Shlomi fikk sjokk av strømregninga - lagde tjeneste for å unngå at det skjer igjen

- Folk sier det ville vært umulig for dem å sjekke regningene uten SjekkRegning.no, sier Shlomi Levy.

Shlomi har laga en nettside som sjekker hvor mye du må betale for strøm. 📸: Privat
Shlomi har laga en nettside som sjekker hvor mye du må betale for strøm. 📸: Privat Vis mer

- Jeg har fått flere tilbakemeldinger fra folk som sa at det ville vært umulig for dem å sjekke regningene deres uten SjekkRegning.no, sier den selvlærte hobbyutvikleren Shlomi Levy til kode24.

Sjokket over høye strømprisen drev ham til å lage SjekkRegning.no, som er en nettside hvor du kan sjekke om strømregningen stemmer, og regne ut hvor mye du må betale.

Ifølge Levy forteller flere at de bruker nettstedet daglig for å holde oversikt over forbruket. Han sier at over 1000 regninger ble estimert den første måneden.

SjekkRegning.no
SjekkRegning.no Vis mer

Fikk regningssjokk

- Hvorfor laga lagde du sjekkregning.no?

- Som de fleste fikk jeg et sjokk da jeg så den første regningen etter at strømprisene plutselig steg. Jeg satt i gang for å lære hvordan prissystemet fungerer og fant ut at det var veldig komplisert, med priser som endres hver time, nettleiemodell som endrr seg og strømstøtte som ikke var lett å beregne, sier Levy.

Levy forteller at han ble med i Facebook-gruppen Prismatch-Strøm og lærte hvordan man kan spare der det er mulig.

- Så fant jeg ut at det er mer enn ett tilfelle hvor strømselskaper lurte kunder og tok for mye penger på sin månedlige regning. Det ble først avslørt når folk tok seg tid til å sjekke regningen og klage til Forbrukerrådet, som garantert var en utfordring, og selv da har mange ikke fått pengene tilbake.

Slik gjorde han det

Levy forteller at noen i gruppa lagde en manuell Excel-fil der brukere kunne sette inn verdier hentet fra forbruksfilen deres fra Elhub, og få et estimat på hvordan fakturaen deres skulle se ut.

- Dette fikk meg til å tro at dette er den perfekte muligheten til å automatisere en prosess, og gjøre det lettere for folk å ha bedre kontroll over strømregningen og økonomien. Så jeg begynte å jobbe på SjekkRegning.no.

Ifølge Levy startet han med en liten MVP som kunne ta en CSV-fil fra Elhub og innspill fra brukeren angående den aktuelle kommunen, og gi brukeren en liten oversikt over hvor mye de brukte for hver time og dag i måneden - avhengig av siste dato på filen.

- Deretter begynte jeg å samle inn priser fra Nordpool. Dette må gjøres manuelt fordi Nordpool ikke deler API-ene sine med private utviklere. Frontend er utviklet med React, Bootstrap og custom CSS. Oppdatering skjer med en CI-pipeline ved hjelp av Git og Netlify.

Ikke helt ferdig enda

Levy legger til at han valgte å bruke Google Cloud Platform for backenden.

- Firebase er en fantastisk løsning som gir mye fleksibilitet , og det tillot meg å få løsningen til brukerne mye raskere. Deretter la jeg nettstedet til Cloudflare for økt hastighet og sikkerhet.

Levy har også startet å utvikle flere funksjoner, slik som muligheten til å legge til påslag, gebyrer og nettleie-kostnader.

- Dette var litt av en utfordring, siden det ikke er noen standardmodell som nettselskapene holder seg til. Hver har sine egne priser og dag/natt/helg-modeller. Så gikk jeg over til å automatisere prosessen med å samle inn prisene og oppdatere DB-en. Dette skjer på en NodeJS-server i oppsett og er ikke helt ferdig ennå.

Tilbyr ikke et API

- Hva var den største utfordringen?

- Den største utfordringen med å lage SjekkRegning.no er at strømmarkedet endrer seg så ofte, med nye selskaper og avtaler som dukker opp, og det er veldig vanskelig å holde seg oppdatert og sørge for at nettsiden dekker behovene til alle brukere, sier Levy.

Ifølge ham er det noen avtaler som nettstedet ikke kan dekke, som for eksempel forvaltningsavtaler, ettersom ingen vet hva prisen per kilowatt i timen kommer til å være før slutten av måneden.

- I tillegg gjør nettleie-modellen det vanskelig for kundene å forutse sine regninger siden noen selskaper har dag-, natt- og helgepriser, mens andre bare har dag-, natt- og ingen helgepriser. De fleste selskapene tilbyr ikke et API, så det er umulig å trekke prisene automatisk for å hjelpe brukerne, sier Levy.