Mange utviklere føler seg truet av "nocode" eller "lowcode", og noen frykter kanskje at denne typen verktøy kan ta jobben fra dem.
Enkelte hevder også at nocode ikke er skikkelig koding, og at nocode-verktøyene har for mange begrensninger.
Måtte droppe fordommene mot low-code
Simon Larsen er produktsjef i det norske nocode-selskapet Appfarm. Han mener tradisjonelle utviklere ikke har noen grunn til å føle at jobben deres er truet av løsninger som den de selv utvikler.
– Jeg tror det er veldig komplementært for det utviklere driver med i dag. Både for at utviklere skal bruke nocode der det egner seg, og "vanlig" koding ellers, sier Larsen.
Selskapets største konkurrent er Microsoft Power-plattformen, som i likhet med Appfarm-plattformen gjør det mulig å bygge applikasjoner via et visuelt grensesnitt.
«Har du utviklerbakgrunn så er det en veldig gunstig bakgrunn for å bruke nocode-verktøy.»
En fordel å tenke som en utvikler
Det å lage programvare er mer enn bare å skrive selve programkoden. Det kreves gjerne også kunnskap om systemutvikling og hvordan man bygger komplekse programvareløsninger som kan skalere.
Slik kunnskap kommer godt med når man skal utvikle noe med et nocode- eller lowcode-verktøy, mener Larsen.
– Skal du lage avanserte løsninger ved hjelp av nocode, så må du bruke den type nocode-verktøy som er kompetanseverktøy. Har du utviklerbakgrunn så er det en veldig gunstig bakgrunn for å bruke nocode-verktøy.
Simon Larsen forteller at Appfarm ikke driver med det som kan kalles "citizen development", altså at nærmest hvem som helst skal kunne lage programvare med løsningen deres.
– Det er en læringskurve og du trenger å kunne grunnprinsippene for å lage programvare. Det er fullt mulig å lage dårlig programvare i verktøyet vårt. Du må for eksempel ha en datamodell og en arkitektur som gir mening, forklarer han.
Dette er kunnskap tradisjonelle utviklere har, som ifølge Larsen vil være svært nyttig når man skal lage programvare med et nocode-verktøy.
Appfarms egen løsning lar deg bruke både ferdige komponenter, og komponenter du koder selv fra bunnen av i for eksempel React.
– Vi prøver å ikke lage veldig bransjespesifikke ting. Da er det helt greit å lage en komponent selv, sier Larsen.
Fra 5 til 50 ansatte
Appfarm ble startet av Simon Larsen i 2017 sammen med studiekompisen Ole Johnny Borgersen, som nå er teknologisjef.
De første årene satt de to på heltid og programmerte på harde livet, og lenge var de bare totalt fem ansatte i selskapet. Etter hvert vokste selskapet til 20-30 ansatte.
Det var imidlertid i fjor at utviklingen virkelig skjøt fart, da selskapet hentet inn rundt 60 millioner kroner, og fikk mulighet til å ansette enda flere. I dag er det rundt 50 ansatte totalt, hvorav 11 jobber i tech-teamet med utvikling, sikkerhet, QA, testing, og så videre.
Simon Larsen forteller at de fleste kundene deres foreløpig er i Norge – selv om de også har enkelte kunder i blant annet Sverige, Luxembourg og Frankrike. Nå er selskapet i ferd med å satse mer strategisk i utlandet, i første omgang Norden.
– Det var mye av årsaken til at vi hentet penger for et år siden, sier Larsen.
Advarer mot no-code-skepsis: «Merker motvillighet»
Skjedd mye på backend
Teknologisjef Ole Johnny Borgersen forteller at selskapet de siste årene har jobbet mye med å gjøre plattformen mer skalerbar.
– Det har skjedd mye på backend. Skalerbarheten er bedre, slik at ikke noe skal stoppe opp fordi vi får for mange kunder. Man får mye gratis ved å bruke Google Cloud, men man er ikke fritatt for å tenke selv heller, sier Borgersen.
I tillegg er det veldig mange færre manuelle prosesser, slik at det er enklere å onboarde nye kunder.
– Og så har vi forbedret utvikleropplevelsen i verktøyet. Det er flere byggeklosser, og byggeklossene har flere parametre, legger Larsen til.
«Man må finne balansegangen mellom behovene til avanserte utviklere, samtidig som man er tilgjengelig også for ikke-utviklere.»
Mer funksjonalitet for utviklere
Teknologistacken selskapet har kjørt på siden starten er beholdt i stor grad:
- Google Cloud og Kubernetes
- JavaScript og TypeScript hele veien, både server og klient
- All frontend lages i React
- MongoDB. I starten var det ikke "managed db", men nå kjøpes databasehosting fra MongoDB Atlas.
Planene videre nå er å bygge inn mer funksjonalitet som skal appellere enda mer til tradisjonelle utviklere og programmerere.
– Vi skal få inn enda mer avansert utviklerfunksjonalitet. De er jo vant til git, versjonering, branching, og så videre. Hvordan få inn slik funksjonalitet i et nocode-verktøy, men uten at man trenger "doktorgrad i git", sier Larsen.
– Man må finne balansegangen mellom behovene til avanserte utviklere, samtidig som man er tilgjengelig også for ikke-utviklere.