Hvordan begynte du med koding? 👶
Mitt første minne er fra videregående da vi fikk TI-83 plus, en kalkulator man kunne programmere TI-BASIC på.
Drivkraften var vel at vi kunne legge inn programmer som løste eksamensoppgaver for oss, men jeg fikk også oppleve gleden ved å sitte dypt fokusert i mange timer for å få et program til å kjøre. Det var nok det som startet interessen. Nå så jeg nylig at noen hadde implementert DOOM på den samme kalkulatoren noe som setter mine programmerings-bragder i et annet lys.
Etter videregående begynte jeg på informatikk, først i Halden så i Oslo. Kongstanken var å bli spillutvikler, men jeg kan vel si at jeg var tester mer enn programmerer. Jeg husker noen skoleprosjekter som veldig spennende, men jeg kodet ikke noe særlig utenom det som måtte gjøres.
Først da jeg startet i arbeidslivet mot slutten av studietiden ble programmerings-ilden tent og jeg begynte virkelig å bli interessert i faget. Det er som jeg prøver å lære barna mine i dag; jo mer man jobber med noe, jo morsommere og mer spennende blir det å jobbe med.
Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️
Jeg hørte på en podcast at man aldri skulle si man jobbet med programmering når man fikk det spørsmålet (i hvert fall om man ville opprettholde interessen), så jeg jobber med å redde verden fra flasker.
Vi kjøper visst nå rundt én million flasker i minuttet på verdensbasis. Og de fleste av disse blir ikke resirkulert.
«Det meste dreier seg om frontend og backend med Java, Javascript, HTML, CSS, React, MS SQL og AWS.»
Helt formelt er jeg ansatt som konsulent for Scelto AS og jobber for Tomra i Asker. De har holdt på noen år, så teknologistacken er høy, men det meste dreier seg for min del om frontend og backend ved å bruke Java, Javascript, HTML, CSS, React, MS SQL og AWS.
Jeg liker veldig godt å jobbe med løsninger som har levd en stund. Man har ofte et produkt som startet opp under noen forutsetninger, og over tid har disse endret seg og man må tenke nytt. Kanskje noe må splittes opp? Slås sammen?
Det er refaktorering på et høyere abstraksjonsnivå enn vi vanligvis jobber med, men man må bruke de samme prinsippene. Gjøre kontinuerlig små endringer som ikke brekker eksisterende løsning. Fordelen her er at man allerede har samlet masse erfaring om hva som fungerer og hva som ikke fungerer for denne løsningen.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕
En typisk arbeidsdag begynner ofte med en liten runde på treningsrommet (funker bedre enn kaffe), før jeg leser gjennom PR-er som er generert siden sist mens jeg nyter en kaffe (må ha kaffe likevel).
Så prøver jeg å jobbe kontinuerlig med en oppgave en lengre periode, før jeg tar en pause med Slack, flere PR-er og en og annen sporadisk mail. Rinse and repeat.
Unnskyld, jeg skal bare jobbe litt
Slik gikk mitt første møte med åpent landskap.
Det er selvfølgelig avbrytelser, men jeg synes Tomra er flinke til å angripe utvikling på en pragmatisk måte. Er det noe som fungerer, fortsetter vi med det, ellers prøver vi noe annet.
Vi prøver å fordele oppgaver mest mulig slik at ingen sitter med samme type over lengre tid. Både for å spre kunnskap og også skape engasjement og eierskap på tvers.
Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨
Akkurat nå har jeg blitt bitt av basillen på IoT igjen. Her har jeg funnet en kombinasjon av PlatformIO og VSCode som gjør det veldig enkelt å utvikle for veldig mange forskjellige SoC-er. Nå gikk IoT prosjektet mitt bokstavelig talt opp i røyk for noen uker siden, så i mellomtiden hadde jeg tenkt til å gjøre et prosjekt med AWS og Kotlin.
Nå har Shortcut kutta ut Objective-C
Gått helt over til Swift og Kotlin.
Kotlin synes jeg ser veldig spennende ut og ser ut til å ha fått en del medvind. Uten å ha skrevet noe Kotlin ennå, utover “Hello world”, liker jeg veldig godt fokus på immutability, null safety og at det rett og slett blir mindre verbos kode. Operabiliteten med eksisterende Java-kode er også et stort pluss.
Ellers har jeg veldig troa på fremskritt innenfor Voice-teknologi i nærmeste fremtid.
Jeg tror AI er veldig godt egnet til å lage stemmestyrte kontrollere. Jeg tror ikke det er lenge til vi kan si “Send en melding til kona om at middagen er klar, badet er vasket og gulvet er støvsugd” og “Minn meg på å ta ut lasagnen om fem minutter” til telefonen på en naturlig måte.
Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆
Jeg jobbet i nesten åtte år for FMC Technologies før jeg ble konsulent. Der satt det en skokk med smarte folk som lagde modeller for blant annet multifase (olje, gass og vann), slik at vi kunne simulere hvordan flyten i et produksjonssystem plassert på havbunnen oppførte seg basert på innsamling av fysiske målinger.
Jonas (35) er CTO for en norsk undervannsdrone
Ansvarlig for teknologien som ble brukt under hevingen av KNM Helge Ingstad.
I tillegg kunne vi hente ut virtuelle målinger som trykk, temperatur og så videre på steder man ikke hadde noen instrumenter eller instrumentet hadde gått i stykker. Det kostet en del å bytte noe som var plassert på havets bunn, kan du si. Alle disse modellene ble lagt inn i et rammeverk som vi utviklet selv.
Da vi startet hadde vi føringer på at vi ikke skulle bruke eksterne biblioteker, noe som gjorde at vi måtte skrive det meste selv. Det innebar database, kommunikasjonsprotokoller og så videre. Jeg tror nok ikke det var riktig valg over tid, men man lærte veldig mye grunnleggende om hvordan ting fungerer, som er en erfaring jeg har dratt nytte av senere.
Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷
Ubevisst påvirkning! "Om Ronaldo bruker Puma fotballsko må de være de beste", tenker hjernen vår uten å si ifra til oss, og sånn er det litt også i vår bransje.
Det finnes utrolig mange flinke folk der ute man ser opp til som snakker varmt om sin teknologi og sine kule prosjekter, og det er lett å kjenne på følelsen av at man henger etter om man ikke gjør det “alle” andre gjør.
Slik flytter Lånekassen til Azure
24 utviklere skal flytte gigantsystemet fra Basefarm til Microsoft. - Det er fortsatt mye usikkerhet.
Det er klart man skal holde seg oppdatert (om man ikke har landet en fet Cobol-jobb vel og merke), men man trenger også evnen til å ta et steg tilbake og se om man virkelig trenger å gjøre noe annerledes. Man må kunne skille mellom “dette er noe kunden trenger” og “dette er noe jeg føler kunden trenger”.
Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋
Vi må bli flinkere til å lage enkle løsninger. Det er veldig vanskelig å lage enkle løsninger som mange forstår, og kode starter ofte ikke slik, men trenger noen runder med refaktorering og diskusjon.
Man skriver en implementasjon, får testene til å fungere og pusher til prod. Og dette er egentlig helt fint så lenge alt fungerer som det skal, eller man ikke må endre eller legge til noe. Men man glemmer at det som er helt åpenbart nå, ikke er det når du ser på det igjen om noen uker. Det er mye vanskeligere å endre den samme koden etter bare én uke.
«Dersom du ikke forstår koden i en pull request, eller synes den er for komplisert, må du si fra.»
Dette er der styrken til code reviews kommer inn, mener jeg. Hovedpoenget burde ikke være å sjekke at alt fungerer, men at implementasjonen er forståelig og enkel. Dersom du ikke forstår koden i en pull request, eller synes den er for komplisert, må du si fra.
Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️
Av utvikling så prøver jeg å gjøre noe i minst ti minutter hver dag. Det har jeg rett og slett startet med for å opparbeide meg en vane. Ti minutter blir ofte en del mer, men jeg kan også si meg fornøyd med at jeg rakk å installere noe jeg trengte for å komme videre.
Hobbyen min er for det meste familie, men jeg tar meg også tid til trening i form av løping, lett styrke og Krav Maga. Med så mye stillesitting trenger kroppen min litt bevegelse for å ikke skrike alt for mye. I tillegg er det en veldig fin måte å sortere tankene på etter lange dager med mye tankevirksomhet.
Jeg er også veldig glad i å lese bøker, og da helst science fiction eller fantasy. Nå prøver jeg å drive litt selvjustis i form av at jeg må lese en non-fiction bok (fag, vitenskap) mellom hver fiction, men det skal sies at en serie teller som én bok.
Ellers har jeg startet med journalføring. Som minimum skriver jeg ned noen korte setninger hver kveld om hva jeg har lært den dagen. Det har en fantastisk effekt og tar noen få minutter.
Eier jobben det du koder på fritida?
- Åndsverksklausuler er noe forbanna piss!