OpenAI henter inn rekordbeløp, ser nå på nye måter å tjene enda mer

Men Apple ble ikke med, og stadig flere trekker seg ut av selskapet som nå vil ha mindre fokus på den ikke-kommersielle biten.

Sam Altman, CEO i OpenAI, sammen med CTO Mira Murati, som nå har slutta i jobben. 📸: Patrick T. Fallon / AFP / NTB
Sam Altman, CEO i OpenAI, sammen med CTO Mira Murati, som nå har slutta i jobben. 📸: Patrick T. Fallon / AFP / NTB Vis mer

Som tidligere omtalt i kode24, så har OpenAI tapt mye penger over tid, og det er ventet at dette også vil fortsette den nærmeste framtiden.

Dette har ført til at de har måtte hente inn penger fra investorer. Totalt skal de ha klart å få inn rekordhøye 6,6 milliarder dollar (nesten 70 milliarder norske kroner) i risikokapital (VC).

I tillegg skal også selskapet jobbe med å endre organiseringen av selskapet, for å kunne fokusere mer på økonomisk suksess, samtidig som stadig flere trekker seg ut.

Apple ikke med

Begrepet risikokapital blir brukt om investeringer i selskaper, som er i en tidlig fase. Det er mye brukt innen blant annet teknologi, der det er uklart om selskapet vil klare å utvikle et produkt som kan tjene pengene tilbake.

Dette er også tilfellet for nettopp OpenAI. Tidligere i sommer kom det signaler om at selskapet lå an til å gå 5 milliarder i underskudd fram til neste sommer. I verste fall ville selskapet kunnet «gått tom for penger».

Når de nå henter inn 6,6 milliarder dollar, er det tidenes høyeste beløp samlet inn i én finansieringsrunde, melder blant annet Axios.

Det er fortsatt uklarheter på hvem som har investert penger denne runden. Tidligere er det meldt at både Nvidia og Apple var interessert.

Ifølge Wall Street Journal er det ikke lenger aktuelt for Apple å bli med på investeringen. ArsTechnica melder at det er uklart hvorfor Apple har trukket seg. Nvidia skal derimot fortsatt være interessert.

Vil endre styring av selskapet

OpenAI skal ifølge kilder jobbe for å fjerne makta det "ikke-kommersielle" styret i selskapet har over driften, melder Reuters. Målet skal være å gjøre selskapet mer attratiktivt for investorer, og for å øke inntjeningen.

Dette styret har vært overordnet den kommersielle delen av OpenAI til nå.

Tanken har vært at styret skulle ivareta og passe på at hele selskapet jobbet for det uttalte, overordnede målet: Nemlig å utvikle en trygg generell kunstig intelligens (AGI), som skulle være til nytte for hele menneskeheten.

En slik endring av organiseringen vil måtte godkjennes av hele styret, ifølge Reuters.

Mira Murati ute

OpenAI har avvist å kommentere på endringer av selskapsmodellen, skriver The Guardian. De har derimot sagt at den ikke-kommersielle delen av selskapet "skal bestå".

Det ikke-kommersielle styret har tidligere tatt aktive grep innen driften av OpenAI. De ga blant annet toppsjef Sam Almann sparken i 2023, noe som førte til store protester og uro rundt selskapet.

Den siste tida har flere OpenAI-topper trukket seg ut av selskapet, inkludert CTO-en Mira Murati.