasjon for programmering, og det førte til at jeg fortsatte videre med Java og Android. Det varte ikke lenge før jeg byttet over til iOS og Objective-C.
Jeg dro egentlig til Hyper Island for å bli mobilapp-designer, men endte altså opp som utvikler. Skolen og selve programmet jeg studerte ved muliggjorde nettopp slike vendinger uten å måtte bytte linje.
Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️
Til daglig jobber jeg som Head of Engineering i Unloc.
Det høres ut som en manager-jobb, og det er det jo og på papiret. Heldigvis er det også tid til utvikling, og jeg deltar aktivt på flere av prosjektene i Unloc.
Vi har valgt å benytte GCP og Firebase for våre prosjekter, så mye av verktøy og så videre er tilrettelagt for det.
«Det språket jeg bruker absolutt mest om dagen er TypeScript.»
Det språket jeg bruker absolutt mest om dagen er TypeScript, og bakgrunnen for dette er at Firebase Functions, som vi kjører vår backend på, tidligere kun hadde støtte for enten det eller Python. Her har Go senere blitt lagt til i listen. Typescript bruker jeg også mye til scripting eller frontend sammen med Angular.
Hverdagen min er ganske annerledes nå enn for noen få år siden, da jeg utelukkende jobbet med iOS og Objective-C/Swift som konsulent i et app-selskap.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕
En typisk arbeidsdag “i disse dager” foregår på hjemmekontoret. Alt av møter går over video, og da som oftest Google Meet for interne møter. Jeg deltar også en god del i kundemøter og de bruker gjerne Teams.
Ettersom Unloc er i en slags overgang fra startup til scaleup er vi såpass få, rundt 35 stykker, at vi ukentlig kan ha et felles allmøte. Til dette fungerer video veldig godt, og vi får også inkludert ansatte som jobber i utlandet.
Selskapet er også delt inn i squads, hvor hver squad har delmål som dekker opp under selskapets mål. I tillegg kjører vi daglig stand-up, slik at alle har en viss oversikt over aktivitetene og vi får løftet opp saker som blokkerer eller krever hjelp. Under perioden med hjemmekontor hjelper det litt ekstra å kunne se kollegene sine minst én gang hver dag.
En typisk dag inneholder både programmering, sparring rundt idéer for produkt eller arkitektur og møter med kunder.
- Verste jeg kan bli spurt om er å holde presentasjon
Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚
Jeg skulle gjerne utforsket mer container-basert jobbing, gjerne med Docker. Jeg brukte det litt før på noen hobbyprosjekter, og det var veldig givende når jeg fikk litt taket på det. I det siste har jeg ikke fått mulighet til dette.
Ellers ligger jeg veldig bakpå når det kommer til iOS. Jeg var alltid up to date der før, men ettersom jeg ikke jobber med det daglig så har jeg falt av litt.
Jeg digger fortsatt Swift, og skulle gjerne hatt mer tid til å se på det nye som har kommet de siste to årene.
«Jeg kan godt bruke kommandolinja også, men Sourcetree gir en veldig god oversikt.»
Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻
Jeg er nok mest avhengig av VSCode. Bruker det til de fleste ting, og det føles veldig simpelt samtidig som det har mye funksjonalitet. Det finnes massevis av plugins og det er til og med open source.
Et annet verktøy jeg bruker er Sourcetree. Dette er et Git-GUI jeg liker veldig godt.
Jeg kan godt bruke kommandolinja også, men Sourcetree gir en veldig god oversikt, og det er spesielt nyttig når det er mange som jobber i samme repo. Det har også innebygd støtte for git-flow, som er veldig bra.
- Jeg fikk fullstendig knekken av hjemmekontor
Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥
Migrering av data.
Dette skjer innimellom når du jobber på en plattform som vokser fra å være en MVP til noe som skal hevde seg ute i markedet. Endringer i datamodell, performance eller tilgang på data kan være årsaken, og data må flyttes eller omstruktureres.
Det er en kjip oppgave, og du må være veldig nøye så du ikke tukler til noe. Og så er det det nervepirrende øyeblikket der du må kjøre migreringen i produksjon.
Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋
Dokumentasjon. Hehe, neida, her kan alle bli bedre.
Dette var litt vanskelig å svare på, da jeg ikke kan komme på noe som norske utviklere er dårligere på enn andre.
Kanskje teste startup-reisen, den er ganske så spennende og åpner opp for mer frihet og mulighteten til å påvirke hva du jobber med i stor grad.
«Også blir det jo øl ut av det, da.»
Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️
En hobby jeg har er ølbrygging. Dette er kanskje en veldig klisjé hobby for en IT-mann, men jeg liker godt å kompensere for all tiden jeg bruker foran skjermen med å lage noe IRL.
Også blir det jo øl ut av det, da.
Det er selvfølgelig muligheter for å nerde i vei enten med prosess, ingredienser eller utstyr, men jeg liker å holde det enkelt og ende opp med noe som er minst like godt som det man får kjøpt i butikken.
Knut forsker på typesystemer - for ja, det kan man
- Utrolig fascinert over interaktiviteten som er mulig mellom utvikler og verktøy, forteller Ukas Koder og doktogradsstipendiat Knut Anders Stokke.