I skyggen av den skinnende IT-verdenen står unge lærlinger i fare for å bli oversett, og vi kan ikke lenger ignorere den påtrengende nøden. Aplia har tatt en del av ansvaret, men nå trenger bransjen å handle kollektivt før det er for sent.
Bekymringen for fremtiden er reell, og det er på høy tid at vi retter oppmerksomheten mot de unge talentene som ønsker å tråkke inn i IT-bransjen.
Det som skremmer meg mest, er at bedriftene ikke ser regnestykket.
Minimal investering
Kostnaden ved å ta inn nye ansatte har lenge vært en bekymring i næringslivet, og frykten for feilrekruttering har bidratt til å sette nyutdannede og lærlinger bakerst i køen.
Imidlertid er det viktig å se nærmere på de faktiske kostnadene og fordelene ved å gi en lærling en sjanse. Feilrekruttering kan være dyrt, men det å gi en lærling en mulighet representerer faktisk en minimal økonomisk investering med enormt potensial:
Lærlinger bringer med seg frisk energi, oppdatert kunnskap og en sterk vilje til å lære. Gjennom lærlingeprogrammer får bedrifter muligheten til å forme og utvikle talenter som er skreddersydd for deres spesifikke behov.
Det er også viktig å huske på at man får tilskudd fra fylkeskommunen til bedrifter som ansetter lærlinger. Dette reduserer kostnadene og gjør det mer attraktivt for bedrifter å ta del i utdanningen av fremtidens arbeidskraft.
«Det er den samme beskjeden jeg får fra begge leire: Det finnes ikke læreplasser.»
Døve ører
Jeg har de siste ukene hatt intervjuer med flere lærlinger og snakket med flere lærere i de videregående skolene i Bergen. Det er den samme beskjeden jeg får fra begge leire: Det finnes ikke læreplasser.
Lærerne prøver hardt å bli hørt fra næringslivet, men de roper for døve ører.
Da jeg spurte min lærling hvor mange som har presentert seg på skolen da han gikk der, mente han at jeg var den første, og kanskje den eneste de har hatt, noensinne.
Noe som min innboks etter min lille presentasjon bærer vitne av, med sultne studenter som vil ut i arbeidslivet.
Fagbrev-elever mangler lærlingplass: - Her kan dere gjøre noe konkret med mangelen på utviklere!
En øyeåpner
Det siste året har vært en øyeåpner for meg:
Jeg gikk fra å stå på utsiden og se på det å ta inn lærling som en stor arbeidsbyrde, til å innta en mer aktiv rolle, med å ansette en lærling, bli medlem i prøvenemd for IT-utviklerfaget og jobbe aktivt med skoler ved å tilby praksisplasser.
Å være tett på lærlingene har gitt meg et dypere innblikk i deres dedikasjon og innsats. Jeg har sett hvor hardt de jobber, hvor sultne de er på oppgaver og nye utfordringer.
Dette er mennesker som brenner for faget sitt, og som har potensial til å bli fremragende utviklere, digitale detektiver, problemløsere og digitale spesialister.
Det er nettopp slike personer som bransjen trenger – en ny generasjon av talentfulle og motiverte individer som kan være med på å forme fremtidens digitale landskap. Det har aldri vært tydeligere for meg hvor viktig det er for bedrifter å investere i disse unge talentene. Gjennom riktig veiledning og støtte kan vi hjelpe dem med å blomstre til kompetente fagfolk.
- Fagbrev er bedre enn master! mener Frank, som reagerer på "elitisme"
Ta ansvar
Nå er det på tide for bransjen å ta sitt ansvar på alvor. Handlingene vi tar nå, vil forme fremtiden for disse talentfulle individene. Vi må gå utover store ord og sette i gang håndfaste tiltak.
Jeg ønsker å invitere alle som vil ta en prat, ønsker å se på muligheter eller bare er nysgjerrig å ta en prat med meg. Vi kan diskutere hvordan din bedrift kan påta deg faglig ansvar og hvilke plikter dette medfører. Dette er ikke bare for den enkelte bedrifts suksess, men for bransjens samlede fremtid.
Er du klar til å ta det første skrittet mot å gi lærlinger den støtten de så desperat trenger, samtidig som du bygger en bærekraftig fremtid for din bedrift? Dette handler ikke bare om å oppfylle en samfunnsplikt, men om å investere i din egen suksess på lang sikt.
Så la meg strekke ut den første hånden, skal vi ta ett møte og snakke om dine muligheter for å ta inn en lærling i IT-utviklerfaget og/eller IT-Driftsfaget?