Av de mindre Javascript-rammeverkene, er Svelte blant de største.
TV 2 har tidligere fortalt kode24 at de ofte velger dette for å kjapt få til det de vil - fordi det ofte kan virke enklere enn blant annet React:
TV 2 velger Svelte: - Lett å gå seg vill i React
Men med Svelte 5, som ennå ikke er utgitt, tar rammeverket en ny vending:
De introduserer det de kaller "runer", for en ny måte å håndtere reaktivitet, som ikke faller i smak hos alle.
$state(0)
"Runer" er det nye begrepet på tegn som Svelte-kompilereren behandler annerledes enn andre ting. Mer spesifikt skal det brukes til å definere reaktive verdier ved hjelp av funksjonssyntaks.
Svelte forklarer blant annet at i stedet for å bare kunne skrive dette, for en reaktiv verdi:
let count = 0;
...skal man i Svelte 5, med "rune mode", skrive:
let count = $state(0);
- Ved første øyekast kan det kanskje virke som et steg tilbake - kanskje til og med u-Svelte-aktig. Er det ikke bedre å la "let count" være reaktiv som standard? spør Svelte-utviklerne i bloggposten.
- Bra at ikke alt handler om React!
Får kritikk, og skryt
Mange mener svaret på det retoriske spørsmålet er "ja", for endringen møter motbør på blant annet X/Twitter.
- Tusen takk for at dere ødela 80 prosent av det som var bra med Svelte, skriver én under posten til Svelte, og flere mener Svelte nå beveger seg mot sin mer komplekse storebror React.
Men tilsynelatende enda flere Svelte-brukere heier på endringen. Og Svelte selv mener altså at dette er riktig retning for framtida.
- Sannheten er at når applikasjoner vokser i kompleksitet, kan det bli vanskelig å skjønne hvilke verdier som er reaktive og ikke, skriver de.
Svelte viser blant annet til at man i dag noen ganger bare kan skrive "let hvaSomHelst", mens man andre ganger må slenge på et dollartegn eller passe på hvilket nivå man befinner seg på eller om man er i en .js-fil eller .svelte-fil.
$state() er forøvrig bare én av flere "runer". Men - vi lar heller Svelte-utvikler Rich Harris forklare dette bedre enn hva vi klarer. Her har du Svelte 5 sine runer forklart på 12 minutter: