Norske Hudd utfordrer Facebook – sånn bygde de appen

– Viktig at stacken er skalerbar og har god ytelse, forteller skaperne av den norske Facebook-utfordrereren Hudd.

Hudd valgte React Native da de skulle bygge en alternativ plattform til Facebook. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Hudd valgte React Native da de skulle bygge en alternativ plattform til Facebook. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

– Vi ser en tillitskrise i sosiale medier. Folk er lei av å bli manipulert, lei av ekkokamre, lei av at det som skaper mest splid får mest oppmerksomhet, uttalte nylig Eigil Arff Tarjem, daglig leder i Hudd i forbindelse med at appen selskapet hans lager nylig inntok førsteplassen i både App Store og Google Play.

Det sosiale nettverket ble lansert med mål om å utfordre internasjonale giganter som Facebook. Selv om det er langt igjen for å nå det målet har Hudd-appen fra lanseringen i november og frem til nå vokst til 65.000 brukere.

Men hvordan har de egentlig bygget appen? Vi har slått av en prat med Tarjem og Hudds Lead Architect for å høre mer om teknologivalgene som er gjort.

  • For de som ikke kjenner til Hudd, så skiller appen seg fra globale aktører som Facebook ved at alle brukerne på plattformen er verifisert gjennom Vipps.
  • Det skal heller ikke være noen algoritmer som lurer brukerne til å klikke på innhold eller til å scrolle så lenge som mulig.
  • Kort fortalt er tanken bak Hudd at du skal få servert innhold fra venner, familie og lokalmiljø, uten støy eller reklame.

Nest.js på backend

Sjefsarkitekt Roman Slobodzian i Hudd forteller til kode24 at selskapet først brukte mye tid på å tenke gjennom teknologi- og arkitekturvalg, slik at løsningen skulle være skalerbar og ha høy ytelse.

Til å bygge backenden, valgte Hudd å gå for Nest.js, som er et Node.js-rammeverk for å bygge skalerbare backendapplikasjoner. Nest.js bygger på toppen av kjente HTTP Server-rammeverk som Express (eventuelt Fastify), med et abstraksjonslag på toppen.

– Nest.js tilbyr en kraftig kombinasjon av skalerbarhet og enkelt vedlikehold som er avgjørende for en plattform som vokser raskt, sier Slobodzian.

Eigil Tarjem (CEO) og Roman Slobodzian (Lead Architect) i Hudd. 📸: Privat
Eigil Tarjem (CEO) og Roman Slobodzian (Lead Architect) i Hudd. 📸: Privat Vis mer

PostgreSQL-database

I bunnen ligger en PostgreSQL-database.

Ettersom kart- og lokasjonsdata er viktig for funksjonaliteten i Hudd er databasen utvidet med PostGIS.

Dette gir mulighet for å lagre, indeksere og gjøre spørringer etter "geospatiale" data.

Det brukes også en Redis-database til å cache data som aksesseres ofte – slik at ytelsen hos sluttbrukerne skal være best mulig.

React Native-app

– Hvordan har dere bygget appene?

– Ett av de kanskje mest interessante tekniske valgene, var å bygge mobilapplikasjonen ved hjelp av React Native, sier Slobodzian.

Slobodzian forklarer at React Native gjør Hudd i stand til å vedlikeholde én kodebase samtidig som de får en "native" brukeropplevelse på både iOS- og Android-enheter.

– React Native gjør oss i stand til å utvikle effektivt uten å gå på kompromiss med brukeropplevelsen. Rammeverket rendrer native UI-komponenter, som sikrer at appen føles naturlig og responsiv på alle enheter.

– Hva har vært den største gevinsten for dere med å bruke React Native?

– Denne tilnærmingen har vist seg å være spesielt verdifull for hyppig iterering og utrulling av ny funksjonalitet, noe som har gjort Hudd i stand til å være "agile" og respondere raskt på brukerbehov, sier Slobodzian.

«React Native gjør oss i stand til å utvikle effektivt uten å gå på kompromiss med brukeropplevelsen.»

Mange sikkerhetskrav

Slobodzian forteller at det har vært viktig for selskapet å lage en app som overholder alle norske personvernregler. Også teknologivalgene er gjort med tanke på sikkerhet og personvern.

– Som et norsk selskap som håndterer sensitive data, er ikke sikkerhet bare en funksjon – det er fundamentalt for hele arkitekturen vår, sier Slobodzian.

Som eksempel nevner han sikker databasedesign, containerisert arkitektur, infrastruktur som er deployet innenfor private nettverk med begrenset tilgang, sikkerhetsgjennomganger, penetrasjonstesting, sikre API-endepunkter, og mye mer.

Alt sammen kjører per i dag i AWS sitt datasenter i Stockholm, og ifølge Tarjem vurderes det også lokale skyløsninger i Norge.

– Eigil Tarjem, hva er planene videre for Hudd?

– Vi er i gang med å videreutvikle produktet. Grunnmuren er på plass, og omfatter de kjente funksjonene fra Facebook og X – profiler, chat, nyhetsstrøm, grupper, arrangementer og så videre, sier Tarjem.

– Vi jobber nå med bedriftsprofiler, utvidede profiler for privatpersoner, moduler for idrettslag, kommuner, barnehager og så videre. Vi ser også på muligheter for å hjelpe til med å styrke Norges beredskap og nærmiljøer, avslutter Tarjem.

💡 Ny karriere? Bli kjent med våre partnere

Finn ut mer