- Bare det å ta seg av skoene og ta på seg tøflene, er en følelse at man har kommet hjem. Du går jo ikke med sko hjemme? spør Marcus Sahlin Pettersen (42), daglig leder i Alv.
Det unge konsulentselskapet Alv startet opp våren 2019, og valgte som mange andre og etablere seg i et et kontorfellesskap.
Men de forstod raskt at noe var galt.
Forstyrra resten
- Vi merket at det var ganske vanskelig å greie å bygge den kulturen vi ønsket. Veldig mange av våre ansatte, når de kommer inn på kontoret på ettermiddagen etter å ha vært ute hos kundene hele dagen, ville sosialisere og snakke om tekniske problemer.
- Vi merket ganske fort at vi forstyrret de andre i kontorlandskapet ganske mye. De andre satt dypt inne i sitt, og kodet, sier Pettersen til kode24.
De bestemte seg raskt for å flytte ut, men først måtte de pusse opp de nye lokalene.
"Kontorer som et hjem"
Planleggingen av nye lokaler startet lenge før koronapandemien startet. De fant lokaler sentralt, ikke langt fra Jernbanetorget i Oslo sentrum.
- Vi valgte det første lokalet vi så på. Det hadde ikke vært pusset opp siden 80-tallet, det så helt enkelt helt jævlig ut, sier Pettersen.
Oppussingen startet i 2019, og de flyttet inn i desember samme år. Nå er kontoret klart for de 27 ansatte i selskapet. Men enn så lenge er alle på hjemmekontor.
- Gjennom å utforme kontorene som et hjem, hvor medarbeidere kan komme og føle seg som hjemme, hvor de kan senke skuldrene og sosialisere, men også finne gode arbeidsplasser for både jobbing alene eller sammen med andre, merker vi allerede at dette er noe våre medarbeidere gleder seg veldig til å ta i bruk, sier Jakob Høgh Gjellestad (25), markedssjef i Alv.
- Så fort restriksjonene tillater det.
Øl, vin og shuffleboard
Kontorlokalene til Alv er fordelt på to etasjer: Andre etasje er et vanlig kontor med pulter og møterom. Men magien skjer i første etasje.
Her finner du all slags underholdning som passer unge, voksne, kreative sjeler. Her kan du spille shuffleboard, svette ut noen kalorier etter overtidsmaten med en bordtenniskamp eller utfordre kompisen med et TV-spill i sofaen.
Alt er spredt blant lounger og et eget stort kjøkken med både mat og god drikke. Hvis du vil nyte en øl, eller et glass vin, kan du forsyne deg fra velfylte lagre. Her kan de arrangere store middager for 50 personer, eller holde konferanser og kurs.
Men lokalene er som regel tomme på dagtid.
Tror på kontorer i framtida
- Våre ansatte sitter ute hos kundene, de hadde ikke sittet her på kontoret uansett på dagtid. Men hvis vi skal kunne møte dem, er vi avhengig av at de kommer hit etter jobb, sier Pettersen.
De tror at kundene er mer åpne for hjemmekontor også etter koronaen. Da kan de sitte på «hjemmekontor» på kontoret.
- Vi vil jo gjerne at folk kan sitte her på dagtid, også, hvis kundene vil bli mer åpne for det.
- Derfor ønsket vi oss et fleksibelt lokale, med arbeidsplasser som er litt som å sitte hjemme på kjøkkenet. Du kan bruke dette som spisebord, eller kontorplass. Det gjelder hele lokalet. Vi har tro på at kontoret har en viktig plass i fremtiden. Vi tror at det er små nyanser man går glipp av på hjemmekontor. Hvis vi hadde jobbet sammen, og hatt et møte på Teams, er det ikke samme som å møte deg og faktisk vite hva som skjer i dag. Om du har en god eller dårlig dag, forteller Pettersen til kode24.
- Derfor skaper vi en arena der folk har lyst til å møtes, og lett for å samarbeide.
- Uaktuelt å sitte i åpent landskap noen gang igjen
Sånn vil norske utviklere ha det på jobben etter korona.