En norsk utvikler tjener i snitt 720.000 kroner, ifølge de over 1.500 utviklerne som svarte på kode24s lønnsundersøkelse tidligere i år.
Vi har allerede avdekket store forskjeller i utvikleres lønn etter blant annet hva slags teknologi man jobber med, hvor i Norge man jobber, hvor høy utdannelse man har og hva slags tittel man har fått.
Nå kan vi også vise at det er store forskjeller mellom de ulike sektorene utviklere kan jobbe i: Private eller offentlige virksomheter, og hvorvidt man jobber som konsulent, in-house eller driver for seg selv.
Kolleger vil trolig fortelle deg lønna deres - bare du tør å spørre
Slik er lønnsforskjellene
Her er hva tallene våre viser:
Med andre ord:
- 77.000 kroner skiller snittlønna til en utvikler ansatt i en offentlig virksomhet kontra et privat selskap.
- En konsulent tjener i snitt 53.000 kroner mer enn en in-house-utvikler; altså en utvikler som er ansatt i selskapet hen utvikler for.
- En utvikler som driver for seg selv tjener i snitt 155.000 kroner mer enn en konsulent som jobber for et konsulentselskap. Men tallene våre tar ikke høyde for pensjonsordninger og diverse som selvstendig næringsdrivende må stå for selv.
Kristine har ett spørsmål til deg: Står lønnen din i stil med verdien din?
NAV og Lånekassen: - Lønn ikke alt
Litt flåsete sagt: Er du bare opptatt av ren lønn, bør du altså ifølge våre tall jobbe som en selvstendig konsulent mot det private næringsliv. Og helst ikke være in-house-utvikler i det offentlige.
For eksempel i NAV eller Lånekassen.
«Vår opplevelse er at lønn er én av flere forhold som avgjør hvor du som utvikler vil jobbe.»
- I hvilken grad opplever dere spørsmål rundt lønn som et problem for rekrutteringen deres av utviklere?
- Vi har mange søkere på våre ledige stillinger. Når vi ser på totalen av våre betingelser, og ikke bare kroner og øre, opplever vi tvert imot at vi står sterkt i konkurransen om gode utviklere, svarer Vegard Storstad, avdelingsdirektør for IT, utvikling og data i NAV, til kode24.
Han får støtte av IT-direktør Heidi Brunborg i Lånekassen, som også ansetter mange utviklere.
- Vår opplevelse er at lønn er én av flere forhold som avgjør hvor du som utvikler vil jobbe. Staten har også en rekke andre goder, som vi opplever at de som jobber hos oss er opptatt av, sier Brunborg til kode24.
Slik får du bedre lønn og tittel i ny jobb
Viktig samfunnsansvar
Verken NAV eller Lånekassen vil si de ligger etter det private næringsliv på lønn. Begge formulerer seg som "konkurransedyktige på lønn". Og det er en kjensgjerning at det offentlige ofte er gode på blant annet pensjonsordninger.
Samtidig er både NAV og Lånekassen ivrige etter å påpeke helt andre fordeler ved å jobbe i det offentlige enn kroner og øre.
- Å jobbe med et viktig samfunnsoppdrag, å få spennende teknologiske oppgaver, å jobbe i en fremoverlent virksomhet med spennende IT-prosjekter. Offentlig sektor utmerker seg med å ha de største og mest spennende IT-prosjektene, mener Lånekassen-direktør Brunborg.
Storstad i NAV trekker også fram samfunnsansvaret som ofte hører med jobber i offentlig sektor. Blant annet fikk NAV-utviklere mye skryt under koronaen for å hive seg rundt med nye dagpengeløsninger.
- Vi opplever ikke at utviklere kvier seg for å bli en del av dette miljøet. Tvert imot har vi inntrykk av at utviklerne er motivert for å bidra til å løse samfunnsoppdraget til NAV, sier Storstad.
- Utviklerne våre får en unik mulighet til å forme våre digitale velferdsløsninger, og de kommer til en organisasjon som tar de på alvor som fagpersoner.