– Nå som vi har fått investeringer fra investorer, så planlegger vi å gå over til kode, for å bygge tech-stacken opp på et nivå som fungerer mye bedre enn det no-code noen gang kan gjøre.
Det sier Håvard Edvardsen, CEO og en av gründerne i Kobbr, et oppstartselskap som lager et tilbudsverktøy for håndverkere. Vi møter han og CTO Lars Kristian Bremnes hos Startup Lab i Oslo.
Edvardsen forteller til kode24 at no-code har fungert veldig bra for dem for å raskt komme opp med en MVP for å se om produktet har livets rett.
Kort fortalt: Han anbefaler no-code, selv om de er nødt til å skrive hele appen sin på nytt på mer tradisjonell måte. Og ville gjort det igjen.
Viktig å få produktet raskt ut
Edvardsen har selv bakgrunn som elektriker og elektroingeniør, og forteller at han så et behov i bransjen for programvare som kan hjelpe håndverkere med å være mer effektive. I dag mangler mange håndverkere gode systemer, det er utstrakt bruk av Excel, og mye programvare som håndverkere bruker er fra Windows 98-tiden.
Ettersom han selv ikke var utvikler, var det viktig å finne et verktøy for å raskt få laget en MVP han kunne vise til investorer.
– Når du starter en startup handler det om å få produktet fortest mulig ut og få det vurdert av kundene. Investorer er opptatt av det. Mange bruker altfor lang tid på å finpusse på det tekniske. Det er ikke det som er viktigst i starten, men å komme raskt ut på markedet.
Kobbr-løsningen er utviklet ved hjelp av no-code-verktøyet Bubble.io, som omtaler seg selv som "verdens eneste full-stack no-code-plattform". Edvardsen forteller at de tok dette valget blant annet fordi løsningen hadde integrert autentisering og database.
– Det var en ganske høy terskel å komme igang med Bubble for meg som ikke var utvikler selv. Men det var et riktig valg, og vi fikk mye gratis, forteller han.
«All no-code har begrensninger du må jobbe deg rundt.»
Advarer mot no-code-skepsis: «Merker motvillighet»
"All no-code har begrensninger"
Nå har selskapet hentet penger fra både Startup Lab, Antler og flere kjente investorer. De har fått i overkant av 50 håndverkere som kunder, og litt over 200 brukere som bruker Kobbr til å sette opp tilbud for kundene sine.
De er altså på rett vei, men begynner ifølge gründerne å merke no-codes begrensninger.
– All no-code har begrensninger du må jobbe deg rundt. Vi ser at nå som det begynner å bli en del brukere, så er ikke no-code helt optimalt.
– Vi ser at webappen ikke er så responsiv som den burde ha vært og vi må også gjøre en del hacks for å løst de litt mer avanserte tingene vi ønsker å gjøre, forklarer Edvardsen.
Selv om mesteparten av dagens Kobbr-løsning er laget med no-code, så har de allerede i dag vært nødt til å kode noe selv – blant annet for å lage integrasjoner mot økonomisystemet Tripletex.
Planen nå er altså å bygge hele appen på nytt – med "ekte kode". CTO Lars Kristian Bremnes sier de ikke har bestemt seg for tech-stacken ennå, siden de er i ferd med å ansette en ny frontendutvikler.
– Backend i den nye løsningen blir antagelig i Azure, og frontend sannsynligvis TypeScript. Men frontendutvikleren som kommer inn skal få være med og bestemme, sier Bremnes.
«Vi ser at webappen ikke er så responsiv som den burde ha vært.»
Har gitt oss hastighet
Planene videre nå er å satse i utlandet. Selv om Norge har noen tusen selskaper som kan være potensielle kunder, er det Europa som er det mest attraktive markedet for Kobbr videre fremover.
Dette gjør at hele løsningen blir mer kompleks, ikke bare på grunn av språkstøtte, men også fordi håndverkere i ulike land vil ha behov for at systemet er integrert med andre løsninger enn de som brukes i Norge.
Bremnes gjentar fordelene no-code har gitt dem i startfasen:
– Selv om vi går over til vanlig kode nå, så er ikke no-code negativt. Det er det som har gitt oss hastighet. Du får mye ut av boksen, og et pek-og-klikk-grensesnitt som gjør at utviklere og ikke-utviklere kan jobbe sammen, sier Bremnes.
Dermed kan man bruke tid på business-logikken og det kundene faktisk bryr seg om. Denne businesslogikken trenger de ikke å bruke tid på når de nå skal skrive appen på nytt i tradisjonell kode.
– Vi har allerede tatt de valgene, sier Edvardsen.