Ny rapport: Norge må bli flinkere på digital innovasjon

– Norge bør tilrettelegge for eksperimentering og risikotaking, tilgang til risikokapital og muligheter for vekst for oppstartsbedrifter, mener OECD i ny rapport.

Norge ligger langt framme på digitalisering, men kan ikke ta denne posisjonen for gitt, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung. 📸: Stian Lysberg Solum / NTB
Norge ligger langt framme på digitalisering, men kan ikke ta denne posisjonen for gitt, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung. 📸: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Norge må gjøre mer for at arbeidstakere skal kunne skaffe seg digital kompetanse, mener OECD. Ifølge dem er det avgjørende for både velferdssamfunnet og konkurransevnen.

Det kommer fram i rapporten «Going Digital: Shaping Norway's Digital Future», som de har laget på oppdrag fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.

OECD anbefaler at Norge må bli bedre til å ta i bruk nye teknologier og utvikle digital kompetanse for økt innovasjon og konkurransekraft.

Rapporten kommer knappe to uker etter at digitaliseringsdirektør Frode Danielsen advarte om status for digitaliseringen i Norge.

Peker på kommende digitaliseringsstrategi

Digitaliseringen av små- og mellomstore bedrifter, som spiller en avgjørende rolle i Norges økonomi, må styrkes, heter det i en pressemelding fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.

– Vi har de beste forutsetninger for å skape nye jobber og gi bedre tjeneste til folk ved hjelp av digitalisering, men da må vi ta de rette grepene. Rapporten viser at vi ligger langt framme på digitalisering, men at vi ikke kan ta vår posisjon for gitt, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.

– Det handler om styrket samordning, kultur for innovasjon og tilgang på riktig kompetanse. Derfor blir arbeidet med ny nasjonal digitaliseringsstrategi svært viktig, sier Tung.

Så sent som sist uke åpnet Tung og statsminister Jonas Gahr Støre et nytt digitaliseringsforum.

– Vi vil at Norge både skal være det mest offensive landet på digitaliseringens vegne – men også være den mest kritiske brukeren, sa Støre i forbindelse med åpningen av forumet.

– Bør tilrettelegge mer

Hovedutfordringen for Norge er å holde tritt med den raske teknologiske utviklingen for å opprettholde velferdssamfunnet og sikre vår økonomi framover, konkluderer OECD.

– Norge er langt fremme i å møte de utfordringene som kommer med den digitale omstillingen av samfunnet. Samtidig trenger Norge å styrke digital innovasjon, sier visegeneralsekretær Ulrik Vestergaard Knudsen i OECD.

– Norge bør tilrettelegge for eksperimentering og risikotaking, tilgang til risikokapital og muligheter for vekst for oppstartsbedrifter. I tillegg bør Norge fremme investeringer i forskning og utvikling for å henge med på den raske teknologiske utviklingen.