Ny nettside utgir seg for å være historisk Apple-nettsted: – AI-generert søppel

Mange kilder til datanyheter er blitt borte de siste årene. Nå kan det framstå som at TUAW er tilbake, men tidligere skribenter gir siden det glatte lag.

TUAW var i flere år en viktig kilde til nyheter om Apple, blant annet i årene rundt lanseringen av den første iPhonen. Bildet er av Steve Jobs som snakker med kunder etter lanseringen. 📸: Norbert von der Groeben / Palo Alto Weekly / AP / NTB
TUAW var i flere år en viktig kilde til nyheter om Apple, blant annet i årene rundt lanseringen av den første iPhonen. Bildet er av Steve Jobs som snakker med kunder etter lanseringen. 📸: Norbert von der Groeben / Palo Alto Weekly / AP / NTB Vis mer

TUAW, The unofficial Apple Weblogg, er et navn som kanskje vekker ti til tjue år gamle minner hos flere.

Siden var i årene 2004 til 2015 en viktig kilde til nyheter om Apple, og nå er det igjen aktivitet på siden, med nye artikler der tidligere skribenter står som forfattere.

Det er derimot et stort problem, skriver 404 Media.

– De har gjenbrukt navnet mitt. Formålet er å gjennomføre en søkemotorsvindel som ikke engang vil virke i 2024, skriver Christina Warren på X (tidl. Twitter). Hun har ikke skrevet for TUAW siden 2009.

Bruker merkevaren til AI-innhold

– Noen kjøpte domenet til TUAW, og har fylt det med AI-generert søppel, skriver Warren i samme melding.

En annen tidligere skribent hos TUAW, Brett Terpstra, sier til 404 Media at han synes det er forferdelig å se hva som har skjedd. Han og de andre skribentene ser nå på hvilke muligheter de har til å gjøre noe med saken.

Merkevaren TUAW ble i 2024 solgt av Yahoo, skriver Engadget, som også eies av nettopp Yahoo. Kjøper var Web Orange Limited, et selskap som ifølge 404 Media drifter flere nettsider preget av AI-genererte bilder og artikler som bærer preg av det samme.

Kjøpte ikke gammelt innhold

Web Orange Limited kjøpte aldri rettighetene til det gamle innholdet, skriver Engadget. Det er fortsatt i Yahoos eie, og lagret i et arkiv hos nevnte Engadget.

Samtidig har flere av de gamle artiklene dukket opp på den nye siden. Og det er gjort en del endringer på artiklene, skriver Engadget, som har sammenlignet innholdet.

Her er originalartikkelen Caturday, og her er den samme, i ny drakt, hos «nye» TUAW. Forklaringen til TUAW er at dette er en «revitalisering av historien», slik den ble arkivert.

404 Media har tidligere omtalt hvor billig det er mulig å erstatte en gammel nettside med en AI-bot som genererer innhold i stedet. Formålet er å generere inntekt fra annonser og trafikk.