Mange IT-selskap har slitt i året vi nå har lagt bak oss. For flere av dem ble det hele for tøft.
I løpet av 2024 ble det åpnet konkurs hos 129 norske IT-selskaper. Det er drøye 59 prosent opp fra de 81 konkursene i 2021, og flere enn på lenge:
Mange av selskapene som har gått konkurs er enkeltmannsforetak, men vi finner også flere større selskaper på lista.
Behalf, N-Abel, Adera
De fleste av IT-selskapene det ble åpnet konkurs i, er oppført som leverandør av programmeringstjenester. Dette gjelder 92 av selskapene.
- Blant disse finner vi flere selskaper som tidligere har levert millionoverskudd, blant annet Adera. Du kan lese mer om hvordan en ikke-betalende kunde førte til konkursen i selskapet.
- Også N-Abel røk på en lignende skjebne, da en storkunde trakk seg ut. Dermed endte det hele for nocode-selskapet i skifteretten.
- 2024 bragte også konkurs for Behalf. Selskapet som tilbød både design- og utviklingstjenester hadde slitt siden markedet ble verre våren 2023, og i sommer ble det klart at det hele var over.
Konsulenthus konkurs etter å ha satset på kunde som ikke betalte
Amesto Nextbridge
Det er nok likevel konkursen i konsulentselskapet Amesto Nextbridge som har fått mest oppmerksomhet i løpet av fjoråret, blant annet hos Digi og Dagens Næringsliv (DN).
- På det meste var det ansatt rundt 40 konsulenter i selskapet, ifølge DN. Da det hele endte i skifteretten, var staben allerede redusert til 20.
- I toppåret 2019 omsatte de for 51 millioner, og gikk også i pluss. Året før hadde Amesto kommet på banen, og kjøpt seg opp i selskapet som satset på AI og analyse.
- Det var også Amesto som begjærte konkurs i selskapet, meldte grunnlegger Lars Rinnan på LinkedIn da nyheten ble kjent. Dette fordi de ikke ønsket å gå inn med mer penger i selskapet.
Økning over hele linja
Totalt innen alle sektorer skal 3.954 bedrifter ha gått konkurs i 2024, melder NTB. Dette er det høyeste konkursomfanget på fem år.
Ifølge tall fra fakturerings- og inkassoselskapet Fair Group skal omfanget generelt være på samme nivå som før pandemien.
– Året har vært preget av et høyt konkursomfang, og vi har sett at stadig større bedrifter går konkurs, sier administrerende direktør Christian Aandalen i Fair Group til NTB.
– Økonomisk usikkerhet skaper betydelige utfordringer for mange norske bedrifter. Basert på inkassoutviklingen, går vi inn i 2025 med usikkerhet, fortsetter Aandalen.