3 av 4 Amazon-ansatte vurderer å slutte etter kontortvang

Mange skal allerede ha slutta i Amazon etter pålegg om å jobbe fra kontoret fem dager i uka.

Amazon vil kreve at ansatte møter opp på kontoret fem dager i uka fra nyttår. Flere ansatte skal allerede ha sluttet som følge av det nye kravet, og langt flere skal også vurdere mulighetene sine. 📸: Elaine Thompson / AP / NTB
Amazon vil kreve at ansatte møter opp på kontoret fem dager i uka fra nyttår. Flere ansatte skal allerede ha sluttet som følge av det nye kravet, og langt flere skal også vurdere mulighetene sine. 📸: Elaine Thompson / AP / NTB Vis mer

For to uker siden ble det kjent at Amazon endrer sine regler for å jobbe hjemmefra.

Den nye normalen fra nyttår er at ansatte skal jobbe fra selskapets fysiske lokaler, med mulighet for unntaksvis hjemmekontor ved akutte behov i hjemmet.

Amazon-ansatte er alt annet enn fornøyde, ifølge tall fra Blind. Dagen etter at nyheten kom, hadde 91 prosent svart at de var negative til endringen.

Folk har allerede sluttet

2.585 verifiserte Amazon-ansatte skal ha svart på undersøkelsen til det sosiale mediet Blind. Ifølge siden selv må du registrere deg med en gyldig firma-epost, og får da anledning til å diskutere firmaanliggende anonymt.

  • Hver fjerde ansatt som svarte på undersøkelsen, 73 prosent, svarer i undersøkelsen at de nå vurderer å finne seg en annen jobb.
  • 80 prosent av de som svarer sier de kjenner til at en kollega vurderer dette.
  • I samme undersøkelse kommer det også fram hvor mange som kjenner til at en kollega har sluttet som følge av kravet om å møte opp på et fysisk kontor, fem dager i uka. Hver tredje ansatt, 32 prosent, sier de kjenner til minst en ansatt som allerede skal ha sagt opp i protest mot de nye reglene.

Og tallene er altså fra dagen etter at reglene ble kunngjort.

– Galskap

Kommentarer på Blind gir også en mer utfyllende svar. Der går flere lenger enn det som er mulig i et spørreskjema.

– En generell regel om at alle skal tilbake på kontoret fem dager i uka er galskap. Det gjelder særlig for dem av oss som ble ansatt til å jobbe hjemmefra, og som bor langt unna et kontor. Jeg har barn og familie her, og er ikke villig til å flytte, skriver en bruker på Blind.

En annen bruker skriver at hen er oppgitt over de nye reglene.

– Samtidig setter jeg pris på fleksibiliteten jeg har i livet mitt. Jeg har ingen barn å tenke på, så jeg har sparepenger og kan flytte dit jeg vil og der jeg finner noe som passer til mine behov.

Flere er bekymret

Blind-brukere fra andre selskaper uttrykker også bekymring over endringene hos Amazon. De viser til at mange teknologibedrifter følger i fotsporene til Amazon etter at de gjør endringer.

Flere brukere spekulerer også i at nyheten om kontortvang, skal motivere ansatte til å søke seg vekk. Logikken er at dette skal gi Amazon en mulighet for å nedbemanne, uten å betale for sluttpakker.

Denne metoden skal også ha blitt brukt hos andre, store aktører. Ansatte i Activision Blizzard og Rockstar har tidligere fortalt om dette.