App-Petter om Apple-lansering: «Det jeg gleda meg mest til fikk 48 sekunder»

iPhone 16-lanseringen bød ikke på så mye nytt, men som Petter Klingen Wright skriver: – Det ser ut til å fungere!

iPhone 16 ble lansert i Steve Jobs Theater i Cupertino mandag denne uka. 📸: REUTERS / Manuel Orbegozo / NTB
iPhone 16 ble lansert i Steve Jobs Theater i Cupertino mandag denne uka. 📸: REUTERS / Manuel Orbegozo / NTB Vis mer

Det har blitt en tradisjon for meg å skrive litt om hva de nye Apple-produktene betyr for utviklere i kode24.

For å være ærlig er noen år vanskeligere enn andre. Hvor mye bedre kan en telefon som allerede er "the best phone ever" bli?

For oss apputviklere er egentlig WWDC det store, der de nye versjonene av iOS og de andre operativsystemene presenteres, med de nye API-ene vi får tilgang til.

September-eventet til Apple pleier å brukes til å vise frem nye telefoner og klokker, men viktigere for oss er kanskje at det markerer lanseringen av de nye operativsystemene.

iOS 18 + Ruter

Ettersom Apple brukte mye av eventet på å snakke om det de først viste frem i sommer, tar jeg meg friheten til å si noe om hva vi i TET Digital har gjort.

Med iOS 18, som kommer mandag neste uke, kan man i Ruter-appen legge til snarveier til kontrollskjermen og sparkesykkel-scanning i kontrollsenteret. Om du føler at du blir tatt i kontroll veldig ofte, så kan du legge den til på hjemskjermen, i stedet for snarveiene til kamera eller lommelykt.

Nyttig? Ikke veldig. Men ganske gøy!

Ruter-appen på Apple Watch etter oppdatering. 📸: Privat
Ruter-appen på Apple Watch etter oppdatering. 📸: Privat Vis mer

Vi viser nå nedtellingen av tiden du har igjen på enkeltbillett tydelig på klokka som en live activity, og har lagt til muligheten til å oversette avviks- og info-meldinger til andre språk ved hjelp av det nye maskinlæringsbaserte oversettelses-API-et.

AirPods Max, AirPods 4

For meg kan jeg oppsummere eventet med at det jeg gledet meg mest til, nye AirPods Max, fikk totalt 48 sekunder, der det ble annonsert nye farger (lilla!) og USB-C-port.

For å sette det i kontekst varte eventet totalt i over en og en halv time (eller 5.930 sekunder).

I motsetning fikk AirPods 4 en drøss nye funksjoner som aktiv støydemping som skrur ned lyden dersom det høres ut som at du er i en samtale.

Med andre ord: Gjør deg klar til å prate med enda flere folk som beholder AirPodsene i under en samtale! De viste også frem hvordan de kan fungere som et høreapparat, så man kan kanskje ikke be folk ta dem ut heller.

Ny iPhone? Bedre kamera!

Jeg tror den store snakkisen blir kamerakontroll, den nye knappen som skal gjøre det lettere å ta bilder.

Den tar noe inspirasjon fra vanlige kameraknapper, men legger til ny funksjonalitet som gjør at man kan zoome eller swipe mellom annen funksjonalitet.

Her virker det også som det er et API for oss utviklere å koble oss på.

iPhone 16 får seg en egen kameraknapp, sånn Android har hatt i årevis. Petter tror utviklere kan få lov til å bruke den til ting, også. 📸: Nic COURY / AFP / NTB
iPhone 16 får seg en egen kameraknapp, sånn Android har hatt i årevis. Petter tror utviklere kan få lov til å bruke den til ting, også. 📸: Nic COURY / AFP / NTB Vis mer

Kameraet på iPhone 16 Pro var, til liten overraskelse, bedre enn før. De viste frem hvordan de filmet The Weeknds nye musikkvideo med de nye telefonene. Det er sjeldent nivået på mine videoer ligger der, men et bedre kamera er jo alltid velkomment.

Nå "må" man kjøpe ny telefon

Aksjene til Apple steg plutselig veldig etter WWDC i år, etter at analytikerne innså at man må kjøpe ny telefon (eller ha den aller siste) for å bruke Apple Intelligence, noe som kan føre til hva de kaller en "supercycle".

Som med 5G tidligere, har man tenkt at dette kommer til å føre til at flere endelig bestemmer seg for å kjøpe ny telefon.

Så kanskje, for en gang skyld, betyr det faktisk noe at telefonene er X antall kjappere, fordi det åpner opp for mer AI (jeg mener selvsagt Apple Intelligence) på telefonen. Det var flere i gjengen med apputviklere i Swift & Friends som ikke hadde oppdatert på en del år som nevnte at de nå tenker at de kjøpe ny telefon.

iPhone er iPhone

iPhone er på mange måter kjernen til hva Apple holder på med, men det betyr likevel ikke at de gjøre så mye nytt. Apple sin oppskrift er å beholde det som fungerer, og prøve å forbedre ting litt etter litt.

Det ser ut til å fungere! Det de tjener på kun AirPods er større enn hva en del andre tech-selskaper tjener totalt – og mange vil fortsatt mene at de nye telefonen er "the best phones ever".

Da betyr det kanskje ikke så mye at eventet føltes ganske likt som eventet de hadde i september i fjor.

Er det noe jeg har glemt å nevne? Er det noe du gleder deg til? Skriv det gjerne i kommentarfeltet!