Hvordan begynte du med koding? 👶
Jeg hadde aldri tenkt å bli utvikler. Jeg var mest opptatt av tegning, og hadde lyst til å bli arkitekt.
Det var foreldrene mine og broren min, som studerte elektronikk på den tida, som anbefalte meg å studere informatikk.
Mitt først prosjekt var da jeg begynte på universitetet: Å lage min CV i HTML og CSS. Etterpå lagde jeg andre prosjekter: Et e-commerce-nettsted hvor man kunne kjøpe gaver og betale med Paypal, også et annet nettsted hvor du kunne finne turistmål i Albania basert på GIS og så videre.
Ved siden av studiene begynte jeg å jobbe med PHP og MySQL og Zend-rammeverket.
Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️
Det er utrolig spennende å være en del av TOMRA, som er verdensleder innenfor pantesystemer. Vi lager panteløsninger til alle typer markeder, segmenter og størrelser.
Hackathonet varte i 24 timer. Dette fikk de bygd
QR-basert pantesystem for plast, og en lotterimaskin for sneip, snus og tyggis.
Disse løsningene inkluderer e-payment-tjenester for konsumere fra myTomra-appen (for tida er det lansert bare i USA og Australia), finansielle rapporter, master data-integrasjoner og så videre.
Akkurat nå jobber jeg med TomraConnect-systemet. Dette er et internt driftsverktøy som brukes i alle markedene i hele verden, for å monitorere og konfigurere rundt 80.000 pantemaskiner. Systemet er skrevet i Java 11, med en SQL Server 2016-database for lagring.
Pantemaskinene kommuniserer med TomraConnect og sender meldinger som inneholder data fra pantingen. Vi kan lage reklamer for butikkene og vise dem på pantemaskin-skjermen, eller lage donasjonskampanjer og kuponger. Vi jobber med å flytte denne løsningen over til AWS slik som de andre løsningene vi har.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕
Vi starter dagen med standup på Slack, hvor vi skriver hva vi jobbet med dagen før og hva vi skal fortsette å jobbe på, eller om vi skal starte en ny oppgave.
To ganger i uka har vi team-møte for å planlegge oppgavene som skal prioriteres og hva vi skal vise på neste demo, som er hver annen uke.
En dag i uka har vi “Fika” hvor vi spiser kaker, drikker kaffe og snakker med hverandre om ikke-jobb-relaterte temaer.
Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨
Mitt først programmeringspråk jeg jobbet med var PHP. Jeg tenkte at det var et utrolig spennende språk, men så begynte jeg med Java og lærte også om funksjonell programmering.
Det er stor forskjell mellom de to språkene, og jeg synes at Java er et superkult språk å jobbe med.
For tida er jeg mest opptatt av og fokusert på React (Native og Redux). De fleste av våre løsninger bruker React på frontend. Noen bruker også TypeScript, og jeg ønsker å sette meg mer inn i det.
Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆
Jeg er mest stolt av å ha vært en del av moderniseringsprosjektet for Albanias Forsvarsdepartement. Jeg jobbet i rundt seks år på dette prosjektet.
Vi lagde forskjellige systemer for personell, infrastruktur, utstyr, logistikk og trening. Det var et viktig prosjekt, fordi Albania ble medlem av NATO og trengte automatisering av dataene.
«En del av prosjektet var demilitarisering av gamle våpen og utstyr fra kommunisttida.»
En del av prosjektet var demilitarisering av gamle våpen og utstyr fra kommunisttida. Det var interessant å se hvor mye sikkerhet vi trengte rundt denne prosessen. For eksempel demontering av gamle landminer; en mine ble ført inn i et rom gjennom et lite vindu, og demontert automatisk. Gikk det galt, så gjorde eksplosjonen at hele taket fløy i lufta, mens veggene forble intakt og ingen kom til skade utenfor rommet.
Jeg jobbet mest med systemene som omhandlet personell og trening, men de var integrert med alle systemene. Det ble laget med PHP, MySQL og Zend-rammeverket, og kjørte on premise på interne servere, på grunn sikkerhet og de klassifiserte dataene.
Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷
Jeg synes at det å være utvikler kan være ganske utfordrende noen ganger.
Det viktigste er å forstå hva brukerne trenger, og hvordan de bruker systemet. Dessuten jobber vi med forskjellige prosjekter og teknologier, og du må bli kjent med nye språk, rammeverk og verktøy som du aldri har jobbet med før. Som utvikler er du alltid engasjert med konferanser, studerer online-kurs, leser om nye teknologier eller jobber med egne prosjekter.
Det er også det mest fantastiske yrket i verden, fordi det har mye kreativitet (mer art enn forsking).
Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋
Jeg synes at norske utviklere er veldig profesjonelle og flinke, men kvinneandelen som kommer til IT-studiene i Norge er veldig lav.
«Da jeg studerte var vi rundt 70 prosent jenter i klassen, og på jobb var vi over halvparten.»
Da jeg studerte på universitetet i Albania, var vi rundt 70 prosent jenter i klassen, og på jobb var vi over halvparten.
Vi må oppmuntre og anbefale flere jenter å velge IKT-fag, og Ada Lovelace (verdens første programmerer) bør være et forbilde for oss.
Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️
Jeg liker fotografering, og reiser for å bli kjent med forskjellige kulturer og folk.
Også bruker jeg mye tid med familien min og med vennene mine. Vanligvis går vi på tur i skogen, sykler, griller mat på piknik eller går på kafé.
En del av min fritid dedikerer jeg til mine studenter i Udacity, hvor jeg jobber som Android-mentor. Jeg er veldig imponert over mange av studentene med forskjellige utdanninger som har lyst til å bytte karrière og bli utviklere.
Torkilds kode har hjulpet NASA på ISS
Koden til Torkild Ulvøy Resheim i Itema starta på TV-en i stua. Og endte opp i verdensrommet.