– Tvinges jeg på kontoret hver dag, vurderer jeg å slutte

kode24-redaktøren er en av mange som nå rammes av "office first-policy".

Jørgen spiller her rollen som nysgjerrig og/eller forstyrrende sjef og/eller kollega, mens jeg prøver å jobbe i fred. 📸: Kurt Lekanger
Jørgen spiller her rollen som nysgjerrig og/eller forstyrrende sjef og/eller kollega, mens jeg prøver å jobbe i fred. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Arbeidsgiveren min, Aller Media, har innført en "office first-policy", i likhet med mange andre.

Nøyaktig hvordan dette skal funke er for meg noe uklart, men hovedregelen er at alle skal på kontoret, hver dag, mens hjemmekontor i beste fall er unntaket, for utviklerne, journalistene, selgerne, alle sammen.

Her i kode24 har vi lenge hatt hjemmekontor hver mandag og fredag. Vi gjemmer oss i et hjørne og håper på det beste, men hvis noen i Aller Media leser dette, er det kanskje over og ut for den ordninga, si. 🤷

Men da kan det også være over og ut for meg.

Aller først: Jeg sier "kontoret", men mener åpne kontorlandskaper. Som kode24 har skrevet om i årevis, er dette verdens verste miljø for konsentrasjon. Men samma det – på LinkedIn kjemper norsk næringsliv denne uka om å være tøffest i klypa for å få folk tilbake dit, med gærningen Elon Musk som ledestjerne.

Så:

  • Hvorfor du må jobbe på kontoret, spør du? Fordi du jobber best der, ifølge de som har som jobb å sørge for at du jobber, og har null tillit til at du klarer det helt selv – altså sjefer.
  • Hvorfor du jobber best på kontoret? Fordi du må samarbeide masse, hele tida, som bare går an fysisk, ifølge de som har som jobb å gå i møter hele dagen – altså sjefer.
  • Hvorfor du skal godta å bli tvunget på kontoret? Fordi du får stillesoner, støydempende hodetelefoner eller stillebokser, ifølge de eneste som fortsatt har sine egne kontorer – altså sjefer. 🎧

Jeg måtte sjekke, forresten, og en sånn stilleboks, eller telefonboks, eller hva du vil kalle de dystopiske monstrumene vi arbeidskveg kan søke tilflukt i, koster fort 100.000 kroner hver, før moms. Jeg tipper en snekker kunne hamra opp noen lettvegger for en brøkdel.

Ikke bare er det dyrt, det er også helt tragikomisk paradoksalt, hvordan alle tiltak for å få konsentrert seg på kontoret handler om å stenge andre ute, når det å ha andre rundt seg skal være hele poenget med å være der.

Jeg veit nemlig om et sted som kan sammenliknes med en diger stilleboks, en slags hjemmekoselig stillesone, hvor støydempende hodetelefoner liksom er innebygd i hele konseptet, som koster sjefer null kroner, inkludert moms, og byr på topp konsentrasjon:

Det heter hjemmekontor. 💥

Det er bare på hjemmekontoret jeg er sikker på at alle kode24s journalister rekker morgenmøtet, bare der jeg får konsentrert meg i mer enn ett kvarter om gangen, bare der jeg kan hente datra mi i barnehagen med tilløp til overskudd. Ikke alt funker best på hjemmekontor, men langt fra alt funker best på kontor, heller – så vi kjører hybrid.

Og med mindre Vy klarer å fikse signalanleggene sine, Ruter klarer å kjøre busser selv om det snør, og kontorlandskaper kan skrotes for kontorer, kommer kode24 også i år til å jobbe fra både kontoret og hjemmekontoret denne vinteren.

Eventuelt gjør jeg som tre av fire Amazon-ansatte: Vurderer å slutte, på grunn av meningsløst kontortvang.

Ukas beste saker fra kode24.no:

🧥 Glem målet om 80 prosent – i 2030 skal HELE staten bruke AI

De statlige AI-målene blir hevet i den nye digitaliseringsstrategien. Det til tross for at de ikke er i nærheten av å nå dagens mål.

🍷 «Sender du meg .env-fila?» spør folk. «Nei!» svarer Simen

Det finnes en mye smartere og sikrere måte å dele miljøvariabler på i team, mener teknologidirektør Simen A. W. Olsen i Padeia.

🥾 Test av Cursor: AI-editoren er den beste grunnen til å kutte ut VS Code

Etter at "alle" tilsynelatende snakker om Cursor om dagen, måtte jeg finne ut hva all hypen handlet om.

🍾 – Bransjen lukker øynene for konse­kvensene i jakten på inntekter

– Du fortjener å jobbe med noe som gjør verden bedre, mener Johannes Brodwall, og ber deg tenke mer over meningen med jobben din.

🩳 Lar NotebookLMs AI-podcast forklare prosjektet hans: «Gir meg super­krefter!»

Daniel Bentes mener AI-generert innhold gir han superkrefter, og at en AI-generert podcast forklarer teknologien hans bedre enn han klarer selv.

📃 10 ansatte mister jobben etter konkurs hos Behalf

– Mens mange andre permitterte og nedbemannet, ansatte vi flere, vel vitende om risikoen, sier Eivind Lund til UX Norge

🥒 NDC Oslo fikk over 500 AI-genererte taleforslag – de aller fleste fikk nei

– Det ble raskt tydelig for oss at det var noe rart med abstraktene i år, sier Einar W. Høst, om AI-flommen han har lite til overs for.

🥛 Lyntest av BenQ RD280U: En skjerm for programmering, i merkelig format? Ja, takk!

Jeg må innrømme at jeg var skeptisk, da BenQ prøvde å overbevise meg om at utviklere trenger en spesiell skjerm. Men dette likte jeg.

God helg!

Ja, hei igjen, du som faktisk jobber i ledelsen i Aller Media og leser dette nyhetsbrevet.

Jeg er ikke sint, altså, bare skuffa. Og jeg har ikke noe lyst til å slutte i jobben min. Det kan hende jeg tøffa meg litt i stad, da jeg sa at jeg ville vurdere å slutte om jeg ikke får jobbe hybrid. Vi får se.

Kanskje vi heller kan ta en prat en dag! Ikke i dag, da. I dag sitter jeg på hjemmekontor.

God helg!

💘 Ole Petter,
kode24.no