Hvor sitter du akkurat nå? På jobben? I et åpent landskap?
I så fall er du en gjennomsnittlig, norsk utvikler, ifølge vår Kodeløkka-undersøkelse.
For utviklere flest sitter i åpne landskap. Samtidig som nettopp disse føler seg minst produktive.
Nei, de fleste bruker ikke Mac
Men langt flere norske utviklere bruker Mac enn Linux. 🐧
- Kjempeinteressant, sier overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet til kode24.
- Men akkurat som forventa.
Trenger ro, eller musikk
kode24 har stilt en rekke spørsmål om utvikleres arbeidsmiljø i undersøkelsen. 452 stykker har svart, og funnene viser kort fortalt at:
- 53 prosent av norske utviklere sitter i åpne kontorlandskap. 19 prosent sitter med én til fire andre på ett kontor, mens resten har egne kontorer eller hjemmekontor.
- Utviklerne som jobber i åpent landskap føler seg minst produktive av alle. For eksempel føler bare 18 prosent av utviklerne i åpent landskap seg «veldig produktive», mot 42 prosent av dem som sitter på eget kontor.
- Flere utviklere trenger «fred og ro», «sitte alene» og «hodetelefoner» enn «mennesker og energi rundt meg» og «jobbe i gruppe» for å være produktive.
- Dette kan forventes, om man jobber mest med individuelt, konsentrasjonskrevende arbeid, med behov for en fungerende korttidshukommelse, forteller Bakke, som har gått gjennom forskningen som finnes om blant annet åpne kontorlandskap.
Her har du alle resultatene fra kode24 sin undersøkelse:
Mister flyten
Bakke i Arbeidstilsynet er blant annet engasjert i den statlige arealnormen på maks 23 kvadratmeter. Etter å ha gått gjennom forskningen på feltet mener han nemlig at aktivitetsbaserte arbeidsplasser og åpne kontorlandskaper, slik staten går inn for i egne bygg, er utelukkende negativt for mange.
Nærmere bestemt arbeidsgrupper som må konsentrere seg om egne oppgaver – slik blant annet utviklere må.
Trenger du virkelig daglige standup-møter?
- I den type arbeid tåler man rett og slett ikke avbrytelser. Det blir som en veldig gammel PC; man laster opp data som PC-en må bearbeide, men så må man plutselig ta en CTRL-ALT-DELETE. Etter en avbrytelse kan det ta opptil en halvtime før man er helt tilbake i flyten, forklarer Bakke.
For denne type arbeid anbefaler Bakke derfor alt annet enn åpne kontorlandskaper.
- Egne kontorer fungerer best. Vanlige, åpne kontorer fungerer dårlig, det samme gjør aktivitetsbaserte miljøer, mener overlegen.
Blir stressa
Så om åpne landskap fungerer dårligst, hvorfor er det da også den mest utbredte typen arbeidsplass?
- Man vil spare areal. Men når arbeidskraften utgjør 90 prosent av virksomhetens totalkostnad, og byggkostnader rundt 10 prosent, har du kasta bort pengene om du taper mer enn 3 prosent produktivitet, forteller Bakke i Arbeidstilsynet.
- Og det ser ut som de med den type jobber du nevner, taper rundt 30 prosent av produktiviteten sin.
«Vi ser at stressnivået øker, når man opplever at man ikke mestrer arbeidet sitt.»
Ikke nok med det: Bakke hevder også at forskningen blant annet viser økt sykefravær.
- De som sitter der får ikke jobba, og det er det verste som skjer med fagfolk som vil gjøre en god jobb. Så vi ser at stressnivået øker, fordi man opplever at man ikke mestrer arbeidet sitt, sier han.
Mindre samarbeid
kode24 spurte også hva utviklere trenger for å være produktive på jobben. «Ro og fred rundt meg» og «hodetelefoner» var blant de mest vanlige svarene.
- Er det å ta på seg hodetelefoner en god strategi for å takle åpne kontorlandskap?
- Begrunnelsen for åpne landskap eller aktivitetsbaserte arbeidsplasser er å øke samarbeidet. Men det har vist seg at samarbeidet synker, fordi man må finne strategier som å sitte med hodetelefoner, svarer Bakke, og avslutter:
- For de som jobber i team og hele tida må sanntidskommunisere, er åpne kontorer en allright løsning. Men man må legge til rette for hva slags type arbeid man har. Om man selv oppfatter at det viktigste er å være i fred og få konsentrert seg, er det idiotisk å sette folk i sånne situasjoner. Det taper alle på.