– Studenter bør få praksis­plass fra studiet, ikke konsulent­husene!

– Helt åpenbart at praksis gjennom konsulenthus ikke funker, skriver Ole Petter i ukas nyhetsbrev, og foreslår løsningen han selv nøt godt av.

Ja, sånn så jeg ut dessverre, rett før jeg gikk ut i praksis i Finnmark Dagblad, fra det som da het Høyskolen i Bodø. Sånn gjør journalister det, og jeg kan ikke skjønne at ikke utviklere kunne gjort det på samme måten. 📸: Privat
Ja, sånn så jeg ut dessverre, rett før jeg gikk ut i praksis i Finnmark Dagblad, fra det som da het Høyskolen i Bodø. Sånn gjør journalister det, og jeg kan ikke skjønne at ikke utviklere kunne gjort det på samme måten. 📸: Privat Vis mer

Debatten rundt avbrutte kontrakter om sommerjobber har blusset opp igjen på kode24 – noe så voldsomt, også. Bare den siste uka har vi fortalt om at Netlight, Atea og Bredvid har avbrutt kontrakter, engasjerte studenter har laga en "svarteliste", og Tekna har vært på banen og bedt bransjen skjerpe seg.

Men vent litt; heter det egentlig sommerjobber? Eller sommerstudenter? Eller internships? Eller praksisplasser? For hva er det egentlig disse studentene skal – jobbe eller lære? 🤷

Da jeg fikk meg sommerjobber under journaliststudiet, var det ingen tvil om at det var en jobb det var. Journalistene hadde ferie, jeg var sommervikar, og fylte avisa ved å jobbe. Sånn er det jo i de fleste bransjer, og er der hele poenget med sommerjobber.

Men ikke i utviklerbransjen. Her handler det ofte mest om å lære, spesielt i de store konsulenthusene. Man kan tross alt ikke regne med at studenter hopper rett inn i digre prosjekter og programmerer verdi fra dag én, etter årevis med teori.

Konsulenthusene ser på det som framtidig rekruttering, studentene får erfaring, og i mange år har dette vært noe av en champagnefest – i en bransje som ikke har mangla penger til bobler.

Nå er flaska tom, og vi har for lengst våkna opp med skallebank. Da er det ikke så rart at en bransje, som sliter med å få hjula til å gå rundt, ikke vil betale masse studenter for å lære hele sommeren. 💸

At bransjen ansetter dem ett år i forveien, for å så å gi dem fyken når de plutselig innser – altfor seint – at festen er over, er skikkelig dårlig gjort. Og selvfølgelig mye av problemet, og løsninga. Men det er et annet problem, her.

For hvorfor skal konsulentbransjen være ansvarlig for å gi studentene våre praksis? Hvorfor har vi privatisert praksis? Hvorfor får ikke studentene praksis gjennom studiene?

For samtidig som jeg leverte verdi fra dag én i mine sommerjobber som journalist, var dette etter å ha hatt praksis i tre måneder først, under studiet. Det var i praksisperioden jeg lærte det jeg trengte for å være en reell vikar i sommerjobbene som fulgte. Ikke på skolebenken. 💪

Kanskje begrepet praksis klinger for høyskoleaktig og proletarisk for enkelte konsulentsnobber. Men akkurat nå er det helt åpenbart at praksis gjennom konsulenthusene ikke funker.

Se for deg at norske arbeidsplasser kunne fått inn studenter gjennom studiestedene, kanskje noen måneder på nyåret, med økonomisk støtte fra staten. Se for deg at studentene fikk den erfaringen de trengte, uansett hvor ille det stod til i bransjen.

Du trenger ikke særlig god fantasi, heller: Bare se hvordan andre gjør det. Dette funker allerede for journalister, det funker for de nye fagbrev-elevene, det funker for en haug andre bransjer.

Og jeg tror det kan funke for selv de mest champagnetørste konsulenthusene og studentforeningene, også. 🍾

Ukas beste artikler på kode24.no:

👶 Netlight avlyser kontrakter med både sommer­vikarer og nyansatte

– Vi er i et usikkert marked med færre oppdrag og større konkurranse enn tidligere, mener selskapet.

🦅 Studenter innkalt på «informasjons­møte om oppstart», for å få kontraktene avbrutt

– Følte meg lurt, sier en av de 15 studentene som mista kontrakt med Bredvid, på noe hen trodde var et oppstartsmøte.

🐩 Atea avbryter kontrakter med studenter: – Vi er lei oss

– Årsaken er mer usikre økonomiske tider og endringer i markedet, noe som preger hele IT-bransjen, sier selskapet.

🎒 Studentene bak Konsulen­t­karma.no: «Tipsene renner inn»

– Tanken med lista er at folk glemmer, forteller Anders Rodem, som er én av studentene bak Konsulentkarma.no, en "svarteliste" over selskaper som avbryter kontrakter.

🐕🦺 Tekna ber bransjen skjerpe seg: – Vi får stadig høre fra fortvilte studenter

– Dette er ikke en ryddig behandling av studentene, mener Tekna-presidenten, om kontrakter som signeres lang tid i forveien, og avbrytes kort tid før oppstart.

God helg!

Herlighatt, denne uka har det KOKT på desken, som vi liker å si ironisk her på kode24-kontoret, men som denne uka har vært høyst reelt, likevel.

Det er slitsomt, men givende, for jeg synes temaet er superviktig, og håper å bidra til at ting snart kan bli bedre for de stakkars studentene alt dette går utover.

Så hør veldig gjerne fra deg om du sitter på tips eller innspill eller hva det skulle være, altså. ole@kode24.no er alltid åpen, og et forsøksvis trivelig svar er garantert. 🤗

Goood helg så lenge!

💘 Ole Petter,
kode24.no