Apple har lansert Swift 6 – vil du skal bruke språket på flere plattformer

– Swift er bra til mer enn bare apper, skriver Apple – og prøver å bevise det med versjon 6 av programmeringsspråket.

Attendees take a closer look at the Apple iPhone 16 during an announcement of new products at Apple headquarters Monday, Sept. 9, 2024, in Cupertino, Calif. (AP Photo/Juliana Yamada)
Attendees take a closer look at the Apple iPhone 16 during an announcement of new products at Apple headquarters Monday, Sept. 9, 2024, in Cupertino, Calif. (AP Photo/Juliana Yamada) Vis mer

Programmeringsspråket Swift er mest kjent som språket som brukes til utvikling av native-apper for iOS-enheter som iPhone.

Men språket er åpen kildekode og kan brukes også på andre plattformer, som macOS, Windows eller Linux. Skal du lage apper for Apple-enheter, må det imidlertid gjøres på en Mac.

Nå har Apple lansert Swift 6, som de kaller en stor lansering som vil utvide Swift til flere plattformer og domener. Det melder DevClass.

– Mange kjenner til Swift som et språk for apputvikling, med én million apper på App Store. Men Swift er bra til mer enn bare apper, skriver Apples Holly Borla i en lanserings-bloggpost.

Bedre for flere plattformer

Blant nyhetene i Swift 6 er bedre kryssplattformstøtte på tvers av plattformer som Linux og Windows, i tillegg til Apples egne plattformer.

  • Med Swift 6 skal det være enklere å lage serverside-applikasjoner for Linux, med et nytt static SDK for Linux. Med det kan du kompilere til Linux-programmer fra for eksempel macOS eller Windows, og få filer som kan kjøres på Linux uten noen eksterne avhengigheter. Filen blir større, men skal fungere på alle Linux-distribusjoner, uten at du trenger å gjøre annet enn å kopiere over filen og kjøre den.
  • En annen kryssplattform-nyhet er at Foundation-biblioteket som leverer grunnleggende funksjonalitet til Swift-applikasjoner fra og med Swift 6 er det samme på tvers av alle plattformene Swift støtter. Og det er skrevet i Swift.

– MacOS og iOS begynte å bruke Swift-implementasjonen av Foundation med Swift 5.9, og Swift 6 bringer disse forbedringene til Linux og Windows, skriver Borla.

Swift 6 har også fått ny funksjonalitet rettet mot de som driver med lavnivå-programmering, med blant annet en forhåndsvisningsversjon av Embedded Swift. Dette er et subset av språket beregnet for embeddedutvikling, for eksempel programmering av mikrokontrollere.

Sikrere for "concurrent" programmering

Det er mye fokus på minnesikkerhet om dagen – men veldig ofte er det Rust som nevnes som det alternative programmeringsspråket som skal brukes for å redusere risikoen for sårbarheter knyttet til minnesikkerhet.

Til tross for at Swift også er et minnesikkert språk, har språket likevel ikke fått særlig utbredelse utover programvareutvikling til Apple-enheter. Ifølge DevClass har faktisk bruken av språket gått litt tilbake målt i hvor mye brukt det er i GitHub-repoer – fra 1,75 prosent i 2016 til 1,08 prosent i 2024.

I lanseringsbloggposten påpeker Apple at Swift lenge har tilbudt minnesikkerhet.

Nå gjør de enda mer for å gjøre det enklere å bygge sikre applikasjoner, ved at Swift 6 kommer med en ny "opt-in" modus som skal kunne forhindre såkalte "data race"-feil. Dette er feil som kan oppstå når to eller flere tråder i et program prøver å aksessere den samme ressursen (for eksempel minne) – noe som kan gi uforutsigbare resultater.

Swift 6-kompilatoren kan nå varsle når den finner kode som kan forårsake data race-bugs.

Nytt test-rammeverk

Til slutt nevner vi Swift Testing, et nytt testbibliotek som er laget fra bunnen av for Swift.

Testbiblioteket er inkludert i Swift 6, slik at du bare trenger å legge til import Testing i koden din for å begynne å bruke det. Du trenger altså ikke å legge til noen andre avhengigheter.

Det er også en masse annet nytt, som bedre C++-interoperabilitet, nye typer og mye annet som du kan lese mer om hos Apple.