– For oss studenter er ikke åpen kildekode bare et verktøy, men en lærings­plattform

– Istedenfor å kun jobbe med kunstige oppgaver, kan vi delta i ekte prosjekter for ekte kunder, skriver Sindre Kjelsrud i friByte, som arrangerer Bergen Open Source-konferansen.

Gjengen med studenter i friByte arrangerer nå deres andre utgave av Bergen Open Source (BOS)-konferansen. For dem handler åpen kildekode om langt mer enn bare gode verktøy. 📸: Privat
Gjengen med studenter i friByte arrangerer nå deres andre utgave av Bergen Open Source (BOS)-konferansen. For dem handler åpen kildekode om langt mer enn bare gode verktøy. 📸: Privat Vis mer

Hos friByte, en studentorganisasjon i Bergen, har vi en sterk lidenskap for åpen kildekode og åpne data.

Men hvorfor engasjerer vi oss så sterkt for dette, og hva driver oss til å arrangere vår egen konferanse, Bergen Open Source?

Åpen kildekode for læring

Åpen kildekode og åpne data er en av hovedprinsippene bak friByte. For oss representerer dette samarbeid, deling og fellesskap.

Åpen kildekode er i dag helt kritiske grunnkomponenter i nesten alle prosjekter, om de selv er åpen kildekode eller ei. De fleste av oss er også helt avhengig av åpne verktøy til daglig, det er dermed stor nytte i å bidra og å være godt kjent med hvordan disse prosjektene fungerer.

For oss studenter er åpen kildekode ikke bare et verktøy, men også en læringsplattform. Det gir oss:

  • Praktisk erfaring: Istedenfor å kun jobbe med kunstige oppgaver, kan vi delta i ekte prosjekter for ekte kunder.

  • Tilgang til mentorskap: Fellesskapet rundt open source er ofte hjelpsomt og støttende, noe som gir oss mulighet til å motta veiledning fra erfarne utviklere. Det å ha en gruppe med en lengre historie (friByte ble startet i 2002) og erfarne "guruer" og tidligere medlemmer tilgjengelig er gull verdt for læring.

  • Forståelse for beste praksis: Vi lærer om kodekvalitet, dokumentasjon og samarbeidsverktøy som er essensielle i profesjonell utvikling.

  • Mulighet til å bygge en portefølje: Våre bidrag er synlige og kan demonstrere våre ferdigheter til fremtidige arbeidsgivere.

Sindre Kjelsrud.
Sindre Kjelsrud. Vis mer

Bergen Open Source

Bergen Open Source-konferansen er en årlig teknologikonferanse i Bergen som er drevet av studenter og andre frivillige, startet av friByte. Konferansen fokuserer på åpen kildekode og åpne data, med mål om å skape en arena der både studenter og næringsliv kan utveksle erfaringer innen emnet.

Vi ønsker å gjøre konferansen tilgjengelig for alle og skape en arena hvor vi kan dele kunnskap, inspirere hverandre og bygge et sterkt fellesskap rundt åpen kildekode og åpne data.

I 2023 bestemte friByte seg for å arrangere den første Bergen Open Source-konferansen. Ved å gjøre dette ønsket vi å:

  • Inspirere flere til å engasjere seg: Ved å dele suksesshistorier og erfaringer håper vi å motivere andre studenter og utviklere til å bidra til åpen kildekode.
  • Bygge nettverk: Skape en arena for å møte likesinnede, knytte kontakter og kanskje starte nye samarbeid.
  • Utforske fremtidens muligheter: Diskutere hvordan åpen kildekode og åpne data kan forme fremtidens teknologi og hvilke muligheter det gir for innovasjon.
Fra Bergen Open Source-konferansen i fjor. 📸: Privat
Fra Bergen Open Source-konferansen i fjor. 📸: Privat Vis mer

Nøkkelen til inkludering

Vi i friByte mener at nøkkelen til en mer innovativ og inkluderende teknologibransje ligger i open source- miljøet.

Åpen kildekode og åpne data er viktig for oss fordi det er en læringsplattform som gir oss praktisk erfaring, mulighet til å bidra til samfunnet og en dypere forståelse av teknologi.

Gjennom Bergen Open Source-konferansen håper vi å dele denne entusiasmen og bidra til et sterkt og levende utviklermiljø.