Kollega fikk ung utvikler til å gjøre all jobben og tok æren selv

Ukas koder, Lars Cabrera i Tidsbanken, opplevde at en kollega misbrukte stillingen og utnyttet andre: – Føltes som et enormt svik.

Lars Cabrera er Tech Lead Backend i Tidsbanken. 📸: Alexander Øvrebø
Lars Cabrera er Tech Lead Backend i Tidsbanken. 📸: Alexander Øvrebø Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Jeg har fra barndommen vært interessert i språk, og trodde lenge det var min styrke. På VGS tok jeg fransk og italiensk, og etter det begynte jeg på en bachelor i språk og informasjon, med spansk som spesialisering.

Det viste seg imidlertid å være frustrerende at naturlige språk har så mange avvik og kulturbundne varianter, at jeg klarte ikke å henge med, og fikk dårligere og dårligere karakterer. Mot slutten var fokuset kun på å krype seg i mål med valg-emner for å skrape sammen en grad.

Takk og lov for frie studiepoeng! Jeg og en gjeng med andre HF-ere tok DIKULT105 Webdesign sammen, og jeg tror det gikk opp et lys for omtrent samtlige av oss.

«Dataspråk var jo greien. Her var det struktur, regler, mønstre og likevel et enormt mye større lerret for kreativitet enn hva naturlige språk gir.»

Dataspråk var jo greien. Her var det struktur, regler, mønstre og likevel et enormt mye større lerret for kreativitet enn hva naturlige språk gir.

Etter mitt til da mest slitsomme, men også mest fantastiske semester, bestemte jeg meg for å prøve meg på Informasjonsvitenskap på Samfunnsvitenskapelig Fakultet.

En beinhard start med krasjkurs i mengdelære og relasjonsuttrykk, og 15 studiepoeng i databasehåndtering senere skjønte jeg at det var her jeg skulle være. Det ble etterhvert både bachelorgrad, mastergrad og et sommervikariat hos Highsoft (Highcharts.js), som ble til min første jobb som utvikler.

Hva jobber du med? 💪

Det er mye variert, men jeg jobber i et team hvor vi utvikler Flyt, som faste lesere av Ukas Koder kanskje allerede har hørt om.

Kort fortalt er det et produktivitetsverktøy som kan minne om ZenHub eller Jira, men som bygger på prinsippene om One Piece Flow og Theory of Constraints, og støtter seg på et veletablert system for aktivitetsmåling slik at man kan lære og forbedre. Produktet erstatter etter hvert et eldre system vi har for prosjekthåndtering, som er skrevet i VB-script og jQuery, til en mer moderne stack med React og .NET.

I det siste har jeg vært mye opptatt med vedlikehold av eldre deler av systemet, og forberedelser for en større modernisering av plattformen vår. Det kan være utfordrende å være tech lead og samtidig jobbe med produktutvikling, men det er en enorm fordel å være på et team. Prosjektet går videre i full fart selv om én av oss er midlertidig opptatt med noe annet. Jeg ser lyset i enden av tunnelen, så håper jeg snart er tilbake til å jobbe med teamet.

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

Jeg blir beskrevet som en som bor på kontoret. Det er heldigvis en overdrivelse, men jeg trives godt på jobb, og er rimelig lei av hjemmekontor fortsatt, selv om nedstengingen av landet begynner å bli en stund siden.

Jeg liker å ha et skille mellom jobb og familieliv, og da funker det fint å unngå å jobbe hjemmefra.

Lars trives best på kontoret, og forsøker å unngå å jobbe hjemmefra. 📸: Privat
Lars trives best på kontoret, og forsøker å unngå å jobbe hjemmefra. 📸: Privat Vis mer

Hver dag starter med en kopp kaffe og en sync med teamet, både jobbmessig og personlig. Tilhørende er det diskusjoner, googling og høy latterføring. Kl 09:00 er det sync med avdelingen i litt mer ordnede former. Noe glede og latter blir det nesten alltid likevel.

Etter en del arbeid med trio-programmering (eller hva det heter når tre personer jobber på én skjerm) og lunsj er det sync med resten av selskapet. Her er det mange deltakere, så det skjer helst med enda mer strikt agenda. Foruten en vits eller noe fnising blir vi ikke her heller, så direkte strikt er det ikke.

Det blir en del både faste og impromptu møter, men jeg er ganske glad i folk, så det er stort sett positivt. Spesielt når møtene er produktive og vi finner ut av noe som tar oss i riktig retning.

«I år har jeg lært å lage furubrus, hot sauce av fermentert chili, og nå sist likør.»

Hva er det neste du har lyst til å lære deg eller bli bedre på? 🧠

Øver på å prøve å gjøre noe med det når jeg innser at et møte har forlatt togsporene, men det er utfordrende. Hadde vi hentet inn igjen eller avsluttet flere møter kunne de vært færre og bedre.

Hjemme prøver jeg stadig noe nytt jeg har blitt inspirert til fra Instagram. Det har blitt mange hobbyer gjennom årene, og den siste involverer mindre vanlige kjøkkenkunster.

I år har jeg lært å lage furubrus, hot sauce av fermentert chili, og nå sist likør (limoncello). Blir stadig bedre på snekring og forsøker å skate når vestlandsværet tillater det.

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

Folk som er kjipe mot andre er kanskje det vanskeligste jeg vet om. Spesielt når de er ganske nærme.

For en stund tilbake hadde jeg en kollega som misbrukte sin stilling og tillit blant venner og kolleger. Hen sluntret unna arbeid og skjulte at hen ikke egentlig verken likte eller kunne programmere noe særlig.

Mens det definitivt ikke var bra, var det ekstremt mye verre at hen fikk en ung og forholdsvis fersk kollega til å gjøre jobben for seg, tok æren for det, og viste null respekt for den unge kollegaen når ingen så på.

Samtidig som at det føltes som et enormt svik, var det på mange måter verre å innse at jeg hadde vært blind så lenge, og dermed ikke gjorde noe med det. Saken ble løst, først og fremst på grunn av at den unge kollegaen min turte å si ifra, men også på grunn av en ledelse som brydde seg og tok tak i situasjonen ganske raskt, og sørget for at vi slapp å håndtere vedkommende igjen.

Hva ser du på som bransjens største utfordring akkurat nå? 🔭

Her er det mye å ta av, men med fare for å falle i samme felle som Thomas J. Watson Jr., ser jeg konturene av en dotcom-boble rundt overpopularisering av AI (eller KI, som Språkrådet sier).

Det er et enormt press på å “drive med AI”, uten at noen beslutningstakere ser ut til å kunne nok om det, spesielt når det gjelder svakheter med dagens paradigme for AI som er språkmodeller trent for å gi et velformulert svar.

Det er kjipt om alle skal varme opp frosne cheeseburgere kjøpt på billighandel når flere heller kunne servert indrefilet fra en lokal slakter. Det koster litt mer, og tar litt lengre tid, men det er så mye bedre på alle måter.

«Jeg ser konturene av en dotcom-boble rundt overpopularisering av AI.»

Hva er ditt beste tips til andre utviklere? 🤖

Skriv tester. Både automatiserte og manuelle. Det er kanskje mange som synes det er kjipt, men om du bruker tanntråd reduserer du både tannstein og risikoen for å måtte bore neste gang du er hos tannlegen.

Prøv å gjøre én og én ting av gangen, og pass på at det er den riktige tingen du jobber på først. Det er ikke så lett hvis man jobber alene, så jobb med andre. Da mener jeg ikke å fordele oppgaver, men jobb sammen med andre på den samme tingen.

Finner du din gjeng som du jobber best med, sørg for å ta godt vare på dem.