NUUG feirer bursdag med Miss Norway-show: «Kvalmt!»

Foredragsholder trekker seg og flere reagerer, etter at Norwegian UNIX User Group feirer 40-årsdagen med missekonkurranse.

Miss Norway Nora Nakken under Miss Universe-kåringen i Eilat i Israel i 2021. Norwegian UNIX User Group skal nå feire bursdagen sin med en Miss Norway-kåring i Oslo. 📸: Heidi Levine / Sipa Press / NTB
Miss Norway Nora Nakken under Miss Universe-kåringen i Eilat i Israel i 2021. Norwegian UNIX User Group skal nå feire bursdagen sin med en Miss Norway-kåring i Oslo. 📸: Heidi Levine / Sipa Press / NTB Vis mer

«NUUG-foreningen slår til med fenomenal 40-års markering med solide foredrag, tre retters middag og gnistrende aftenunderholdning med Norges vakreste!»

Det melder Norwegian UNIX User Group, på arrangementet de holder førstkommende lørdag på Rebel i Oslo.

«Norges vakreste» viser til at de på kvelden, etter blant annet foredrag med CSS-skaper Håkon Wium Lie, skal se på Miss Norway-finalen, som også foregår på Rebel.

«Klokka 20:00 er det full fart med finale i Miss Norway som skjer i 2 økter med foto-muligheter med vinnere og finalister etter klokka 23:00» skriver NUUG.

Dette får flere til å både klø seg i hodet, og reagere.

«Visuell underholdning»

Knut Yrvin fra arrangørgruppa i NUUG-foreningen forteller kode24 at feiringen deres er delt i tre: Foredrag, treretters middag og en «stor fest» på kvelden. Det er her Miss Norway er en del av opplegget.

Yrvin anslår rundt 20 deltakere på dagtid, mens de stiller med nærmere 60 på missekåringen.

Invitasjonen til NUUGs 40-årsfest.
Invitasjonen til NUUGs 40-årsfest. Vis mer

Yrvin sier til kode24 at kveldsarrangementet skal være en takk for hjelpa til de som har hjulpet dem i PC-Aid-aksjonen, hvor NUUG sendte PC-er til ukrainske skolebarn. Her skal de ha vært 150 frivillige, som gjennom 36 dugnader la ned omlag 3.700 timer med arbeid.

– Arrangørgruppa i NUUG har jobbet aktivt med en måte å belønne den dyktige innsatsen på dugnader. Skal man invitere alle på kino, stand-up, eller hva? sier Yrvin til kode24.

– Siden så mange kvinner har bidratt fra Miss Norway, så passer det bedre med et show som varer over flere timer. Særlig da flere som har flyktet fra Ukraina har deltatt på dugnaden, og vil være gjester på festen. Da passer det bedre med visuell underholdning enn vitser, som for ukrainere er et fremmed språk.

«Da passer det bedre med visuell underholdning enn vitser, som for ukrainere er et fremmed språk.»

Yrvin er også missesjef

Som Yrvin sier, har det vært mange deltakere fra Miss Norway med i PC-Aid-dugnaden deres.

Dette ble blant annet omtalt av Computerworld i fjor, og flere av missedeltakerne, som Lilly Sødal, Benedikte Svendsen og Oda Langedal Endestad, har omtalt samarbeidet i blogginnlegg på MissNorway.org.

– Hvordan og hvorfor kom dette samarbeidet i stand?

– Flere finalister i Miss Norway fikk høre om PC-dugnaden og meldte seg på for å hjelpe. Å hjelpe andre er en avgjørende aktivitet i Miss Norway og Miss Universe, svarer Yrvin kode24.

Han nevner ingenting om sin rolle i Miss Norway til kode24, men Yrvin er oppført som "pressesjef / fungerende daglig leder" i Miss Norway på nettsidene deres. Og kontaktinformasjonen de oppgir er "Motivaction AS, c/o Knut Yrvin".

Trakk seg som taler

Flere i bransjen reagerer på at NUUG velger å feire bursdagen sin med en missekåring, uansett hva som måtte være grunnen.

Karoline Klever i Microsoft skriver på X at «dette er kvalmt» og at hun trodde «vi var ferdige med dette»:

Utvikler Dag-Erling Smørgrav skriver på X at han ble invitert til å tale på bursdagen, noe han først takka ja til, men senere trakk da han så at det var missekåring på kvelden:

Han har også skrevet et blogginnlegg om saken, med tittelen:

«Hvilket år er det, Nuug?»

«Objektiviserende»

Også utvikler Elise Kristiansen reagerer.

– Jeg tror og håper det bare er veldig, veldig korttenkt, sier hun til kode24.

– Det ér jo fin underholdning i å se finalen i Miss Norway, når man er interessert i det og kan se kunsten i det. Men jeg føler ikke det er passende på et IT-arrangement i en bransje der vi allerede sliter nok med å få kvinner til å føle seg både velkommen og inkludert, når man reklamerer for et jubileum med «kom å få ta bilder med vakre damer», fortsetter hun.

Elise Kristiansen reagerer på NUUGs missefeiring.
Elise Kristiansen reagerer på NUUGs missefeiring. Vis mer

– Det er objektiviserende. Det reduserer kvinner til noe vakkert man skal se på, og jeg syns ikke det kommer godt nok fram i arrangementteksten at det ikke er meningen, mener Kristiansen.

– De fortsetter heller med «Ta på fin skjorte», som igjen føles veldig myntet til menn, og å opprettholde stereotypen om at IT-bransjen består av menn som trenger påminnelse om å ta på finskjorta, og drømmer om å få ta bilde med pene damer.

«Overfokus på kjønn»

Yrvin er ikke enig i kritikken.

– Det er rart å lese at noen menn og enkelte kvinner i sosiale medier vil bestemme hva kvinner skal eller ikke skal være med på i 2024, sier Knut Yrvin til kode24.

– Er man med i Miss Norway, skal man ihvertfall ikke hjelpe til med en PC-dugnad for skolebarn i Ukraina i regi av NUUG-foreningen. Enkelte menn med mange år i IT-bransjen, stiller seg kritisk til å være gjester på showet med finalister i Miss Norway. Et show hvor rundt 60 personer som har bidratt til dugnaden, har meldt seg på sammen med følge. Det er også med en transkvinne i Miss Norway i år, akkurat som i 2019. De har alle gjort en dyktig innsats, fortsetter han, og avslutter:

– I IT-bransjen er vi tjent med å støtte dyktig innsats framfor overfokus på kjønn.