Panikk over fallende ChatGPT-bruk hadde banal forklaring: «Flaut!»

Nvidia-aksjene falt som en stein etter rapport om plutselig fall i ChatGPT-bruk, som bare skyldtes en URL-endring. – Det skremmer meg, sier Thordur Arnason i Capgemini.

Thordur Arnason hos Capgemini Invent mener det burde ringt noen bjeller etter at bruken av ChatGPT tilsynelatende falt dramatisk over natten. 📸: Privat / X
Thordur Arnason hos Capgemini Invent mener det burde ringt noen bjeller etter at bruken av ChatGPT tilsynelatende falt dramatisk over natten. 📸: Privat / X Vis mer

– Nei, folk sluttet ikke å bruke ChatGPT over natten, skriver Thordur Arnason på LinkedIn, "Vice President" for Capgemini Invent i Norge.

På fredag falt aksjekursen til Nvidia med 4 prosent – som tilsvarer 110 milliarder dollar – og Nasdaq-børsen endte på sitt laveste nivå på flere uker.

En av grunnene til dette, var ifølge Forexlive et notat fra Goldman Sachs-analytiker Peter Oppenheimer som blant annet ble sitert i Financial Times.

En graf publisert av Goldman Sachs viste nemlig et kraftig fall, over natten, i bruken av ChatGPT:

image: Panikk over fallende ChatGPT-bruk hadde banal forklaring: «Flaut!»

Men årsaken til fallet var noe så åpenbart som at URL-en til ChatGPT ble endret fra chat.openai.com til chatgpt.com.

– Skremmer meg!

I virkeligheten har trafikken til ChatGPT fortsatt å vokse kraftig, noe som er lett å finne ut om man legger grafene for det gamle og nye domenet oppå hverandre:

Til kode24 sier Arnason at han sjelden pleier å mene noe om marked og finans, men at denne hendelsen var for drøy til å ikke kommentere.

– Det som skremmer meg mest er at så banale feil, som kanskje skyldes manglende kompetanse, en dårlig dag på jobb eller alt for svake retningslinjer for publisering, kan gi så store utslag i markedet, sier Arnason.

Han spør seg hvor mye av fallet på 110 milliarder dollar i Nvidias markedsverdi som skyldes denne tabben.

«Nesten 80 prosent fall fra én måned til en annen. Og det ringte ingen bjeller?»

Mangel på kritisk tekning

Arnason har forståelse for at alle kan gjøre feil, men hvis man heter Goldman Sachs bør man ha noen solide rutiner på plass før man publiserer "funn" som får stor påvirkning i den virkelige verden.

– Det er flaut, for å si det mildt.

Han stiller spørsmålstegn ved hvordan man lærer kritisk tenkning ved Goldman Sachs.

– Nesten 80 prosent fall fra én måned til en annen. Og det ringte ingen bjeller?

– Nå er det sikkert forbigående, men slike feilkonklusjoner har en tendens til å sette seg en stund og påvirke sentiment i markedet, sier Arnason.

På LinkedIn har han en oppfordring til OpenAI:

– OpenAI, hvis du gjør en domeneendring for en av internett-tjenestene det følges mest med på, ikke ta det for gitt at analytikere skjønner det. Det gjør de kanskje ikke, som vi nettopp har vært vitne til.