Regjeringen vil at kartdata, værdata, statistikk og annen data fra det offentlige i større grad skal deles med offentligheten.
Nå foreslår de en ny lov.
Onsdag mottok digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung en utredning om hvordan loven kan se ut, av et utvalg ledet av kommuneadvokat Camilla Selman.
Du kan se overrekkelsen av rapporten her.
"Forutsetning for AI"
– Deling og bruk av data er en forutsetning for å utnytte det enorme potensialet som ligger i kunstig intelligens og maskinlæring. Samtidig viser utredningen at det er en utfordring å få tilgang på nok data av god kvalitet, og som kan brukes videre, sier Tung.
Målet med delingen er å gjøre det enklere for næringslivet, forskere, presse og andre å finne og ta i bruk offentlige data til å lage nye produkter, tjenester og løsninger.
– Statistikken viser at deling og gjenbruk av data faktisk går ned, at flere digitale løsninger lages uten tanke på helheten og at bare et fåtalls prosjekter oppnår gevinster etter planen, sa Frode Danielsen tidligere i juni.
Han mener denne delen av digitaliseringsstrategien i staten, står til stryk.
Mener offentlig sektor går i feil retning
Foreslår to lover
– Jeg kommer til å følge opp lovforslaget raskt, nettopp for å sikre at vi bruker det til å skape bedre tjenester, mer innovasjon og næringsutvikling, sier Tung.
Utvalget foreslår to ulike lover:
- En lov om datadeling for å gjennomføre EUs «åpne data-direktiv» (Open Data Directive – ODD).
- Og en lov om dataforvaltning for å gjennomføre EUs «dataforvaltningsforordning» (Data Governance Act – DGA).