Da vi spurte norske utviklere i fjor høst, svarte 87 prosent at de ønska å fortsette med hjemmekontor, helt eller delvis, også etter korona.
Men som kode24 nylig advarte mot: Hva utviklerne vil er ikke nødvendigvis er i tråd med hva sjefene deres vil, og du kan risikere krangler rundt kontortvang nå som både samfunnet og kontorene for alvor åpner opp igjen.
Advarer mot krangling om kontortvang
I en spørrerunde kode24 har utført blant store, norske arbeidsplasser, er de fleste mest positive til hybridløsninger - altså en blanding av hjemmekontor og kontorkontor.
Mange utviklere må derfor belage seg på at de fulle arbeidsukene på hjemmekontor er over - blant annet fordi konsulenter har noe som heter kunder.
«Egne undersøkelser viser og at både ledere og medarbeidere ønsker en mer fleksibel og hybrid arbeidshverdag etter korona.»
Tre av fem dager på kontoret
- Hos oss er den framtidige arbeidsplassen hybrid. Både frem mot jul og inn i det nye året, forteller rådgiver Katrine Heldor Storm i NAV til kode24.
Som kode24 tidligere har omtalt, har NAV god erfaring med parprogrammering fra hjemmekontoret, og etaten fikk mye ros for å blant annet kode en ny dagpengeløsning på rekordfart da pandemien stengte landet.
Sånn koder NAV nytt system nesten utelukkende med parprogrammering
- Vi jobber godt på hjemmekontor, og vi har funnet gode måter å samhandle på. Egne undersøkelser viser og at både ledere og medarbeidere ønsker en mer fleksibel og hybrid arbeidshverdag etter korona, sier Storm.
NAV lyser nå ut stillinger hvor utviklere lokkes med utbredt bruk av hjemmekontor, og det samme gjør Lånekassen.
Hos Lånekassen vil tida framover være todelt: De nye som ansettes i nye remote-stillinger kan jobbe så mye hjemme de vil, mens resten får beskjed om å være på kontoret minst tre dager i uka de neste fem månedene.
- Utviklerne hadde lignende fleksibilitet også før pandemien, men nå gjelder denne muligheten alle ansatte. Vi ønsker å prøve ut samarbeidsformer i en hybrid hverdag, og evaluere dette før vi bestemmer oss for veien videre, forteller IT-direktør Heidi Brunborg i Lånekassen til kode24.
"Høyest verdi for kundene"
Konsulentselskapet Alv skapte bruduljer da de åpna nye kontorlokaler midt under korona, og Alv-sjefen gikk ut og sa han gleda seg til å få utviklerne tilbake i det åpne kontorlandskap. De har også gått lenger enn mange andre i å la sine ansatte selv bestemme om de ville jobbe hjemme eller i de nye lokalene.
Konsulent-sjef vil ha utviklerne sine i åpne landskap
Framover ser også Alv for seg hybridløsninger - samtidig som de er åpne om at dette ikke bare er opp til dem selv.
- Vi som konsulentselskap krever ikke at konsulentene skal være på kontoret. Vi tror at de ansatte hos oss selv klarer å bedømme når det egner seg med hjemmekontor og når det egner seg å være på kontoret, begynner daglig leder Marcus Sahlin Pettersen i Alv.
- Når det er sagt, forventer vi at alle konsulenter i Alv gjør det som gir høyest verdi for kundene våre. Og noen ganger vil det bety å møte opp fysisk hos kunden, ikke minst i en bli-kjent-fase.
"Lydhøre og tilpasningsdyktige"
Konsulentgiganten Bouvet forteller noe av det samme - de har også kjørt mye hjemmekontor fram til nå, og forventer mye hjemmekontor også framover, samtidig som de må forholde seg til både smittesituasjonen og kundene.
- Det vil kunne komme regionale forskjeller som vil spille inn i utviklingen, og de hos oss som sitter ute hos våre kunder må forholde seg til deres retningslinjer for kontorbruk. Samtidig prøver vi etter beste evne å være lydhøre og tilpasningsdyktige utfra signaler vi mottar, fra våre medarbeidere og kunder, forteller kommunikasjonsdirektør Henriette Høyer i Bouvet til kode24.
Men heller ikke her ligger det ikke an til å komme noen kontortvang fem av fem dager i uka.
- Det vil fortsatt være en pandemi i verden som vi må leve med og forholde oss til. Derfor tilrettelegger vi både for bruk av hjemmekontor og hybride løsninger.
Tror fortsatt på kontoret
Felles for alle vi snakker med, er at de ser fram til å møte kollegene sine oftere enn før - uansett hvor mange dager i uka det blir snakk om.
- Vi mener at vi ser tendenser til at kontoret blir en enda viktigere møteplass fremover. Det er mye mer liv på kontoret, særlig på ettermiddags- og kveldstid nå, sammenlignet med før pandemien. Det henger selvsagt sammen med at vi nå har de kontorene vi har, men vi tror også at det henger sammen med at mange i Alv i dag har et større behov og ønske om å møte andre å sparre fysisk med, sammenlignet med tidligere, sier markedsdirektør Jakob Høgh Gjellestad i Alv til kode24.
- Uaktuelt å sitte i åpent landskap noen gang igjen
- Vi vil tilrettelegge for at så mange som mulig føler seg komfortable med å møtes igjen, både på kontoret og til sosiale og faglige sammenkomster. Det ser vi på som viktig for vår kulturbygning, sier Høyer i Bouvet.
Og hos Lånekassen er de spente på den nevnte prøveordningen de neste fem månedene.
- Nå starter vi en utprøving i to spor, og akter å jobbe oss fram til den gode miksen, sier IT-direktør Brunborg.
- Men jeg mener helt klart at det å ha riktig kompetanse i kollegiet, uansett hvor vedkommende sitter fysisk, er viktigere enn å ha folk samlet på et kontor.