- Jeg fulgte med på kode24, og ble mer og mer misunnelig, forteller UX-designer og konsulent Tone Nordbø til kode24.
Nordbø starta i 2017 Slack-serveren UX Norge, men etter noen år med faglig prat på Slack, ble hun altså mer og mer interessert i tanken på en nettavis.
- Vi har hatt mange bra bransjeblogger i vår del av bransjen, men de har stort sett hatt et konsulentselskap som avsender. Jeg savnet en uavhengig avsender, som kunne heie på alle, og som ikke hadde et mål om fortjeneste, forteller hun.
- Så jeg fant ut at jeg fikk fikse det selv, da. Jeg ville lage en slags UX-versjon av kode24.
Første skritt ble en Medium-blogg, hvor hun intervjua designere i en Ukas Koder-inspirert serie. Så begynte hun å publisere noen leserinnlegg der, også.
Og nå, førstkommende lørdag, på dagen fem år siden Slack-en UX Norge ble åpna, lanseres Nordbø sin nye, skikkelige nettavis: uxnorge.no.
Alt om UX
Bare så det er klart fra start: UX står for "user experience", altså brukeropplevelse.
I denne sammenhengen dreier det seg om brukeropplevelser på skjerm, og jobben for å sikre en god opplevelse involverer alt fra designere til utviklere og tekstforfattere.
- Vi vil lage et nettsted for alt om UX i Norge, og vi vil gjøre andre ting som bidrar til å bygge fagmiljøet på tvers av organisatorisk og geografisk tilhørighet, forteller Nordbø.
For eksempel vil hun også skape innhold for studenter, og "bygge bro mellom det utøvende miljøet og forskermiljøet".
- De tror jeg kunne lært mye av hverandre, og det vil være spesielt nyttig for studenter, mener hun.
Hva bør en UX-designer kunne? "Vi er jo knapt enige om hva UX egentlig innebærer!"
Har økonomiske støttespillere
Nettavisa UX Norge skal følge en MVP-tankegang; de starter med et minimum viable product som de skal vokse ut fra.
- I starten blir det en blanding av egne saker, som ukens designer-intervjuer, og leserinnlegg. Så håper vi på mer nyheter og mer dyptgående artikler etter hvert, sier Nordbø.
Dette skal hun få til sammen med flere frivillige inntil UX Norge, som er registrert som en frivillig organisasjon, eventuelt får økonomi til å ansette noen. Og penga skal komme fra stillingsannonser og støttespillere.
- Vi har allerede fått på plass gode økonomiske støttespillere, inspirert av kode24 det også, som Okse, Netlife, Skalar, Sans, Knowit og UX Signals, og flere er på vei inn. Det er utrolig fint å se miljøet samle seg på denne måten, og jeg ser så mange muligheter her.
«Det er utrolig fint å se miljøet samle seg på denne måten.»
Sanity og Gatsby
Da Nordbø har konsentrert seg mer om design enn koding de siste åra, har hun ikke programmert nettsida selv. Selskapet Umble har hjulpet til, og nettavisa bruker norske Sanity for innholdet, og Gatsby og Tailwind for uttegningen av det.
- Så, bør vi i kode24 skjelve i buksene nå? Eller er det håp om at det er plass til oss begge i bransjen?
- Kan vi ikke heller være venner? humrer Nordbø.
- Vi digger dere jo, og kjernen i UX Norge er at alle bør heie på hverandre istedenfor å konkurrere, så det tenker jeg vi også bør få til! Akkurat som at det er designere som følger med på kode24, håper jeg jo at det også er noen utviklere som vil følge med på UX Norge. På den måten har vi nok litt overlapp i målgruppe, men jeg tipper vi ikke har overlapp i innhold.